Προϊόν του γενικότερου προβλήματος εγκυρότητας των στοιχείων, που δίνει ο ΕΟΔΥ, για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, που αποκάλυψε χθες το Tvxs.gr, αποτελεί και το ζήτημα  με τα περιβόητα «ορφανά κρούσματα», αφού είναι προφανές ότι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Χαρδαλιάς είτε δεν έχει κατανοήσει τι εννοούμε όταν λέμε κρούσμα του οποίου δεν γνωρίζουμε την προέλευση, είτε κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Και στις δύο περιπτώσεις τα πράγματα είναι σοβαρά, αλλά στη δεύτερη είναι πιο… «σύνθετα».

Ads

Στην συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Χαρδαλιάς και απαντώντας σε ερώτηση για την προέλευση των «ορφανών κρουσμάτων», «ξεκαθάρισε» ότι «δεν υπάρχουν με την ευρύτερη έννοια του όρου ορφανά κρούσματα». Διότι, όπως είπε, «κάθε κρούσμα το οποίο πιστοποιείται, όχι απλά ελέγχεται και ιχνηλατείται αλλά αυτή η διαδικασία δεν κλείνει μέχρι να βεβαιωθούμε ότι και οι τελευταίοι ασθενείς ή άλλη επαφή μπαίνει στην οποιαδήποτε απομόνωση (…) Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία γενικότερη συζήτηση για τα ζητήματα των ορφανών κρουσμάτων αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι έχουμε πλήρως τον έλεγχο (…) Κάθε κρούσμα ιχνηλατείται, για κάθε κρούσμα υπάρχουν τα ιστορικά (…)».

Ο δημοσιογράφος ωστόσo επανήλθε επικεντρώνοντας πάλι στο ζήτημα της προέλευσης, το οποίο δεν απαντήθηκε, και τον Ν. Χαρδαλιά πάλι να το αποφεύγει: «Υπάρχουν κρούσματα τα οποία είναι συνδεδεμένα, είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό με ανθρώπους ή με συμπολίτες μας οι οποίοι έχουνε έρθει από το εξωτερικό. Όμως αυτή είναι μία άσκηση που είναι δύσκολη, είναι καθημερινή, υπάρχουν στατιστικά τα οποία καθημερινά μας απασχολούν, αφορούν όχι μόνο στην Αττική, αφορούν σε όλη την Ελλάδα. Θα είδατε και από το στατιστικό ότι αυτή την στιγμή έχουμε 53 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 53 συνανθρώπους μας οι οποίοι νοσούν και σας διαβεβαιώ ότι και οι 53 και οι στενές επαφές τους παραμένουν σε απόλυτη απομόνωση».

Το θέμα της προέλευσης, όμως, δεν έχει σχέση με την ιχνηλάτηση, η οποία ακολουθεί το στάδιο εντοπισμού και αναζήτησης της προέλευσης του κρούσματος! Προς τι λοιπόν η εκτενής αναφορά του σε αυτό το θέμα, όταν ερωτάται πρωτίστως για το ζήτημα της προέλευσης σε δυο αλλεπάλληλες ερωτήσεις, επειδή προφανώς η πρώτη απάντηση που έδωσε δεν κάλυψε την πρώτη ερώτηση; Επιπλέον τι νόημα έχει η αναφορά του στο ότι «υπάρχουν κρούσματα τα οποία είναι συνδεδεμένα, είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό με ανθρώπους ή με συμπολίτες μας οι οποίοι έχουνε έρθει από το εξωτερικό»; Αυτή η δήλωση αυτομάτως τα κατατάσει εκτός της κατηγορίας των «ορφανών», δεδομένου ότι, όπως ομολογεί, είναι γνωστή η προέλευσή τους.

Επομένως και η δεύτερη απάντηση είναι εκτός θέματος. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς εννοεί ο κ. Χαρδαλιάς με τη δήλωση «δεν υπάρχουν με την ευρύτερη έννοια του όρου ορφανά κρούσματα.». Ωστόσο με τη «στενή έννοια του όρου», τα αγνώστου προέλευσης είναι εκείνα που ανέρχονται στο 20% στη γενική αναλογία κρούσματα που έβρισκε μέχρι στιγμής ο ΕΟΔΥ από τους περιορισμένους ελέγχους που έκανε στον γενικό πληθυσμό και τα πολύ περισσότερα ακόμη που θα έβρισκε, εάν είχε κάνει ως όφειλε εκτεταμένους σχολαστικούς ελέγχους, για να γνωρίζει και να περιορίζει ταυτόχρονα την πραγματική και όχι την «τηλεοπτική – επικοινωνιακή» έκταση της πανδημίας.

Ads

Αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι συνεργάτες του, όταν ρωτώνται για αυτή την κατηγορία των κρουσμάτων.

Ωστόσο ο κ. Χαρδαλιάς εξακολουθεί να επιμένει:«Δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα με την έννοια ότι δεν ξέρουμε που βρίσκονται». Όμως κανείς δεν τον ρώτησε για το πού βρίσκονται τα κρούσματα από τη στιγμή που βρέθηκαν με κάποιο τρόπο. Το πρόβλημα αφορά στην προέλευσή τους. Διότι αυτά τα κρούσματα δεν συμπληρώνουν PLF, ούτε είναι υποχρεωμένα να πάρουν QR code. Αυτό το κάνουν μόνο αυτοί που έρχονται στη χώρα μας. Με άλλα λόγια αν τύχει και εξετασθούν και βρεθούν θετικοί, θα ανήκουν στα εισαγόμενα κρούσματα και επομένως θα είναι γνωστής προέλευσης.

Έτσι, δεν ισχύει η διαβεβαίωσή του ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα σε επίπεδο κοινωνίας, οι οποίοι αυτοί, να περιφέρονται με προφανείς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία». Προφανώς και υπάρχουν. Είναι ανάμεσά μας και πράγματι περιφέρονται και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, βασικές αρχές της οποίας ο κ. Χαρδαλιάς αγνοεί. Απλώς φρόντισε με τη μέχρι σήμερα πολιτική και τακτική που εφάρμοσε, να μην είμαστε σε θέση να μπορούμε να εκτιμήσουμε την έκταση του συγκεκριμένου προβλήματος και ως εκ τούτου τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας και των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί.

Δημοσιοποίηση ελλιπών στοιχείων… για να στηριχθεί ο τουρισμός

Προφανώς αποφεύγει να δώσει απάντηση, όχι επειδή δεν έχει αφομοιώσει την έννοια του όρου «αγνώστου προέλευσης». Ο λόγος για το οποίον το κάνει αποκαλύπτεται στο βίντεο που ακολουθεί. 
Ακούμε λοιπόν όλοι πολύ καλά: «Το ότι δεν ανακοινώνουμε και δεν δίνουμε πλήρη στοιχεία σε σχέση με όλα αυτά που κάνουμε, γίνεται για ένα λόγο. Πρώτον διότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα προσωπικά δεδομένα του καθενός και από την άλλη σε μια προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας, πρέπει να αποφύγουμε καταστάσεις ή ειδήσεις, που πολύ εύκολα και άδικα μπορούν να στοχοποιήσουν ολόκληρες περιοχές.»

Η δήλωση αυτή αποτελεί πραγματική αποκάλυψη. Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις τακτικές και τις μεθοδεύσεις. Ο κ. Χαρδαλιάς κατάφερε σε μια αποστροφή του λόγου του να ακυρώσει όλη τη φλυαρία περί ειλικρινούς και έγκυρης ενημέρωσης για την προστασία της δημόσιας υγείας, την οποία προφανώς επιμένει να διαχειρίζεται στα πλαίσια μιας μεσιανικής αντίληψης, που δυστυχώς δεν μπορεί να ξεφύγει από το πλέγμα της άγνοιάς του.

Όσο για τα περί προσωπικών δεδομένων, ευτυχώς για τους πολίτες τους όλες οι άλλες χώρες το έχουν λύσει με επιτυχία, εφαρμόζοντας μεθόδους και λογισμικά που εξασφαλίζουν την ανωνυμία τους. Φαντάζομαι ότι μετά από αυτή την αποκαλυπτική δήλωση είναι πλέον καιρός να μάθει και η Ευρώπη, πώς διαχειρίζονται οι αρμόδιες ελληνικές αρχές την κρίση στη χώρα τους, παίρνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη της διασφάλισης της υγείας των πολιτών άλλων χωρών, που έχουν επιλέξει να την επισκεφθούν.