Κραυγή από τους γιατρούς και διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, του οποίου οι ΜΕΘ γέμισαν και πλέον αδυνατεί να δεχτεί νέους ασθενείς, καθώς η πληρότητα είναι στο 100%. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση με τη στάση της οδηγεί τους γιατρούς να μπουν στο τραγικό δίλλημα της επιλογής ασθενών. «Χρειαζόμαστε έτοιμες λύσεις τώρα», τονίζουν και καταλήγουν: «ακούει κανείς στο υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση».
Η τραγική κατάσταση στο Παπανικολάου είναι ενδεικτική και όχι μοναδική. Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν τα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η οποία υγειονομικά βρίσκεται εκτός ελέγχου, ενώ και η Αττική βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Σε όλη την υγειονομική περιφέρεια της Μακεδονίας υπάρχουν λιγότερα από δέκα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ. Και στο ΑΧΕΠΑ η πληρότητα είναι στο 100%, ενώ η διασπορά του κορονοϊού εντός των νοσοκομείων έχει αποδεκατίσει το προσωπικό, που μπαίνει σε καραντίνα. Τα τελευταία 24ωρα δύο υγειονομικοί έχασαν τη ζωή τους από το covid-19. Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι το προσωπικό προσπαθεί να καλύψει σχεδόν τετραπλάσιες νοσηλείες, υπερβαίνοντας τα όρια τους, Ήδη άρχισαν να παραιτούνται ειδικευόμενοι γιατροί σε πολλές κλινικές και καθώς φαίνεται δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο. Οι αναφορές για ασθενείς που χάνουν τη μάχη εκτός ΜΕΘ πληθαίνουν και ήδη έχουν ξεκινήσει διακομηδές σε νοσοκομεία άλλων περιοχών.
Οι υγειονομικοί μιλούν για πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Δεν μπορείτε να διανοηθείτε τι γίνεται. Προφανώς σε κάποια πράγματα έπεσαν έξω και αυτό το κύμα δεν είχε προβλεφθεί, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές εισαγωγές σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ούτε το Παπαγεωργίου μπορεί να τα καταφέρει μόνο του. Έχει γεμίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Β´ ΜΕΘ Νοσ. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Δεν μιλάμε πλέον για όρια του συστήματος. Είμαστε λίγο πριν από την κατάρρευση. Δηλαδή να μην μπορούμε να προσφέρουμε. Είναι κρίσιμη η κατάσταση» αναφερει. «Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο μας, καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε;», τόνισε.
O πνευμονολόγος – εντατικολόγος στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Ευάγγελος Καϊμακάμης ερωτηθείς σε τηλεοπτική εκπομπή για το εάν υπάρχουν «ασθενείς δύο ταχυτήτων» απάντησε: «Εκ των πραγμάτων. Δεν γίνεται αλλιώς […] Ήδη βλέπουμε φαινόμενα που δεν θα θέλαμε να τα ζούμε. Φαινόμενα που ασθενείς νοσηλεύονται σε τμήματα που δεν είναι φτιαγμένα για τέτοιου είδους νοσηλεία, χωρίς την ιατρική παρακολούθηση που χρειάζεται… Πλέον οι δυνατότητες του ΕΣΥ έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Κι αυτό θα έχει συνέπειες και στη θνητότητα. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλο κύμα κρουσμάτων και φοβάμαι ότι δεν έχουμε φτάσει καν στο πικ».
Όπως και στο «Παπανικολάου», που όπως τονίζουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους οδηγούνται αναπόφευκτα από την κυβέρνηση στην «επιλογή ασθενών», έτσι και στο ΑΧΕΠΑ, ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου, Θανάσης Τσιούλης, περιγράφοντας την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο αλλά και εν γένει το ΕΣΥ, τόνιζε σε συνέντευξή του πως «δεν υπάρχουν περιθώρια, αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή ασθενών […] δεν υπάρχει χώρος».
Η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει με τον πιο τραγικό τρόπο τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε μιλήσει για «ιατρική πρακτική» αναφερόμενος στην επιλογή ασθενών. «Είναι επιλογή του ιατρού πάντα το ποιος διασωληνώνεται», είχε δηλώσει, αναφερόμενος στις περιπτώσεις που ορισμένες οικογένειες επιλέγουν «συνειδητά να μη διασωληνώσουν αγαπημένους τους, για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν απλά μια επώδυνη παράταση ενός προδιαγεγραμμένου τέλος». Μάλιστα είχε εξαπολύσει και επίθεση μιλώντας για δημοσιεύματα «στον υπόκοσμο του διαδικτύου» που αναφέρονται σε «επιλογή ασθενών». «Αυτό που περιγράφω είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που συνέβη σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία, όπου φτάνανε περισσότεροι στα νοσοκομεία απ’ όσους μπορούσαν τα νοσοκομεία να διαχειριστούν. Αυτό δεν θα γίνει στην Ελλάδα», τόνιζε.
Η δήλωση του Γραμματέα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστου Καραχρήστου, λίγες ημέρες αργότερα, αποτελεί και μια άμεση απάντηση στους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς: «Την ευθύνη της επιλογής την έχουν και οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις που έχουν αφήσει το σύστημα να φτάσει σε αυτό το σημείο. Είναι άλλο να επιλέγεις αν θα διασωληνώσεις κάποιον ασθενή με επιστημονικά κριτήρια και είναι άλλο να διαλέξεις αν θα διασωληνωθει ο 60χρονος ή ο 70χρονος λόγω διαθεσιμότητας κλινων ΜΕΘ. Αν είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα αν είχαν αναπτυχθεί κλίνες ΜΕΘ αν είχαν γίνει προσλήψεις γιατρών δεν θα μιλούσαμε σε αυτή την φάση οτι το ΕΣΥ δέχεται πίεση. Αυτή την στιγμή είναι εκτός ελεγχουν γιατι πρακτικά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».
Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων και των διευθυντών των κλινικών του νοσοκομείου Παπανικολάου, που την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, ετοιμάζονται για γενική εφημερία:
Έγινε ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης για το Νοσοκομείο από τους Καπραβέλο Νίκο Διευθυντή Β’ ΜΕΘ, Χλωρό Αδαμάντιο Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής –Συντονιστής πανδημίας για το Νοσοκομείο, Δρόσο Γεώργιο Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας , Αστέρη Δώρα Διευθύντρια Αναισθησιολογικού-Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου και Σέρασλη Εύα Διευθύντρια Πνευμονολογικής. Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από όλους με ομόφωνη κατάληξη στο παρακάτω κείμενο. Σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου :
ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1. Το νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου είναι από τα μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας, με κλινικές που προσφέρουν εξαιρετικό και σε αρκετές περιπτώσεις μοναδικό ιατρικό έργο .2. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία στη χώρα μας μπήκε στην πρώτη γραμμή και νοσήλευσε ήδη τεράστιο αριθμό ασθενών με Covid σε κλίνες νοσηλείας και στις ΜΕΘ. 3. Χαρακτηρίστηκε νοσοκομείο αναφοράς και επωμίστηκε μεγάλο μέρος των ασθενών της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς να στελεχωθεί με το ανάλογο προσωπικό. 4.Στριμώχθηκαν δύο και τρεις κλινικές σε συστέγαση επειγόντως για να εξασφαλιστούν κρεβάτια covid και φθάσαμε σήμερα να υπολειτουργούμε για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα. 5. Οι νοσηλευτές του νοσοκομείου έγιναν «λάστιχο», τρέχοντας από κλινική σε κλινική και σε διάφορα ετερόκλητα καθήκοντα, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν νοσηλεία ασθενών χωρίς να έχουν την ανάλογη εμπειρία. 6. Γιατροί όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων κλήθηκαν με «εντέλλεστε» να καλύψουν τους ασθενείς με Covid. 7. Ήδη άρχισαν να παραιτούνται ειδικευόμενοι γιατροί σε πολλές κλινικές. 8. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο νοσηλεύει ήδη περισσότερους ασθενείς με Covid από όσους μπορεί πλέον να διαχειριστεί. 9.Οι ιδιώτες ιατροί κλήθηκαν σε εθελοντική βοήθεια προς το ΕΣΥ με αμοιβές υπερδιπλάσιες των γιατρών του ΕΣΥ, ενέργεια απόλυτα προσβλητική για τους υπηρετούντες.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ 1. Τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς covid(43) είναι καλυμμένα 100% .Οι διαθέσιμες κλίνες covid είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν 100% στην αυριανή εφημερία. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID.2.Η νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής την ώρα που καλείται πχ ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του. 3. Τα υπόλοιπα νοσήματα αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν πια, ως να εξαφανίστηκαν οι όγκοι, οι καρδιοπάθειες και οι βαριές φλεγμονές. 4. Το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό έχει φθάσει στα όριά του. 5. Η συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στις γενικές εφημερίες , παρά την προβολή και τη διαφήμιση στα ΜΜΕ είναι μηδαμινή και αφορούν μόνο σε μη covid ασθενείς .6. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων, ειδικά στις χειρουργικές ειδικότητες είναι πλέον ανύπαρκτη και κανείς δεν απασχολείται με το θέμα, ούτε για τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα έχει στην δημόσια υγεία.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 1. Άμεση ανακοίνωση ότι το νοσοκομείο μας αδυνατεί από δω και πέρα να δεχθεί και να νοσηλεύσει νέα περιστατικά Covid. 2. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών ιατρών με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΥ , για να καλυφθεί, έστω προσωρινά, το τεράστιο έλλειμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας , αλλά και νοσηλείας ασθενών με covid παρέχοντας κλίνες και ΜΕΘ. 3. Άμεση ένταξη στη δύναμη του ΕΣΥ των παλαιών Νοσοκομείων 424 , Λοιμωδών και Παναγία 4. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων που υπηρετούν σήμερα.5.Άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που είναι κενές στο νοσοκομείο και αν χρειαστεί με επιπλέον κίνητρα. 6.Δυνατότητα παράτασης του χρόνου ειδικότητας των ειδικευομένων γιατρών στις χειρουργικές κλινικές. 7. Να σταματήσει η καθαρά επικοινωνιακή διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία μας γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη μας 8. Να αναληφθούν ουσιαστικές δράσεις που οδηγούν σε άμεσες και μόνιμες λύσεις, ώστε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ασθενών προς το ΕΣΥ.
Χρειάζεται και θέλουμε όλοι να συστρατευθούμε για να δώσουμε τον αγώνα για τους συνανθρώπους μας, αλλά με όρους ασφάλειας για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς.
Μην μας υποχρεώνετε να μπούμε στο τραγικό δίλλημα της επιλογής ασθενών. Χρειαζόμαστε έτοιμες λύσεις τώρα. Στον πόλεμο συμμετέχουν όλοι. Ακούει κανείς στο υπουργείο Υγείας και στην κυβέρνηση την κραυγή αγωνίας των ηρώων με τις πράσινες και τις άσπρες μπλούζες;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >