O διευθυντής της “Καθημερινής” Αλέξης Παπαχελάς, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του απευθύνει έκκληση σε υπουργούς με τον τίτλο «Ας σταματήσει επιτέλους η φλυαρία».

Ads

Το πιο ενδιαφέρον απόσπασμα:

«…Έχουμε όμως και τους επαγγελματίες της παροχολογίας. Κάθε λίγες ημέρες, κάποιο κυβερνητικό στέλεχος θα κάνει μια διαρροή για το πώς θα σβήσουν τα χρέη, πώς οι δόσεις θα γίνουν 660, ή θα χαριστούν όλα τα δάνεια…. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εξαγγελιών ή των διαρροών δεν έχει το πράσινο φως από το Μαξίμου. Ένας μοναχικός αναπληρωτής υπουργός προσπαθεί να προσγειώσει τη συζήτηση στην πραγματικότητα και να μειώσει τις προσδοκίες της κοινής γνώμης», προσθέτει.

Ποιος είναι ο υπουργός των ανεδαφικών παροχών και ποιος ο αναπληρωτής του ρεαλισμού;

Ads

Η καμπάνα χτυπάει για τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο που προανήγγειλε 120 δόσεις για την εξόφληση χρεών στους δήμους και κατέθεσε σχετική τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο την οποία “διόρθωσε” ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, περιορίζοντάς την μόνο στα χρέη της περιόδου της πανδημίας και σε 100 δόσεις.

Ο πρώην δημοσκόπος και πρώην εξ απορρήτων του πρωθυπουργού που απομακρύνθηκε από το στενό επιτελείο του μετά τις εκλογές θα πρέπει να έχει καταλάβει εδώ και καιρό ότι στον επόμενο ανασχηματισμό θα χάσει τη θέση του. Δεν είναι μόνο η κάκιστη σχέση του με την ΚΕΔΕ και το φιάσκο με τις μάσκες-γίγας στους μαθητές που του έχει χρεωθεί, είναι και η δύσκολη σχέση του με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη που περιορίζει δραματικά τις δυνατότητές του να εδραιωθεί στο νεοδημοκρατικό/νεομητσοτακικό περιβάλλον, που του είναι έτσι κι αλλιώς ξένο, δεδομένης της προέλευσής του από την ΚΝΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει πλέον κανέναν συνομιλητή στο Μέγαρο Μαξίμου και η πολιτική μοναξιά του είναι αφόρητη αν λάβει κανείς υπόψιν και την μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει με τον υφυπουργό του Θ. Λιβάνιο, με τον οποίο μιλιούνται μόνο επειδή είναι αναγκασμένοι.

Ο μόνος ίσως που μπορεί να συμμεριστεί την αγωνία του είναι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στον οποίο έδειξε την έξοδο και πάλι η “Καθημερινή” με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στις 19 Δεκεμβρίου: “Επιστρατεύουν συνταξιούχους για να βγουν οι συντάξεις” ήταν ο τίτλος και αναφερόταν στην επιστροφή στον ΕΦΚΑ πρώην εργαζομένων σε ασφαλιστικά ταμεία με μεγάλη εμπειρία στην έκδοση συντάξεων.

Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και το επεσήμανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Ολες μαζί (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ βοηθήματα) ξεπερνούν τις 300.000 και οι δικαιούχοι που βρίσκονται στην αναμονή συχνά δεν παίρνουν ούτε στοιχειώδη ενίσχυση. Στο μεταξύ ήρθαν στο φως και οι δυσλειτουργίες του e-efka, τον οποίο είχε πομπωδώς διαφημίσει ο Γ. Βρούτσης, και ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε εντελώς εκτεθειμένος.

Ετσι κι αλλιώς, υπήρχε δυσαρέσκεια γι αυτόν στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον κράτησε στη θέση του η συμπάθεια του Αντώνη Σαμαρά. Στον διορθωτικό ανασχηματισμό κατάφερε να διασωθεί, όμως έχασε αρμοδιότητες, με τον Π. Τσακλόγλου του σημιτικού εκσυγχρονισμού να του παίρνει όλο το χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστικού.

Τώρα, ο Γ. Βρούτσης προσπαθεί να πείσει ότι μέσα στο 2021 θα έχει λυθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων αλλά είναι απίθανο οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να τον γλιτώσουν από την έξοδο που φαίνεται προδιαγεγραμμένη.

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Τη μια χαρακτήρισε “ζηλευτή” τη θέση της χώρας στην κατάταξη των θανάτων από την πανδημία, την άλλη προσέλαβε πανελίστρια της Α. Πάνια στο γραφείο του, έτσι κι αλλιώς κατά τύχη βρέθηκε υπουργός, επειδή αρνήθηκε τη θέση η Ο. Κεφαλογιάννη, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να μπορεί να αναστρέψει την πορεία του προς την έξοδο από την κυβέρνηση.

Οι προβλέψεις, άλλωστε, για το ερχόμενο καλοκαίρι δεν εμπνέουν αισιοδοξία και κάποιος πρέπει να την πληρώσει.

Το 2019 η Ελλάδα υποδέχθηκε σχεδόν 31,3 εκ. τουρίστες και εισέπραξε σχεδόν 17,8 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το πρώτο εννεάμηνο του 2020 ήταν 6, 1 εκατ. τουρίστες και 3,5 δισ. ευρώ έσοδα. Δηλαδή, πλήρης κατάρρευση. Ο στόχος του 30% τουριστικού τζίρου για το 2020 σε σχέση με το 2019, σε καμία περίπτωση, δεν επετεύχθη αφού έπεσε στο 19,6%.

Για το 2021 ο στόχος που έχει τεθεί είναι 50-60% των εσόδων του 2019, δηλαδή 9-10,5 δισ. ευρώ που τα σημερινά δεδομένα δεν είναι καθόλου πιθανό να διασφαλιστούν.