«Το μόνο κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, είναι το ΠΑΣΟΚ» τονίζει στο TVXS o υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ads

Επισημαίνει, εντούτοις, ότι η στάση της ηγεσίας ΠΑΣΟΚ του αποτελεί εμπόδιο σε συγκλίσεις συνεργασίας διότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει κάνει σημαία του την άρνησή του να είναι πρωθυπουργός σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης. Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζει ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να γίνουν με εκβιασμούς». Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι «σίγουρα χρειάζονται περισσότεροι, συστηματικότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας». 

Κύριε υπουργέ, το τελευταίο κύμα μετρήσεων της κοινής γνώμης αποτυπώνει το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ. στα σκέλη της πρόθεσης ψήφου και της παράστασης νίκης. Αν επικρατήσει η Ν.Δ.-σε πιθανές δεύτερες κάλπες- χωρίς αυτοδυναμία θα οδηγηθούμε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση; Ποιοι είναι οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι της παράταξης;  

*Εμείς πιστεύουμε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός. Τον διεκδικούμε όχι προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας αλλά προς όφελος της χώρας. Σε μια συγκυρία στην οποία υπάρχουν διεθνώς πολλές αβεβαιότητες, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια της πολιτικής αστάθειας. Επειδή όμως είναι λάθος να προκαταλαμβάνει κανείς την ψήφο του ελληνικού λαού, πρέπει να σας δώσω μια απάντηση στο ερώτημα για το ενδεχόμενο της συνεργασίας. Το μόνο κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, είναι το ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά η στάση της ηγεσίας του αποτελεί εμπόδιο σε συγκλίσεις συνεργασίας διότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει κάνει σημαία του την άρνησή του να είναι πρωθυπουργός σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή η θέση μοιάζει με εκβιασμό. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να γίνουν με εκβιασμούς.

Ads

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης δεν πραγματοποίησε καμία μνεία για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Νομικοί υπολογίζουν πάνω από 120.000 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους. Πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών; 

Θα είμαι μαζί σας απόλυτα ειλικρινής και για αυτό θα σας πω ότι εμείς σε πλήρη αντιδιαστολή με τα κούφια λόγια και τις ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπαίζουμε τους πολίτες, αλλά τους στηρίζουμε ουσιαστικά με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις. Συγκεκριμένα:

  • Έχουμε λάβει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 57 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
  • Νομοθετήσαμε σύγχρονα εργαλεία για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης. 
  • Υλοποιήσαμε και παρακολουθούμε στενά την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020. 
  • Υποχρεώσαμε την αιτιολόγηση από τα funds της μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος. 
  • Διευρύναμε το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή. 
  • Εντάξαμε και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. 
  • Καταργήσαμε  την ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και να μειώσουμε το επιτόκιο ρύθμισης αυτών σε 3% σταθερό. 
  • Παράλληλα, διευρύναμε κατά 30% τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Υπάρχει κύμα αισχροκέρδειας στη χώρα; Πώς πρέπει να το τιθασεύσει η επόμενη κυβέρνηση. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι ισχυρίζονται η «αισχροκέρδεια έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη».     

Η αισχροκέρδεια είναι παραμόρφωση της ελευθερίας της αγοράς, της ανοιχτής οικονομίας. Και ως τέτοια έτσι την αντιμετωπίζουμε. Άλλωστε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση είναι εξ ορισμού αντίθετη στην αισχροκέρδεια. Σίγουρα χρειάζονται περισσότεροι, συστηματικότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι. Η κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επιχείρημα λαϊκισμού το οποίο απλώς προσπερνώ. 

Πώς απαντάτε στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί υπόγειων επαφών της Ν.Δ. με κόμματα της ακροδεξιάς; Σας προβληματίζουν οι πληροφορίες περί σύμπραξης της Ελληνικής Λύσης με κόμματα που «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο;  

Η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική οργάνωση επί ημερών της ΝΔ. Ενοποιήθηκαν οι δικογραφίες και δικάσθηκε επί ΝΔ. Υπήρξαν καταδίκες και ποινές. Τα μέλη της συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν επί ημερών της ΝΔ. Ήταν η ΝΔ που κατέθεσε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην επιτρέψει σε μια εγκληματική οργάνωση, να συμμετάσχει στις εκλογές με ένα κομματικό μανδύα, το λεγόμενο «Κόμμα Κασιδιάρη». Δεν δώσαμε εν ολίγοις συγχωροχάρτι σε μια εγκληματική οργάνωση αποδεχόμενοι τη μετάλλαξή της σε κομματικό σχηματισμό. Από όλες αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις που περάσαμε από τη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε. Τις πληροφορίες λοιπόν που αναφέρετε ούτε τις γνωρίζω ούτε τις υπολογίζω…