Κατόπιν της απόσυρσης του εισιτηρίου των 25 ευρώ για τα νοσήλια του νοσοκομείου και την αντικατάστασή τους με αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την απόσυρση και του ενός ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία. 

Ads

Σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, και η ταμίας του συλλόγου, Βανέσσα Ανεμοδουρά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρη Κρεμαστινό, διατύπωσαν το αίτημα τους να καταργηθεί η είσπραξη ενός ευρώ ανά ιατρική συνταγή και να στηριχθεί η περίθαλψη με άλλους τρόπους. Και σε αυτή την περίπτωση προτείνουν ισοδύναμα στα καπνά, το αλκοόλ και αλλού. 

Κατάργηση του μέτρου ζητά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι «σήμερα η δωρεάν περίθαλψη κινδυνεύει να γίνει πιο ακριβή από την απευθείας αγορά φαρμάκων». «Ο μύθος για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, την οποία ήδη ακριβοπληρώνουν οι ασφαλισμένοι στα επιμέρους ταμεία τους, καταρρέει για τα καλά πλέον, αφού με το μέτρο που ισχύει από σήμερα “1ευρώ/συνταγή”, φτάνει πλέον ο ασφαλισμένος, για να εκδώσει και να εκτελέσει τη συνταγή του, να πληρώνει περισσότερα από το ίδιο το κόστος των φαρμάκων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι επανειλημμένα έχει αιτηθεί την αναγραφή έξι διαφορετικών σκευασμάτων ανά συνταγή (τόσα μπορούν να γραφτούν σε μία Α4σελίδα) αντί των τριών που επιτρέπεται σήμερα καθώς επισης και την αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή.

Ads

Επίσης εμμένει στην πάγια θέση του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.

«Αυτό μπορεί να δομηθεί μέσα από μία κοινή πλατφόρμα διασταύρωσης των στοιχείων του ασφαλισμένου στα συστήματα φορολογικής ενημερότητας του TAXIS και της ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ», συμπληρώνει.