Τρεις άξονες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τόσο τους δικαστικούς λειτουργούς όσο και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, με αφορμή τη λίστα με τα 200 ονόματα χούλιγκαν που προσκόμισαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης. Εκτιμώντας ότι το φαινόμενο της οπαδικής βίας δεν είναι αμιγώς αθλητικό, καθώς «τις περισσότερες φορές μιλάμε για πολυσχιδή εγκληματική δραστηριότητα», κάλεσε τις ΠΑΕ να συνεργαστούν με την κυβέρνηση.

Ads

«Η μεν κυβέρνηση, έχοντας την ευθύνη για την κοινωνική ειρήνη, οφείλει με τους μηχανισμούς που διαθέτει να αντιμετωπίσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα αυτά» είπε αρχικά, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, επιρρίπτοντας στη συνέχεια -εμμέσως πλην σαφώς- ευθύνες στη δικαιοσύνη.

«Η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να θυμηθούν κάποιοι λειτουργοί ότι υπάρχει πάρα πολύ σκληρή νομοθεσία, η οποία δεν πρέπει να εφαρμοστεί μόνο γι’ αυτούς που δρουν στην κλασσική εγκληματικότητα. Υπάρχει ειδικό τμήμα της νομοθεσίας που λέει και για όλους εκείνους που με εμπρηστικές δηλώσεις κάθε τόσο, δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον μίσους» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε παράγοντες ομάδων.

«Φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν ασκούνται οι διώξεις με βάση τη νομοθεσία αυτή, θέλει περισσότερη προσοχή από τους λειτουργούς που θα ασκούν τις διώξεις. Είναι άνθρωποι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους αλλά κάτι τους ξεφεύγει, θέλει μεγαλύτερη προσοχή» σημείωσε.

Ads

«Το τρίτο και σημαντικότερο είναι -αυτό που έλυσε τα προβλήματα (οπαδικής βίας) στις χώρες όπου εμφανίστηκαν- οι ιδιοκτησίες των ομάδων, δηλαδή οι παράγοντες των ομάδων μαζί με τις θεσμικές τους εκπροσωπήσεις όπως η ΕΠΟ. Αν θεωρήσουμε ότι η Αγγλία, μετά από πάρα πολλά χρόνια που το προσπαθούσε, είναι το πιο πετυχημένο παράδειγμα – τα κατάφερε όταν οι ιδιοκτήτες κατάλαβαν ότι αν αυτοί δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούν με το κράτος για να καθαρίσει το τοπίο, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

«Η μήτρα του προβλήματος είναι το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα υγιές και καθαρό πρωτάθλημα. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης, επισημαίνοντας ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν θα επανεξεταστούν μετά από 2 μήνες».

«Οι παρεμβάσεις δεν έχουν αποδώσει. Ούτε η κυβέρνηση ούτε οι ΠΑΕ έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.