Στο διάγγελμά του μετά το χάος της Νέας Σμύρνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι διαθέτει την λαϊκή εντολή – άρα και την νομιμοποίηση να ορίζει την ασφάλεια, την ενότητα και την ευημερία όπως εκείνος εννοεί – ,  κούνησε ξανά το δάχτυλο στους νέους και απείθαρχους, και μίλησε όχι στο σύνολο της κοινωνίας αλλά μόνον στους, νυν και δυνάμει, συντηρητικούς ψηφοφόρους του.

Ads

Η ανάρτηση της τηλεοπτικής δήλωσής του στο Facebook εισέπραξε (έως χθες το βράδυ τουλάχιστον) 30.000 οργισμένα emohis και 19.000 αρνητικά σχόλια (έναντι  μόνον 9.400 likes), και άφησε αναλυτές και δημοσκόπους με την απορία γιατί επιλέγει να παίξει σκληρά το χαρτί του πολιτικού διχασμού.

Η πρώτη ανάγνωση δείχνει επιλογή υψηλού ρίσκου, οι ρίζες της στρατηγικής της έντασης όμως μπορεί και να βρίσκονται στα ποιοτικά στοιχεία των, άκρως ρευστών αυτή την περίοδο, δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους τόσο στο Μαξίμου, όσο και στην Κουμουνδούρου.

Από αυτά τα στοιχεία, και από όλες τις μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος, όπως επισημαίνει στο tvxs.gr έμπειρος δημοσκόπος, προκύπτουν τουλάχιστον τέσσερα κοινά δεδομένα:

Ads
  • Η κυβέρνηση παραμένει κυρίαρχη στις ηλικίες άνω των 55 με 60 ετών (οι οποίες είναι και εκείνες που εξακολουθούν να ενημερώνονται κυρίως από τα παραδοσιακά ΜΜΕ και δη την τηλεόραση).
  • Αντιθέτως, βρίσκεται σε όλο και μεγαλύτερη απόσταση, έως και σε τροχιά διαζυγίου, με τους ψηφοφόρους της ηλικιακής ομάδας 17 έως 34 ετών που δείχνουν να κινούνται πλέον περισσότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Δεν αντιμετωπίζει – προσώρας τουλάχιστον – δομικές διαρροές προς τα δεξιά της, αλλά βλέπει δυναμική κινδύνου στην συγκεκριμένη πλευρά του εκλογικού τόξου.
  • Αντιμετωπίζει διογκούμενη συσσώρευση αναποφάσιστων, αλλά και θυμού, στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 55 ετών. Είναι η λεγόμενη ομάδα των «παραγωγικών δυνάμεων» – κυρίως όμως είναι η τάξη εκείνη που κουβαλάει το βάρος μιας δεκαετίας Μνημονίων και βλέπει μπροστά της νέα αδιέξοδα. Σ’ αυτή την εκλογική μάζα η κυβέρνηση διατηρεί ισχυρό αλλά μειούμενο προβάδισμα. Και στην ίδια εκλογική μάζα εντοπίζεται και το υψηλότερο φορτίο οργής και απορριπτικής ψήφου τόσο προς την ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρα, η τελική συμπεριφορά και επιλογή της – είτε συστημική, είτε αντισυστημική – θα είναι καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται, σε γενικές γραμμές, και στα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της Prorata που δείχνουν ότι τα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 55 είναι 40% για την ΝΔ και 27% για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην ομάδα 35-54 ετών είναι 28% ΝΔ και 20% ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις ηλικίες 17-34 ετών, καταγράφεται ισοψηφία, με 21% τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τον εκ δεξιών κίνδυνο, τα «καμπανάκια» για την ΝΔ ηχούν από την βόρεια Ελλάδα. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Palmos Analysis στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας η μεγάλη κερδισμένη είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που ανεβαίνει στο 8,7%  από το 5,5%, απορροφώντας το σύνολο του 3,7% που είχε πάρει στην περιοχή η Χρυσή Αυγή τον Ιούλιο του 2019. Σε άλλη δημοσκόπηση επίσης, που τρέχει αυτές τις μέρες στην Α’ Θεσσαλονίκης, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου δείχνει να αγγίζει το 9%.

Τα ποσοστά αυτά δεν αλλάζουν την μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Μακεδονία, ούτε έχουν προβολή σε πανελλαδικό επίπεδο. Θεωρούνται όμως προειδοποιητικό μήνυμα σε εκλογικές συνθήκες απλής αναλογικής αλλά και γέννησης νέων σχημάτων στον χώρο της δεξιάς «πολυκατοικίας».

Τούτων δοθέντων, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει πόλωση για να προλάβει την – ενδεχόμενη – αποσυσπείρωση» λέει ο ίδιος δημοσκόπος. Και η τακτική του βασίζεται σε τρεις άξονες:

  • Περιχαρακώνει το συντηρητικό πολιτικό πεδίο και επιχειρεί να στεγανοποιήσει τις διόδους των διαρροών – είτε προς τον Βελόπουλο, είτε προς τον Τζήμερο, τον Τράγκα και όποιον άλλον αναδυθεί.
  • Θεωρεί ότι παίρνει ελεγχόμενο ρίσκο στο κέντρο γιατί εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να γίνει υποδοχέας της δυσαρέσκειας. Οι μετριοπαθείς κεντρώοι νοιώθουν άβολα με την ένστολη τάξη – και αταξία – αλλά προς το παρόν δεν φεύγουν.
  • Δεν δίνει την μάχη της νεολαίας γιατί εκεί εκτιμά ότι το κόστος που θα έχει προς τα δεξιά του μπορεί να αποβεί μεγαλύτερο από το πιθανό κέρδος.