Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε από το Λούισβιλ του Κεντάκι πριν ξεκινήσει η επίσημη τελετή για την κηδεία του θρύλου της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι. Ο λόγος ήταν πως ενοχλήθηκε από τη στάση των διοργανωτών, οι οποίοι ήδη είχαν απορρίψει το αίτημά του να λάβει το λόγο κατά την τελετή.

Ads

Την Πέμπτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στην μουσουλμανική προσευχή για τον Μοχάμεντ Άλι, ωστόσο την Παρασκευή αποχώρησε ξαφνικά και δεν παρέστη στην κηδεία, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet επικαλούμενη πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ενοχλήθηκε γιατί δεν του επέτρεψαν να αποθέσει στο φέρετρο του πυγμάχου ένα κομμάτι μαύρου υφάσματος διακοσμημένου με στίχους από το Κοράνι, την Κίσουα, που καλύπτει την Κάαμπα, την κυβική κατασκευή στο κέντρο του μεγάλου τεμένους της Μέκκας.

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως οι διοργανωτές αρνήθηκαν στον Τούρκο Πρόεδρο να πάρει το λόγο και να διαβάσει ένα κομμάτι από το Κοράνι, απόφαση που εξόργισε τον Ερντογάν και τον οδήγησε να πάρει απόφαση για την πρόωρη αναχώρηση του. Μαζί του έφυγε και όλη η τουρκική κυβερνητική αντιπροσωπεία.

Ads

Μάλιστα ορισμένες πηγές αναφέρουν πως σημειώθηκε και ένταση μεταξύ ανδρών των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των σωματοφυλάκων του Ερντογάν. Αφορμή για αυτό το επεισόδιο ήταν η πρόθεση μέλους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ να σταθεί στο ίδιο σημείο με τους σωματοφύλακες του Ερντογάν, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό του.