«Οι προσπάθειες μείωσης του ελληνικού χρέους απέχουν πολύ από το στόχο του 120% του ΑΕΠ ως το 2020», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για την οριστικοποίηση του νέου δανειακού πακέτου προς την Ελλάδα.

Ads

 
Σύμφωνα με τον κ. Γιούκερ, χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να φτάσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. «Έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου που εκφράζει την άποψη ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι στο 120%», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Είμαστε μακριά από αυτόν το στόχο. Με όλες τις συζητήσεις που θα έχω… μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα προσπαθήσω το νούμερο αυτό να πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσε ως επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία την Δευτέρα για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αποκλείοντας την πιθανότητα να ζητηθούν και νέες γραπτές δεσμεύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς. «Είναι μεγάλη ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία τουλάχιστον για το PSI (το λεγόμενο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους) στη σύνοδο της Δευτέρας», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο.
 
Εκτός από τη συμφωνία για τη διαγραφή του χρέους, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι θα ήταν «φρόνιμο, συνετό και επιθυμητό να συμφωνήσουμε στο περίγραμμα του δευτέρου προγράμματος».
 
Παρά τις απαιτήσεις ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, ο Γιούνκερ σημείωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει νέες δεσμεύσεις από την Αθήνα, όπως ενυπόγραφες επιστολές από τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. «Δεν θα διαπραγματευτώ με την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά», είπε χαρακτηριστικά.
 
Ήδη, τις τελευταίες ημέρες, γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζιτών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να «κλείσει η ψαλίδα» του ελληνικού χρέους και να φτάσει τον στόχο. ΔΝΤ και ΕΕ πιέζουν τους ομολογιούχους να δεχτούν μια πρόσθετη περικοπή του χρέους κατά 15 δισ. ευρώ.
 
Το θέμα προέκυψε μετά την υποβολή της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο πρόσφατο συμβούλιο Eurogroup από τους εκπροσώπους της τρόικας, όπου διαπιστώνεται ότι το ελληνικό χρέος θα φτάνει περίπου το 129% το 2020 και όχι το 120% που είναι ο στόχος.
 
Νωρίτερα σήμερα, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε πως η ΕΚΤ εξετάζει την πιθανότητα να δεχτεί «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, ίδιο με αυτό που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές.
 
Τρεις πηγές από κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης υποστήριξαν στο πρακτορείο ότι το θέμα της συμμετοχής των κεντρικών τραπεζών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI) είναι κάτι που συζητείται ακόμη στην ΕΚΤ.