Απερρίφθη από το Ειδικό Δικαστήριο η πρόταση για κλήτευση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως μάρτυρα, στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ads

Την πρόταση κατέθεσε η εισαγγελέας της Έδρας, Ξένη Δημητρίου. Ωστόσο η πρότασή της απορρίφθηκε καθώς το δικαστήριο απεφάνθη πως δεν συντρέχει λόγος κλήτευσης. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε πως η απόφαση αυτή δεν είναι ανέκκλητη και μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή αν κριθεί από το δικαστήριο πως αυτό είναι αναγκαίο.

Η Ξένη Δημητρίου πρότεινε την κλήτευση τεσσάρων ατόμων μεταξύ αυτών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά την κατάθεση της γραμματέως του Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφία Μπελμπά. Αντίστοιχα, η Σοφία Μπέλμπα εμφανίστηκε ως μάρτυρας στο δικαστήριο μετά την κατάθεση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Σοφίας Ρίτσου, η οποία ανέφερε ότι ο χρήστης υπολογιστή με τον κωδικό «Σοφία» που την 1η Οκτωβρίου 2012 εμφανίζεται να διαβάζει μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ήταν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου και όχι η ίδια η κ. Ρίτσου, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά. Όπως κατέθεσε η Σοφία Μπέλμπα πράγματι είχε τον κωδικό πρόσβασης «Σοφία» σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όπως είπε η κ. Μπέλμπα στη κατάθεσή της, το στικάκι δόθηκε από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Δίωτη στον Βενιζέλο τον Αύγουστο του 2011. Κατά την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, δεν παραδόθηκε κανένα CD ή στικάκι, είπε. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με την μάρτυρα, δεν το άνοιξε, όπως και η ίδια, και έβαλε το στικάκι σε ένα κουτί, το οποίο κλείδωσε σε ασφαλές ντουλάπι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια υποστηρίζει πως δεν γνώριζε το περιεχόμενό του. Όταν δημιουργήθηκε ο θόρυβος για το θέμα, ο  Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τη μάρτυρα το επίμαχο στικάκι (2 Οκτωβρίου 2012).

Ads

Η Σοφία Μπέλμπα υποστήριξε πως τότε άνοιξε για πρώτη φορά το στικάκι για να διαπιστώσει το περιεχόμενό του. Τη δεύτερη φορά που το άνοιξε ήταν πριν το παραδώσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, σύμφωνα με τη μάρτυρα, το έβαλε σε ένα φάκελο και το έστειλε με αστυνομικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν είχε καμία εικόνα του περιεχομένου του. Η μόνη που είχε δει το περιεχόμενο του στικ ήταν η ίδια.

Με βάση την κατάθεση της Σοφίας Μπέλμπα η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημήτριου πρότεινε την κλήτευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, της διευθύντριας Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μετέβη στο Παρίσι για παραλάβει και να φέρει το νέο CD με την επίμαχη λίστα, Σμαράγδα Πιτέμη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που πήρε το στικ από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και ο Χρήστος Αθανασίου.