«Η 6η δόση για την Ελλάδα δεν θα καταβληθεί εάν η έκθεση της τρόικας διαπιστώσει πλήρη αποτυχία της χώρας στην επίτευξη των στόχων της» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt την Τετάρτη. Ο Γιούνκερ σημειώνει, ακόμη, ότι πρέπει να υπάρξει πολύ εντατική συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Ads
Ο πρόεδρος του Eurogroup προχωρά επίσης στην εισήγηση σχεδίου 10 σημείων για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη:
1. (Απελευθέρωση) της επόμενης δόσης (για την Ελλάδα), εάν αυτό είναι δυνατό.
2. Διακρίβωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ή εναλλακτικά εξεύρεση άλλων βημάτων που μπορούμε να κάνουμε, μόνον εφόσον εξετάσουμε προηγουμένως προσεκτικά όλες τις επιπτώσεις αυτών των βημάτων, (στην Ευρώπη, αλλά ) και εκτός Ευρώπης, επίσης.
3. Αυστηρή συνέχιση, φυσικά, της δημοσιονομικής προσαρμογής, με αυτόματες κυρώσεις για υποτρόπους σε ζητήματα τήρησης του προϋπολογισμού
4. Έναν οδικό χάρτη στην κατεύθυνση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, Οι τράπεζες (με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας) πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να αναχρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών. Εάν αυτό δεν επιτύχει, τα κράτη θα μπορούσαν να εξετάσουν αν μπορούν να παρέμβουν ώστε να παράσχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
5. Εισαγωγή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών
6 . Πρόγραμμα ανάπτυξης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
7. Έναν διαφορετικό τόνο στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς. Δεν είναι δυνατόν τα κράτη – μέλη της ΕΕ να χωρίζονται σε εκείναν που δίνουν και εκείνα που λαμβάνουν.
8. Ισχυρόιτερη εποπτεία στις χρηματοοικονομικές αγορές
9. Έναν νέο τρόπο χειρισμού (και αντιμετώπισης) των Οίκων αξιολόγησης
10. Χρειαζόμαστε μια οικονομική διακυβέρνηση. Είμαι ευτυχής, που ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι υποστηρίζουν την ιδέα αυτή διευρύνθηκε ταχύτατα.
«Δεν μπορούμε απλά να τους δώσουμε χρήματα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που παρέχουν κεφάλαια, υπό οποιαδήποτε μορφή, θα εκπροσωπούνται και στα όργανα λήψης αποφάσεων, στο εποπτικό συμβούλιο, στο διοικητικό συμβούλιο, στη διοίκηση και ότι συμμετέχουν στα κέρδη», υποστήριξε ο Γιούνκερ.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, όπως αυτή εκφράστηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου. «Μια συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογραμμίζει και σημειώνει: «Ειδικά όταν το 70% των πρωτοβουλιών τους δεν είχε αποτέλεσμα».
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, αν η ίδια και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα για τη μείωση του χρέους, εξέφρασε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
«Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα και αυτές που ανέλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες την 21η Ιουλίου θα πρέπει να αποτρέψουν το σενάριο που αναφέρατε, και πάντα προειδοποιούσαμε τις κυβερνήσεις ενάντια σε αυτό» επισημαίνει στην L’ Express. Ο κ. Τρισέ ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα. «Είναι απαραίτητη μια πολύ μεγάλη προσαρμογή στην Ελλάδα για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος» υποστήριξε.
Από την πλευρά του, ο Έβαλντ Νοβότνι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι μία μεμονωμένη χρεοκοπία κράτους-μέλους της ευρωζώνης, τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα μόνιμος μηχανισμός διάσωσης, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.
Δήλωσε ακόμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, καθώς αναμένεται ξεκάθαρη επιβράδυνση κάτω από το 2% στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του ότι υπάρχει κίνδυνος για μία μακρά περίοδο αδύναμης ανάπτυξης.
Πόρους επί πέντε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας
Η Ευρωζώνη οφείλει να πολλαπλασιάσει επί πέντε τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να αντιμετωπίσει την κρίση, δήλωσε σήμερα από την Σεούλ ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στις δευτερογενείς επιπτώσεις της στη παγκόσμια οικονομία ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και επί χρόνια διατελέσας υπουργός Οικονομικών της χώρας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της «δύναμης παρέμβασης» της Ευρωζώνης.
«Οι πόροι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέρχονται σε μόνο 400 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν όπως και εγώ ότι οι αναγκαίοι πόροι για την αντιμετώπιση των πιέσεων είναι της τάξεως των 2 τρισ. ευρώ» δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν κατά τη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στη Σεούλ.
Υποστήριξε επίσης πως η ηγεσία της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να απευθυνθεί στην Κίνα και στις πλούσιες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για να δανεισθεί κεφάλαια και να ενισχυθεί το EFSF, καθώς η διάσωση της Ευρώπης είναι προς το συμφέρον όλων. «Εάν οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη σταματήσει κατά τη διάρκεια των πέντε επομένων ετών, ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει» προειδοποίησε ο Μπράουν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >