Σοβαρό πρόβλημα χώρου και άδειων κλινών ακόμα και στις απλές κλινικές covid περιγράφει στο tvxs.gr η Χριστίνα Κυδώνα, παθολόγος-εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που έκλεισε την εφημερία της Τρίτης με 93 εισαγωγές. Η κα. Κυδώνα είχε προκαλέσει αίσθηση το απόγευμα της Δευτέρας με την έκκληση που είχε απευθύνει μέσω Facebook για συγκέντρωση μαξιλαριών στην πύλη του νοσοκομείου, με τη διοίκηση να διαψεύδει το πρόβλημα.

Ads

«Στις εφημερίες του Οκτωβρίου είχαμε 30-35 εισαγωγές περιστατικών covid και στις αρχές του Νοέμβρη 60-65. Στην τελευταία όμως εφημερία έγιναν 93 εισαγωγές, αριθμός που παραπέμπει στην κορύφωση του περσινού “μαύρου” Νοέμβρη», λέει χαρακτηριστικά η γιατρός.

Τί σημαίνει η μη κοβιντοποίηση του νοσοκομείου

Η Χριστίνα Κυδώνα εξηγεί ωστόσο ότι η πραγματικότητα μέσα στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2020 ήταν διαφορετική. «Τότε βρισκόμασταν σε συνθήκη lockdown, η πόλη ήταν άδεια και υπήρχαν πολύ λίγα περιστατικά με άλλα νοσήματα. Έτσι υπήρχαν άδειες κλίνες για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες του covid», σημειώνει.

Ads

«Τώρα έχουμε ξανά τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών covid συν όλα τα άλλα νοσήματα, καθώς η ζωή εκεί έξω συνεχίζεται κανονικά. Εκτός από τα χειρουργεία που έχουν περιοριστεί σημαντικά, η υπόλοιπη λειτουργία του νοσοκομείου συνεχίζεται κανονικά. Και καλώς θα έλεγα. Ωστόσο αυτό δημιουργεί το πρόβλημα που σας περιγράφω», επισημαίνει.

Το Ιπποκράτειο είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της βόρειας Ελλάδας. Διαθέτει 30 κλίνες ΜΕΘ που φυσικά είναι όλες τους γεμάτες. Το πρωί της Τετάρτης, στο τέλος της εφημερίας οκτώ ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι σε αίθουσες χειρουργείων.

Όμως πρόβλημα υπάρχει πλέον και με τις απλές κλίνες. «Αν συνεχίσουμε με “100άρες” εφημερίες (σ.σ δηλαδή με 100 εισαγωγές) δεν ξέρω πού θα βάλουμε τους ασθενείς», υπογραμμίζει η γιατρός. Μας λέει πως για να αδειάζουν μερικά κρεβάτια, τα πιο ελαφριά περιστατικά διακομίζονται στο μικρό νοσοκομείο του Αγίου Παύλου που έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε covid και ορισμένα που βαίνουν προς εξιτήριο πάνε στο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης Αρωγή, που έχει σύμβαση με το Δημόσιο.

«Ήθελα να βοηθήσω τους ασθενείς, όχι να έρθω σε ρήξη με τη διοίκηση»

Η κα. Κυδώνα ήταν η γιατρός που το απόγευμα της Δευτέρας έκανε έκκληση μέσω Facebook για συγκέντρωση μαξιλαριών στην πύλη του νοσοκομείου, με τη διοίκηση να διαψεύδει πως υπήρχε τέτοια ανάγκη. Εκείνη εξηγεί ότι η έλλειψη σε κλινικό ιματισμό είναι διαχρονικό πρόβλημα που δεν έχει να κάνει με παραλείψεις της τωρινής διοίκησης του νοσοκομείου αλλά σημειώνει πως διαψεύσεις ενός βιώματος που μπορούν να επιβεβαιώσουν πάρα πολλοί ασθενείς ανά την Ελλάδα, μοιάζει να έχει στόχο τον εκφοβισμό.

«Οι ελλείψεις σε είδη κλινικού ιματισμού είναι διαχρονικό πρόβλημα, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, που κατά περιόδους γίνεται πολύ έντονο. Η προηγούμενη τέτοια δύσκολη περίοδος ήταν το 2012-13, στα χρόνια των μνημονίων και τώρα είναι η δεύτερη, μέσα στην πανδημία. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με κάποια παράλειψη της τελευταίας εβδομάδας», λέει η παθολόγος-εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο.

«Ήταν μια ανάρτηση που έκανα αυθόρμητα, συνειδητοποιώντας τις ελλείψεις. Οι συνάδελφοι αναγκάζονται συχνά να στρώνουν μόνο κατοσέντονο, όχι διπλό σεντόνι και ασθενείς να βάζουν στο προσκεφάλι τους διπλωμένο το μπουφάν τους. Η κίνησή μου δεν στρεφόταν σε καμία περίπτωση κατά της διοίκησης του νοσοκομείου. Ήθελα μόνο να βοηθήσω τους ασθενείς και το Ιπποκράτειο», λέει η γιατρός.
 
Στην πρώτη αυτή έκκληση είχε απαντήσει η διοίκηση του νοσοκομείου, μαζί με την διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και τον προϊστάμενο Επιστασίας και Ιματισμού.

«Η Διοίκηση του ΓΝΘ Ιπποκράτειο, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και ο Προϊστάμενος της επιστασίας και ιματισμού, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις γιατρού του Νοσοκομείου περί έλλειψης μαξιλαριών σε κλίνες. Προκαλούν έκπληξη αυτές οι ”εκκλήσεις” και δεν γνωρίζουμε τι εξυπηρετούν, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία το Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται, μα παραμένει όρθιο και αντέχει με τη συνδρομή όλων των εργαζομένων, ώστε να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την πανδημία του covid19», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ακολούθησε δεύτερη και εκτενέστερη έκκληση της κας. Κυδώνα στην οποία ζητούσε από τον κόσμο εκτός από μαξιλάρια να φέρει επίσης και κάθε είδος που είναι απαραίτητο για το στρώσιμο μιας νοσοκομειακής κλίνης. Μιλώντας στο tvxs.gr ισχυρίζεται ότι στο χρονικό σημείο της δεύτερης ανάρτησης δεν γνώριζε την ύπαρξη της διάψευσης από τη διοίκηση, αλλά ήθελε να δώσει συγκεντρωμένες απαντήσεις σε απορίες που είχαν διατυπώσει διαδικτυακοί της φίλοι. Ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από το περιεχόμενο της ανάρτησης.

«Τέτοιες διαψεύσεις δίνουν ένα επιθετικό αποτρεπτικό σήμα»

Σχετικά με τη διάψευση, η κα. Κυδώνα την ερμηνεύει ως πράξη άμυνας. «Για κάποιο λόγο αξιολόγησαν την κίνηση αυτή ως μομφή εναντίον τους και αμυνόμενοι αποφάσισαν να με διαψεύσουν», σημειώνει.

«Η διάψευση μιας πραγματικότητας όπως είναι η έλλειψη κλινικού ιματισμού, δηλαδή ενός βιώματος που μπορούν να επιβεβαιώσουν πάρα πολλοί ασθενείς στη χώρα, δίνει ένα επιθετικό αποτρεπτικό σήμα για να μη μιλά κανείς υγειονομικός για τις αληθινές συνθήκες περίθαλψης. Είναι εκφοβιστικό για κάθε εργαζόμενο που νιώθει απροστάτευτος να μιλήσει προς όφελος των ασθενών, όταν βλέπει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του να διώκονται ή συναδέλφους τους να λοιδορούνται», υποστηρίζει η γιατρός.

«Στο παρελθόν έχουμε καταγγείλει πολύ σοβαρότερα ζητήματα από την έλλειψη μαξιλαριών, όπως η διασωλήνωση ασθενών εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όμως δεν υπήρξε αντίστοιχη αντίδραση από το υπουργείο Υγείας. Φαίνεται πως η έκκληση άγγιξε κάποια ευαίσθητη χορδή. Το μαξιλάρι είναι σημαντικό για τον ασθενή, είναι εκεί που ακουμπά το κεφάλι του για να ανακουφιστεί από τον πόνο», τονίζει.

Εκπρόσωπος εργαζομένων Ιπποκρατείου: Διαχρονικό αλλά όχι πολύ σοβαρό το πρόβλημα

Επικοινωνήσαμε για το θέμα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Χρήστο Τζελέπη. «Πάντα υπήρχε πρόβλημα αλλά δεν είναι τόσο σοβαρό. Κατά καιρούς υπάρχουν ελλείψεις σε διάφορα είδη εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Μέσα στην πανδημία αρκετές ανάγκες καλύπτονται από δωρεές. Αυτό πρέπει να το δουν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων γιατί δεν επιτρέπεται η λειτουργία του ΕΣΥ να στηρίζεται σε δωρεές», επισημαίνει ο κ. Τζελέπης.