«Η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση εγκαινιάζουν αύριο, Σάββατο, τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στο νησί της Σάμου. Το νέο κέντρο –φυλακή παρουσιάζεται ως μία θετική εξέλιξη για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένας δυστοπικός εφιάλτης που θα συμβάλει στην απομόνωση και στον περαιτέρω επανατραυματισμό τους».

Ads

Στην διαπίστωση αυτή καταλήγουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ενόψει των εγκαινιών της νέας -κλειστής- δομής στη Σάμο. Ουσιαστικά, η υπάρχουσα δομή φιλοξενίας στο Βαθύ της Σάμου, καταργείται, και πλέον πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, μεταφέρονται στη νέα δομή. 

Ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο, Γιώργος Καραγιάννης,  τονίζει: «Πόσο προκλητικό είναι το γεγονός ότι ενώ βλέπουμε τι συμβαίνει σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η ΕΕ και η Ελλάδα είναι απασχολημένες με τα εγκαίνια μιας νέας φυλακής για αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί της Σάμου. Μπορεί τα συρματοπλέγματα στο νέο κλειστό κέντρο να είναι καινούργια και γυαλιστερά, αυτό όμως δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως βελτίωση. Είναι το τέλειο παράδειγμα για το πόσο εγκληματικές είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση – κρατούν και εγκλωβίζουν ανθρώπους που ξέφυγαν από τη βία, τιμωρώντας τους επειδή θέλουν απλώς να είναι ασφαλείς»

Οι φωτογραφίες από το νέο κέντρο, δείχνουν πράγματι, ότι οι μικροσκοπικοί οικίσκοι βρίσκονται τοποθετημένοι υπερβολικά κοντά και ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα πρέπει να συνωστίζεται εντός του κέντρου ενώ η δομή είναι περίκλειστή με βαριά περίφραξη και συρματοπλέγματα, όπως ακριβώς τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Πρόκειται εμφανώς για μια κλειστή δομή κράτησης και όχι φιλοξενίας.

Ads

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Σάμο από τον Οκτώβριο του 2015. Τα τελευταία χρόνια παρέχουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε θύματα βίας και σεξουαλικής βίας και υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας σε γυναίκες. Παράλληλα, παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και υγιεινής στον πληθυσμό που διαμένει έξω από το Κέντρο Yποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ.

image

image

image

image

image

image