Αίσθηση έχει προκαλέσει στους ενδιαφερόμενους για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά η παρέμβαση του συζύγου της Φώφης Γεννηματά για τη σιωπή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στα θέματα έμφυλης βίας.

Ads

Με αφορμή την καταγγελία ομαδικού βιασμού στη Θεσσαλονίκη, ο Ανδρέας Τσούνης απευθύνθηκε με ανάρτησή του στον Νίκο Ανδρουλάκη:

«Θα ήθελα να δω επίσημη ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής για τα φαινόμενα κακοποίησης γυναικών τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο τοποθετήσεις μεμονωμένων στελεχών», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για να προσθέσει: «Δεν βράζει μόνο η Θεσσαλονίκη αλλά όλη η ελληνική κοινωνία με αυτά που αποκαλύπτονται και η Νέα Δημοκρατία δεν βλέπω να έχει πάρει κάποια επίσημη θέση. Πριν ένα χρόνο η Φώφη και το Κίνημα Αλλαγής είχαν κάνει ολόκληρη διαδικτυακή εκδήλωση για το θέμα αυτό».

Οταν εκ των υστέρων υπήρξε κάποια αντίδραση από την Χαριλάου Τρικούπη, ο Ανδρέας Τσούνης έδειξε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος, υπογραμμίζοντας τις αναλογίες με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Στο μεταξύ, είχε παρέμβει και η στενή συνεργάτιδα της Φ. Γεννηματά, αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζέφη Δημαδάμα, ζητώντας από τον Ν. Ανδρουλάκη να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία.

Οι αναρτήσεις της:

«Είναι ευθύνη μας να στηρίξουμε τα θύματα #MeToo Να μην υπάρξουν άλλα παιδιά, γυναίκες ή άνδρες που θα βρεθούν αβοήθητοι στα χέρια βιαστών, παιδεραστών, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους και θα μείνουν ατιμώρητοι.Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της #metooGR»

«Νεο περιστατικό βίας κατά γυναίκας στην Αργυρουπολη. Τωρα πρέπει να πιάσουμε το νήμα που με τη Φωφη Γεννηματα δουλέψαμε πολλα χρόνια. Να προκαλέσουμε συζήτηση με την κυβέρνηση & το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την οργάνωση μιας εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης της βιας κατά των γυναικών»

Ολοι οι στενοί συνεργάτες της Φ. Γεννηματά πήραν μέρος στη σχετική συζήτηση. Παράδειγμα, ο Π. Χρηστίδης:

«Κάθε καταγγελία που αφορά το #MeToo χρειάζεται διερεύνηση και απόδοση δικαιοσύνης. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Καμία μόνη.»

Πριν από λίγες μέρες ο Α. Τσούνης είχε διαψεύσει φήμες ότι ενδιαφέρεται να πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές. Με το δημόσιο λόγο του όμως δείχνει ότι θα είναι ενεργός πολίτης, με έντονο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και με ιδιαίτερη ευαισθησία για την προστασία της πολιτικής κληρονομιάς της Φώφης Γεννηματά.

Η παρέμβασή του για τα θέματα έμφυλης βίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί ενέχει ευθεία βολή προς την Χαριλάου Τρικούπη και τον Ν. Ανδρουλάκη σε μια συγκυρία στην οποία ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζει μέρες δημοσκοπικής δόξας και μεγάλης μιντιακής ευγένειας.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση εσωκομματικής κριτικής προς τη νέα ηγεσία και μάλιστα με αφορμή ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα που είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των προοδευτικών δυνάμεων παγκοσμίως και ως προς το οποίο υπήρξε πολύ δραστήρια η Φ. Γεννηματά.