«Το λυπηρό επόμενο κεφάλαιο της πανδημίας έρχεται, και ευχόμαστε τα καλύτερα στους κινέζους φίλους», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γιώργος Παυλάκης με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν στην Κίνα οι αποφάσεις για νέο σκληρό lockdown, τη στιγμή που τα κρούσματα κορωνοϊού σημειώνουν νέα ρεκόρ.

Ads

Όπως αναφέρει ο γιατρός – ερευνητής από τις ΗΠΑ, το 2020 το ZeroCOVID ήταν «η μοναδική ανώδυνη λύση και εάν όλοι έκαναν, τότε, το ίδιο με την Κίνα, δεν θα είχαμε σήμερα πρόβλημα».

«Θυμάμαι δημοσιεύματα και κουβέντες ειδικών που δεν πίστευαν στα μάτια τους. Και όμως ήταν η απόλυτη αλήθεια. Γι αυτό ηλίθιοι τύπου Τραμπ και Μπορις ήταν συμφορά για την ανθρωποτητα», σημειώνει ο Γιώργος Παυλάκης.

Ο ερευνητής από τις ΗΠΑ, τονίζει, όμως, ότι «η προσαρμογή του ιού στον άνθρωπο και η τεράστια βελτίωση της αερογενούς μεταδοτικότητας τον έβαλε στην ίδια κατηγορία με την ιλαρά και τη γρίπη που είναι μόνιμες μάστιγες. Μάλιστα για το επόμενο χρονικό διάστημα θα προκαλεί περισσότερα θύματα, μέχρι την επόμενη πανδημία νέας γρίπης».

Ads

Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Κίνα

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, που έφθασαν τα 40.347, από τα οποία 3.822 με συμπτώματα της COVID-19 και 36.525 ασυμπτωματικά, που το Πεκίνο μετράει χωριστά.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι ενός την προηγουμένη.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας παρέμεινε στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 311.624 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).

Το νέο ρεκόρ ανακοινώθηκε καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σαγκάη την Κυριακή το βράδυ και οι διαμαρτυρίες εναντίον των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Κίνα εξαπλώθηκαν σε αρκετές πόλεις, ανάμεσά τους τα μεγάλα αστικά κέντρα Γκουάνγκτζου και Τσονγκτσίνγκ.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα κρούσματα κοροναϊού, κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Παυλάκη

«ZeroCOVID ήταν η μόνη ανώδυνη λύση, αλλά την κάψαμε (εκτός Κίνα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη Κορέα και μερικές άλλες χώρες που προσπάθησαν ειλικρινά!).

Η Κίνα προσπάθησε σκληρά, απαράδεκτα σκληρά για πολλούς, και εξάλειψε, εξαφάνισε την επιδημία από την επικράτεια της. Θυμάμαι δημοσιεύματα και κουβέντες ειδικών που δεν πίστευαν στα μάτια τους. Και όμως ήταν η απόλυτη αλήθεια. Γι αυτό ηλίθιοι τύπου Τραμπ και Μπόρις ήταν συμφορά για την ανθρωπότητα.

Αν όλοι έκαναν το ίδιο με την Κίνα το 2020 δεν θα είχαμε πρόβλημα σήμερα. Τότε ήταν σχετικά εύκολο. Αλλά η προσαρμογή του ιού στον άνθρωπο και η τεράστια βελτίωση της αερογενούς μεταδοτικότητας τον έβαλε στην ίδια κατηγορία με την ιλαρά και τη γρίπη που είναι μόνιμες μάστιγες. Μάλιστα για το επόμενο χρονικό διάστημα θα προκαλεί περισσότερα θύματα, μέχρι την επόμενη πανδημία νέας γρίπης.

Αυτά τα γράφω σε μια κρίσιμη καμπή που η Κίνα εγκαταλείπει το ZeroCOVID, απ ότι δείχνουν τα πράγματα. Έβαλα μερικές καταχωρήσεις στο tweeter με τη γνώμη μου.

Η Κίνα βρίσκεται σε δύσκολη θέση που μπορεί να κλονίσει τη μονοκρατορία του προέδρου της και να γίνει αιτια αλλαγών. Μερικές μεγάλες ευημερούσες πόλεις επαναστατούν κατά των σκληρών λόκνταουν που έχουν γίνει επαναληπτικά και αναπόφευκτα λόγω Όμικρον. Σε αντιδιαστολή με το πρώτο κύμα του ιού που ήταν αντιμετωπίσιμο. Η υπόλοιπη αχανής λαοθάλασσα της Κίνας δεν αμφισβητεί το καθεστώς αυτή τη στιγμή.

Αν η Κίνα ανοίξει αυτή τη στιγμή με 20% ανεμβολίαστων ηλικιωμένων και μη εμβολιασμένα παιδιά, τα μοντέλα λένε για πάνω από 1 εκ θανάτους. Με το χειμώνα μπροστά και την Κινεζική πρωτοχρονιά, ο κίνδυνος για τσουνάμι είναι ουσιαστικά βεβαιότητα. Θα αναγκαστούν να επιβάλλουν λόκνταουν έτσι κι αλλιώς για να αντέξει το σύστημα περίθαλψης. Αυτή τη στιγμή χτίζουν πυρετωδώς τεράστια κέντρα υποδοχής μολυσμένων σε πολλές μεγάλες πόλεις. Τα νοσοκομεία τους είναι σε όχι τέλεια κατάσταση και οι ΜΕΘ στο επίπεδο των Ελληνικών, που σημαίνει ότι το τσουνάμι θα τους χτυπήσει χειρότερα από το Χογκ Κογκ με εκατομμύρια θανάτους και βαριά περιστατικά. Μετά από αυτό η αγανάκτηση του πληθυσμού μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Το λυπηρό επόμενο κεφάλαιο της πανδημίας έρχεται, και ευχόμαστε τα καλύτερα στους κινέζους φίλους».