Για τη βία στα γήπεδα και τις ποινές που θεωρεί ότι πρέπει να επιβάλλονται μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, φανερώνοντας και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ads

Αρχικά, ο ίδιος χαρακτήρισε «κολοκύθια με ρίγανη» τις θεωρίες που κάνουν λόγο για κοινωνικοπολιτικές αιτίες όσον αφορά τη βία στα γήπεδα.

«Συνήθως οι αιτίες με μια παλιά ιδεολογικοπολιτική αντίληψη είναι βαθιά κοινωνικές, οι αδικίες… κολοκύθια με ρίγανη. Οι αιτίες είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες, πρόκειται για εγκληματικά στοιχεία σε διατεταγμένη υπηρεσία που κάθε φορά με αφορμή ένα αθλητικό γεγονός για το οποίο τις περισσότερες φορές αυτά τα στοιχεία ούτε καν γνωρίζουν ποιο είναι, ποιες ομάδες παίζουν. Πηγαίνουν να προκαλέσουν μια σύγκρουση με τις δυνάμεις της Αστυνομίας και ό,τι γίνει. Οι αιτίες δεν μπορούν να αναχθούν στις αναλύσεις που έχουμε μάθει τόσα χρόνια να ακούμε», είπε συγκεκριμένα μιλώντας στο Open.

Μάλιστα, ο ίδιος επέρριψε ευθύνες και στα ΜΜΕ, πέραν των ιδιοκτητών: «Είναι εύκολη η μετάθεση των ευθυνών στους εκάστοτε κυβερνώντες, όμως στον χώρο αυτό δρουν ιδιοκτήτες, παράγοντες, συμφέροντα, Τύπος. Σήμερα π.χ. διαβάζω ότι πολλές αθλητικές εφημερίδες κατηγορούν την αστυνομία για ανικανότητα. Όλοι αυτοί, σκέφτηκαν με τα πρωτοσέλιδά τους κάθε μέρα, μετά από κάθε αγώνα, πόσο τροφοδοτούν το μίσος και τη βία; Το έχουν σκεφτεί αυτό; Όλοι αυτοί για να δράσουν θέλουν ένα περιβάλλον. Ποιος το δημιουργεί;

Ads

Κατ’ αρχήν οι κατά καιρούς εμπρηστικές δηλώσεις διαφόρων παραγόντων του ποδοσφαίρου, που βρίσκονται και αρκετά ψηλά. Δεύτερον, παραλαμβάνουν αυτές τις δηλώσεις και τις αναπαράγουν μία σειρά από έντυπα που καλλιεργούν τον οπαδισμό και το ανελέητο μίσος».

«Δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου κάποιοι παρέχουν προστασία “από πάνω”, κάποιοι αναλαμβάνουν στη συνέχεια να διακινήσουν αυτό το μίσος και κάποιοι οργανώνονται για να ενεργήσουν ως φορείς αυτού του μίσους … το κάδρο περιλαμβάνει όλους αυτούς και την Πολιτεία, σαφέστατα», πρόσθεσε.

 

Ανέφερε επίσης πως «μετά τη δολοφονία του Άλκη, έγινε σύσκεψη με τους παράγοντες (ήρθαν και UEFA, FIFA, κτλ.) δόθηκε λόγος τιμής ότι θα προσπαθήσουν όλοι να συμβάλουν ώστε τα φαινόμενα αυτά να εξαλειφθούν, όπως και η Πολιτεία από την πλευρά της. Τίποτα από αυτά δεν έγινε», παραδεχόμενος ουσιαστικά πως οι ανακοινώσεις παρέμειναν απλά ανακοινώσεις.

«Το πρόβλημα στην Αγγλία δεν το έλυσε μόνο η Θάτσερ, αυτή έδωσε ένα πλαίσιο συμπεριφοράς κρατικών δυνάμεων. Το θέμα το έλυσαν οι ιδιοκτήτες», επεσήμανε ακόμη.

Ταυτόχρονα, έδωσε και…συμβουλές στα δικαστήρια: «Πρέπει να ενεργοποιηθεί, η Δικαιοσύνη πρέπει να ξεκουνηθεί επιτέλους, να εφαρμόσει το υφιστάμενο πάρα πολύ σκληρό πλαίσιο που υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις … Αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά αθλητικών παραγόντων ή ΜΜΕ, να διοχετεύουν ή να συντηρούν το μίσος, πρέπει να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος, ο οποίος στις ποινές που θα επιβάλλονται δεν έχει αναστολή: φυλακή, όλοι! Δεν καταλαβαίνουν αλλιώς».

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν στη συνέχεια τον υπουργό, εάν αυτό σημαίνει πως όποιος κάνει εμπρηστική δήλωση και καταδικαστεί θα πηγαίνει φυλακή, με τον ίδιο να απαντά:

«Να πάει “μέσα”. Έτσι λέει ο νόμος σήμερα, αν καταδικαστείς για εμπρηστικές δηλώσεις, δηλώσεις μίσους που υποκινούν τη βία, η ποινή που θα σου επιβληθεί δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ούτε η έφεση. Θα πας μέσα. Είναι ο Ειδικός Αθλητικός Νόμος του 2022 … Αφορά όλους αυτούς που κινούνται στο χώρο του αθλητισμού και διαρκώς υποδαυλίζουν το μίσος και υποκινούν σε βίαιες, παράνομες ενέργειες, σαν κι αυτή με την οποία επιχειρήθηκε να δολοφονηθεί ο αστυνομικός».