Η ειρωνική και εμμονική στάση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη μετά το Ecofin προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία υπογράμμισε πως η στάση του δεν συνάδει με την ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη. Η Deutsche Welle εξηγεί το εσωτερικό ζήτημα που επιχειρεί να διαχειριστεί ο Σόιμπλε.

Ads

Όπως υπογραμμίζει το γερμανικό πρακτορείο ο Σόιμπλε καλείται να διαχειριστεί το δυσμενές για την Ελλάδα κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο Βερολίνο και το οποίο επιδεινώθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά τη συμφωνία του Eurogroup.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle το κλίμα στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών της κεντροδεξιάς κυβερνητικής παράταξης παραμένει ιδιαίτερα βαρύ. Το “ναι” από τους βουλευτές στη συμφωνία του Eurogroup ήταν συντριπτικό αλλά απρόθυμο και το κλίμα δεν έχει βελτιωθεί. “Αντίθετα οι δυο τελευταίες εβδομάδες όπου ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών αλλά και οι απειλές που διατυπώθηκαν τις τελευταίες μέρες από την ελληνική πλευρά περί προσφυγικού κύματος προς το Βερολίνο, ενέτειναν ακόμη περισσότερο τη δυσφορία στη γερμανική πρωτεύουσα”, γράφει η Deutsche Welle και προσθέτει:

“Αυτό ακριβώς το κλίμα επιχειρεί να διαχειριστεί και να κατευνάσει ο γερμανός υπ. Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ό,τι είχε πει και στο προοίμιο της ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή: ότι ζητούμενο ήταν και παραμένει η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και η αξιολόγησή του από τους τρεις θεσμούς. Μόνον υπό αυτή την προϋπόθεση θα εκταμιευτούν οι εναπομείνασες δόσεις”.

Ads

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle το γεγονός πως ο Σόιμπλε “συνεχίζει να κάνει λόγο για «τρόικα» και «μνημόνιο» θα πρέπει να αξιολογηθεί αφενός ως απάντηση στη ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης που δεν χάνει ευκαιρία να κάνει λόγο για το τέλος της τρόικας και του μνημονίου, και αφετέρου ως μήνυμα προς το εσωτερικό πως παρά τα όσα ακούγονται από την Αθήνα και τις διαφορετικές ετικέτες που βάζει η κάθε πλευρά, η ουσία παραμένει ίδια: υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί υπό την επιτήρηση των τριών θεσμών που έχουν παραχωρήσει στην Ελλάδα τα δάνεια. Και αυτό που περιμένει τώρα το Βερολίνο είναι να ξεκινήσει επιτέλους η ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα”.