Πηγές από τις Βρυξέλλες μεταφέρουν χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ενέκρινε τη δημιουργία μιας ελληνικής τράπεζας – μεγαθήριο, καθώς αυτή αφενός θα προκαλούσε αθέμιτο ανταγωνισμό στην εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά, αφετέρου θα ήταν πολύ ακριβή για να διασωθεί στην περίπτωση αποτυχίας της, γεγονός το οποίο τους τελευταίους μήνες προσμετρά ιδιαιτέρως το κέντρο λήψης αποφάσεων στην Ευρωζώνη.
Ads
Επιπλέον, μία τράπεζα η οποία θα ισοδυναμούσε σχεδόν με το συνολικό ΑΕΠ της χώρας θα ήταν πολύ ακριβή για να πωληθεί. «Ε, αν δούμε στη συνέχεια να μπαίνει στο παιχνίδι ως αγοραστής η Deutsche Bank, τότε θα ξέρουμε όλοι για ποιον λόγο απορρίφθηκε η συμφωνία συγχώνευσης», λέει χαρακτηριστικά συνομιλητής του tvxs.gr, ο οποίος πάντως θεωρεί ότι ο «γάμος» της Εθνικής με τη Eurobank θα έπληττε συθέμελα τον ανταγωνισμό και γι’ αυτόν τον λόγο κατά τη γνώμη του η κυβέρνηση όφειλε να γνωρίζει ότι το deal δεν θα γινόταν αποδεκτό.
Η αλήθεια είναι πως η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας την Κυριακή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για την κυβέρνηση, η οποία ήρθε μάλιστα αντιμέτωπη με τη διαπίστωση των εκπροσώπων των δανειστών πως τα «κόκκινα» δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φέρονται να ανησυχούν πλέον για την εξέλιξη της – σαφώς καθυστερημένης – ανακεφαλαιοποίησης αλλά και ευρύτερα για τη νέα διάταξη του τραπεζικού συστήματος, το οποίο παρεμπιπτόντως βάσει των εξαγγελιών της τρόικας θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις οι οποίες έχουν οδηγήσει στην εξυπηρέτηση κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών συμφερόντων όπως και κομματικών επιδιώξεων.
Με τα νέα δεδομένα, το τοπίο είναι θολό για το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας, καθώς (όπως ισχύει και με τη Eurobank) είναι αμφίβολο αν θα διασφαλίσει το απαιτούμενο 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από την ιδιωτική αγορά. Συνεπώς, οι τράπεζες θα «περάσουν» στη δικαιοδοσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα αναλάβει έως το τέλος του μήνα την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση αυτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΧΣ θα έχει το δικαίωμα να αλλάξει τις διοικήσεις ή και να πουλήσει τις τράπεζες. Με άλλα λόγια, «κουμάντο» σε εκείνη τη φάση θα κάνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καλό ή κακό.
Πάντως, σύμφωνα με την άποψη την οποία διατυπώνει στο tvxs.gr μια σειρά από αναλυτές, οι τραπεζικές καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην ειλημμένη απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με τους όρους που ίσχυαν πριν από την περίπτωση της Κύπρου, δηλαδή ενίσχυση των κεφαλαίων χωρίς «κούρεμα» των καταθέσεων.
Σημειωτέον, οι ίδιες πηγές εκφράζουν την πεποίθηση ότι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία οφείλουν να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις οι μέτοχοι των τραπεζών, υπό την επισήμανση ότι μέχρι πρότινος επωφελούνταν με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >