Στην ανάγκη  ο ΣΥΡΙΖΑ «να γίνει κόμμα μαζικό, νεανικό , πράσινο, εκφραστής της πληθυντικής προοδευτικής παράταξη» αναφέρεται σε συνέντευξή του στο TVXS ο πρώην υπουργός και βουλευτής του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος.  Προσθέτει όμως πως «όσοι περιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «εξημερωθεί» και  θα αστικοποιηθεί μέσα από την διαδικασία αυτή είναι μακριά νυχτωμένοι».

Ads

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος θεωρεί επιτακτική μια «τίμια και ανοικτή συζήτηση με όσους θα ήθελαν να συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία» για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση τονίζει πως πρόκειται για «μία σοβαρή καταστατική αλλαγή, σημειώνοντας πως «εφόσον κατατεθεί παρόμοια πρόταση, θα πρέπει να εξεταστεί όπως όλες οι άλλες».

Τέλος, αναφορικά με το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα επισημαίνει ότι «η προγραμματική/δομική αντιπολίτευση αρχών που έχουμε εξαγγείλει προϋποθέτει ταυτόχρονα πειστική κοινοβουλευτική κριτική αλλά και ανάπτυξη μαζικών αγώνων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιώργου Κατρούγκαλου στο TVXS:

Ads

Το εκλογικό αποτέλεσμα του 31,5% που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 7ης Ιουλίου έκανε πολλούς -προεξάρχοντος του Αλέξη Τσίπρα- να μιλήσουν για την άμεση ανάγκη να αντιστοιχηθεί το κόμμα με την κοινωνική του βάση; Πόσο εύκολο θεωρείτε πως είναι αυτό; Εκτιμάτε πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε την εγκατάλειψη του χώρου της Αριστεράς και την προσχώρηση στην Σοσιαλδημοκρατία;

Είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί  ποιοτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ανοίξει αποφασιστικά στην κοινωνία, να πάψει να είναι κόμμα του 3%.  Αλλά προσοχή! Δεν αρκεί γι’αυτό να αυξηθούν απλώς τα μέλη του. Πρέπει  να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της αριστεράς με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε αδρά ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής:  Να γίνει κόμμα μαζικό, νεανικό , πράσινο, εκφραστής της πληθυντικής προοδευτικής παράταξης.  Όσοι, πάντως, περιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «εξημερωθεί» και  θα αστικοποιηθεί μέσα από την διαδικασία αυτή είναι μακριά νυχτωμένοι.  Δεν έχω κανένα φόβο για  «πασοκοποίηση» του κόμματος.  Άλλωστε κανείς, ούτε όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, επιθυμούν την επιστροφή στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, όσο μαζικότερο γίνεται ένα κόμμα τόσο λαϊκότερο γίνεται, και η αριστερά έχει νόημα ύπαρξης μόνον αν είναι στην υπηρεσία του λαού.

Πιστεύετε πως η Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα; Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν;

Υπάρχουν διάφορες σκέψεις, στη βάση διαφορετικών εμπειριών διεθνώς από ανάλογα εγχειρήματα. Για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία ο Κόρμπυν ενθάρρυνε την δημιουργία ενός μαζικού, ακτιβιστικού φορέα εκτός Εργατικού Κόμματος, το Μομέντουμ. Στη συνέχεια όμως τα περισσότερα μέλη του εντάχθηκαν στο εργατικό κόμμα και εξασφάλισαν έτσι την αριστερή στροφή του.  Χωρίς δογματισμούς και χωρίς δουλική μίμηση κανενός προτύπου, σε τίμια και ανοικτή συζήτηση με όσους θα ήθελαν να συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία θα βρούμε τον πιο δημοκρατικό και πιο αποτελεσματικό δρόμο.

Με βάση τα παραπάνω, ενδεχομένως να ανοίξει κι ένα ακόμη ζήτημα, που θα έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές συμμαχίες ενός ενδεχόμενου νέου κόμματος. Παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όμως ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει ως παρατηρητής και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές; Εκτιμάτε πως είναι πιθανή μια μεταπήδηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομάδα των Σοσιαλιστών ή βλέπετε να λειτουργεί καλύτερα ως συνεκτικός κρίκος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών αλλά και των Πρασίνων;

O ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα της αριστεράς. Επιδιώκουμε όμως να δρούμε και ως καταλύτης για την ευρύτατη προοδευτική συμμαχία που έχει ανάγκη η Ευρώπη, ως γέφυρα μεταξύ του δικού μας χώρου και αυτών της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας.  Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη αποδώσει καρπούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, άλλωστε, επιχειρείται ένα ανάλογο εγχείρημα σε επίπεδο κυβερνητικό.

Πως αποτιμάτε την εχθρική στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ; Το «παιχνίδι» με τη σύγκλιση με τη ΝΔ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι προάγγελος ευρύτερης συμμαχίας. Τελικά, πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι με μια μερίδα του ΚΙΝΑΛ;

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δεν επιθυμούσαν την επιστροφή της Δεξιάς στην εξουσία. Η ηγεσία του όμως ουσιαστικά έδωσε ένα μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας, ματαίως,  τη στρατηγική του ήττα. Φαίνεται, επιπλέον,  ότι ορισμένα στελέχη πράγματι θα επεδίωκαν την επαναθεμελίωση στρατηγικής σχέσης με τη ΝΔ μέσω του εκλογικού νόμου.  Εμείς, όπως και στην Ευρώπη, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού μετώπου της δημοκρατικής παράταξης. Από το ΚΙΝΑΛ εξαρτάται απολύτως αν θα ανταποκριθεί.

Ταυτόχρονα, θεωρείτε ότι υπάρχουν δυνατότητες συγκλίσεων σε αυτή τη Βουλή με κόμματα όπως το ΚΚΕ ή το ΜέΡα 25, πολλά στελέχη του οποίου άλλωστε προέρχονται από τους κόλπους σας;

Εμείς είμαστε πάντα υπέρ της συνεργασίας με όμορα κόμματα, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Δυστυχώς το ΚΚΕ δεν έχει αφήσει παρόμοιο περιθώριο ούτε καν για διάλογο μαζί του. Για τη ΜέΡα 25 θα πρέπει να δούμε πρώτα τις μέρες της στο κοινοβούλιο….

Έχουν κατατεθεί προσφάτως απόψεις που κάνουν λόγο για την εκλογή Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του κόμματος; Ποια είναι η άποψή σας επί του ζητήματος; Διαβλέπετε κάποιο κίνδυνο δημιουργίας αρχηγικού κόμματος μέσα από τέτοιου είδους προτάσεις;

Αυτή είναι μία σοβαρή καταστατική αλλαγή, δεν ξέρω αν την έχει θέσει κάποιος στο τραπέζι. Προσωπικά θεωρώ ότι, εφόσον κατατεθεί παρόμοια πρόταση, θα πρέπει να εξεταστεί όπως όλες οι άλλες. Όπως προανέφερα, η συζήτηση για ένα πραγματικά αριστερό, δημοκρατικό και μαζικό κόμμα πρέπει να γίνει  χωρίς προκαταλήψεις, προειλημμένες θέσεις και δογματισμούς. Πάντως, δεν νομίζω κανείς να αμφισβητεί το προφανές γεγονός ότι ο  Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, με άμεση και αδιαμεσολάβητη σχέση με τον ελληνικό λαό, αλλά ούτε και την ανάγκη δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι είδους αντιπολίτευση πρέπει να ακολουθήσει; Καθαρά θεσμική- προγραμματική ή κινηματική με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις συνδικάτων και άλλων συλλογικοτήτων στους δρόμους;

Η προγραμματική/δομική αντιπολίτευση αρχών που έχουμε εξαγγείλει προϋποθέτει ταυτόχρονα πειστική κοινοβουλευτική κριτική αλλά και ανάπτυξη μαζικών αγώνων. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία τίποτα δεν ξέχασε και τίποτα δεν έμαθε από την θητεία της στην αντιπολίτευση. Επιστρέφει πιο νεοφιλελεύθερη και πιο σκληροπυρηνικά δεξιά από ποτέ. Μαζί με όλους τους Έλληνες θα δώσουμε τις αναγκαίες και κρίσιμες μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας, με όλους τους δυνατούς τρόπους.

To Tvxs.gr ανοίγει το διάλογο για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο δρόμο προς το συνέδριο για τον μετασχηματισμό του κόμματος, δίνουμε το βήμα, φιλοξενώντας συνεντεύξεις κι άρθρα στελεχών, μελών και αναγνωστών για το αύριο του προοδευτικού μετώπου. Μπορείτε να στείλετε το δικό σας άρθρο γνώμης στο [email protected].