Η έκρηξη του πληθωρισμού σε ρεκόρ 25ετίας διαλύει την κυβερνητική προπαγάνδα ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και συγκυριακή. Η χώρα μας κινείται πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και η ελληνική κοινωνία υποφέρει από την ακρίβεια και τα καθηλωμένα εισοδήματα, χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την ανακούφισή της. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αύξηση του κόστους δανεισμού με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να φτάνει το 2,733%.

Ads

Σε μια τέτοια μέρα, δυσοίωνη για την ελληνική οικονομία, η συζήτηση στη Βουλή ήταν για νέα εξοπλιστικά προγράμματα με τον πρωθυπουργό να υπερηφανεύεται για την αγορά επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών και φρεγατών δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι ανεξάντλητα τα δισεκατομμύρια στο δημόσιο ταμείο. Αλλά δεν είναι είναι. Και επειδή δεν είναι, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη φιλοσοφία Στουρνάρα, να επιλέξουμε μόνοι μας λιτότητα πριν μας την επιβάλλει ένα νέο μνημόνιο, αλλά στη φιλοσοφία Μητσοτάκη, λεφτά υπάρχουν για τους λίγους.

Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν να αποτελούν προτεραιότητα οι εξοπλισμοί και όχι η στήριξη των ασθενέστερων που βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο και της μεσαίας τάξης που δυσκολεύεται όλο και περισσότερο. Στην πραγματικότητα αδιαφορεί για τις αγωνίες των νοικοκυριών που δεν βγάζουν το μήνα και αντιμετωπίζει τις παροχές ως ψηφοθηρικό εργαλείο. Επί της ουσίας, όμως, δεν υπάρχει σχέδιο για τη στήριξη των ευάλωτων και για την προστασία τους από τους κυματισμούς της οικονομίας.

Δεν μειώνουν τον ΦΠΑ στην ενέργεια και στα τρόφιμα στο όνομα της προστασίας της δημοσιονομικής σταθερότητας, δεν προχωρούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού για να μην επιβαρύνουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όπως λένε, αλλά είναι πληθωρικοί όταν πρόκειται για αμυντικές δαπάνες.

Ads

Και κάπως έτσι η προπαγάνδα συγκρούεται με την πραγματικότητα: Από τη μια το κατασκευασμένο success story για το επενδυτικό θαύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη χάρη στη δεινότητα του πρωθυπουργού στην οικονομική διπλωματία, από την άλλη οι εκρηκτικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ που τσακίζουν οικογένειες και επιχειρήσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποδεχτεί την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για  debate στον ΣΚΑΪ, με τον Γ. Αυτιά, τον Α. Πορτοσάλτε και όποιον δημοσιογράφο θέλει, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προτιμότερο γι αυτόν να εκτίθεται ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης φωνάζοντας ότι η τιμή στα αγγουράκια δεν ανέβηκε και προπηλακίζοντας όποιον αρθρώνει αντίλογο, παρά να αναμετρηθεί ο ίδιος με τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο σε ζωντανή σύνδεση και χωρίς την προστασία των μονολόγων της Βουλής.

Ο διάλογος είναι απρόβλεπτος, ειδικά σε απευθείας μετάδοση και χωρίς «προσύμφωνο», για όποιον πολιτικό δεν τον έχει συνηθίσει. Και ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι εντελώς αδαής σε αυτά.