Σφοδρές αντιδράσεις από τους γιατρούς του ΕΣΥ έχει προκαλέσει η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία προβλέπει να κάνουν εφημερίες γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Ads

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαντούν με εξώδικο κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας αντιδρώντας στην απόφαση να εφημερεύουν ακόμη και σε περιστατικά που δεν είναι της ειδικότητά τους.

Τονίζουν δε ότι πρόκειται για μια εγκύκλιο «άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ» που οδηγεί «όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις».

Εξώδικο ΕΙΝΑΠ

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί «την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου», καλεί τους «συνάδελφους Προέδρους και μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας Τομέα (…)» και «όλους τους συνάδελφους ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας».

Ads

ΟΕΝΓΕ: «Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες»

«Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Καλούμε όλες τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Καλούμε τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων “εφημερίας τομέα”» τονίζει σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Επίσης η Ομοσπονδία προειδοποιεί «κάθε διοικητή νοσοκομείου που θα τολμήσει να δώσει εντολή για “εφημερία τομέα”, πως θα είναι προσωπικά υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο και για παραβίαση του νόμου περί αντιποίησης ειδικότητας».

ΠΟΕΔΗΝ: «Μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς»

«Με την εγκύκλιο της κυρίας Γκάγκα γυρίζουν πίσω ολαταχώς τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Διευκρινίσεις» από το υπουργείο Υγείας

«Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν πάντα γιατροί που εφημερεύουν στα επείγοντα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, στο φόντο των αντιδράσεων για την επίμαχη εγκύκλιο και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον κεφαλαιώδη ρόλο της επείγουσας ιατρικής στην ασφαλή αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού, έδωσε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την εξειδίκευση αλλά και την απασχόληση στα ΤΕΠ.

Στα μικρότερα νοσοκομεία, ο οργανισμός συχνά προβλέπει μία ή δύο θέσεις ειδικών, επειδή και τα περιστατικά που δέχεται ένα μικρότερο νοσοκομείο είναι λίγα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΚεΣΥ – που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο – γνωμοδότησε ως εξής: όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (πχ ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό.

Εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού πχ παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα.

Εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο.

Και τέλος η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας.».