Την πολιτική ευθύνη για τις συμφωνίες φοροαποφυγής των πολυεθνικών στο Λουξεμβούργο ανέλαβε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση από την ημέρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση LuxLeaks. Σημειώνεται πως για την υπόθεση η ευρωομάδα της Αριστεράς ζήτησε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με τον εκπρόσωπο και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, να επισημαίνει πως «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ούτε τον κ. Γιούνκερ, ούτε τον κ. Μοσκοβισί για την διεξαγωγή έρευνας». Ωστόσο οι ευρωομάδες του Λαϊκού Κόμματος (από όπου προέρχεται και ο Γιούνκερ), των Φιλελευθέρων και των σοσιαλδημοκρατών εξέφρασαν την στήριξή τους στον πρόεδρο της Κομισιόν. 

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως ως πρωθυπουργός της χώρας εκείνη την περίοδο είναι «πολιτικά υπεύθυνος για ό,τι συνέβη σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου». Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου ήταν ανεξάρτητες από την κυβέρνηση. «Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που θα αποκαλούνταν το λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να καταδεικνύει ότι φιλοδοξία μου ήταν να οργανώσω φοροαποφυγή στην Ευρώπη», είπε.

Παράλληλα υπογράμμισε την έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη, στην οποία και απέδωσε την υπόθεση LuxLeaks. «Είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών κανόνων που είναι κάποιες φορές εκ διαμέτρου αντίθετοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που δεν συνάδουν με τα γενικά εφαρμόσιμα ηθικά στάνταρ», τόνισε και πρόσθεσε πως οι συμφωνίες αν και δεν παραβίαζαν τους νόμους της ΕΕ και του Λουξεμβούργου, ωστόσο οι εν λόγω φορολογικές πρακτικές μπορεί να μην ήταν ηθικές.

Καταλήγοντας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας ενιαίας φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων, μια πρόταση ωστόσο που απορρίπτουν πολλές χώρες. Επιπλέον δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις πιέσεις του για μια αυτοματοποιημένη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των κρατών – μελών στην Ευρώπη των «28». 

Ads

Σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε η Επιτροπή για το θέμα της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών στο Λουξεμβούργο και σε άλλα κράτη-μέλη, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία «σύγκρουση συμφερόντων», καθώς όπως είπε, η αρμόδια Επίτροπος ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, είναι ανεξάρτητη. «Έχω καθήκον να κρατήσω στάση αποχής κατά τη διάρκεια των ερευνών που γίνονται στο Λουξεμβούργο» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Η πρώτη μου αντίδρασή διαβάζοντας για τα έξυπνα κόλπα των πολυεθνικών για φοροαποφυγή, ακόμη και αν κάποιος έχει επίγνωση πως αυτά συμβαίνουν, είναι αγανάκτηση. Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα πνίγονται στη λιτότητα, και από την άλλη οι πολυεθνικές, που θα έπρεπε να πληρώνουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ευρώ στα δημοσία ταμεία φοροδιαφεύγουν», σχολίασε.

Λαμβάνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της πολιτικής του ομάδας προς την Επιτροπή και τον πρόεδρο Γιούνκερ, λέγοντας ότι το φαινόμενο της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων δεν είναι καινούριο και δεν παρουσιάζεται μόνο στο Λουξεμβούργο, αλλά και σε άλλες χώρες. Επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούν την ακεραιότητα του νέου προέδρου της Επιτροπής, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να δώσουν την εικόνα μιας αποτυχημένης Ευρώπης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα ο οποίος τόνισε ότι «το χειρότερο είναι πως οι πολυεθνικές εταιρείες που στην πλειοψηφία τους δεν πληρώνουν φόρους, το κάνουν χωρίς να παραβιάζουν κανένα ευρωπαϊκό νόμο. Θα πρέπει να αλλάξει αυτή η νομοθεσία και αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ξεριζωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πρώτη μου αντίδρασή διαβάζοντας για τα έξυπνα κόλπα των πολυεθνικών για φοροαποφυγή, ακόμη και αν κάποιος έχει επίγνωση πως αυτά συμβαίνουν, είναι αγανάκτηση. Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα πνίγονται στη λιτότητα, και από την άλλη οι πολυεθνικές, που θα έπρεπε να πληρώνουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ευρώ στα δημοσία ταμεία φοροδιαφεύγουν», σχολίασε, εκφράζοντας ωστόσο και αυτός την εμπιστοσύνη της πολιτικής του ομάδας στο πρόσωπο του Γιούνκερ και στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Τζάνι Πιτέλα, μεταξύ άλλων, πρότεινε η Επιτροπή να υιοθετήσει σαφή ορισμό για το τι συνιστά φορολογικό παράδεισο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις «ύποπτες» φορολογικές συμφωνίες όπως τα «tax rulings».

Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστατ ζήτησε να επισπευσθεί η έρευνα της Επιτροπής σχετικά με τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων στα κράτη-μέλη, ώστε ως το τέλος του έτους να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της. Τάχθηκε υπέρ των προτάσεων Γιούνκερ για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά είπε ότι δε συμφωνεί με την «πλήρη» εναρμόνιση της φορολογίας στην ΕΕ.

Το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), καθώς και οι ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν ζήτησαν την παραίτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE), που ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση και κατέχει 52 έδρες στην ευρωβουλή, επιχειρεί να συγκεντρώσει τις 76 υπογραφές ευρωβουλευτών που χρειάζονται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Προέδρου της Επιτροπής.