Βάρκες που ενώ έπλεαν, βρέθηκαν αίφνης στη στεριά, δίχως να μετακινηθούν, αλλά και νησίδες στις οποίες έφτανες πλέον και περπατώντας ήταν μερικά από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του φαινομένου της άμπωτης των τελευταίων 24ωρων στην Ελλάδα.

Ads

Από τον Θερμαϊκό μέχρι το Καβούρι και από την Άνδρο μέχρι την Κέρκυρα, η θάλασσα υποχώρησε αρκετά ώστε να προκαλέσει ανησυχίες, αλλά και χιουμοριστικά σχόλια.

Ωστόσο, «πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία». «Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς.

Ο Χαράλαμπος Φασουλάς μιλώντας στο OPEN εξήγησε γιατί υποχώρησε η θάλασσα ξεκαθαρίζοντας πως το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με σεισμό. «Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε.

Ads

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε Σίφνο, Σκιάθο, Ανδρο, Αττική, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Κεφαλονιά, Θερμαϊκό κι αλλού.

«Το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι», ανέφερε ο κ. Φασουλάς.