Σημαντικά οφέλη στην οικονομία και την απασχόληση επιφυλάσσει η ψηφιακή επανάσταση για την ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρό της Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Ads

Όπως εκτιμούν οι κοινοτικοί μελετητές, αν η ΕΕ θέλει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα  των οικονομιών της μέσα από μια τεχνολογική προώθηση με εργαλείο την ανάπτυξη των δικτύων 5G έως το 2025, θα δημιουργηθούν περίπου 1,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και θα προκληθεί μια αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά €900 δις.

Παράλληλα στα €500 δισ. υπολογίζονται οι επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και ειδικότερα στην ευρυζωνικότητα το ίδιο διάστημα εφόσον η ΕΕ επιλέξει το δρόμο του ψηφιακού μέλλοντος.
 

Στην Ελλάδα τώρα, ο συνδυασμός άγνοιας, υπερφορολόγησης και γραφειοκρατίας διαμορφώνει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς καθιστά πολύ δύσκολο για τη χώρα να ακολουθήσει τους ρυθμούς ψηφιακής ανάπτυξης των άλλων κρατών μελών και να επιτύχει τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι το 2025, αλλά ούτε έως το 2040, αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν.

Ads

 

Στο 3G καταδικάζει η δημόσια διοίκηση τα δίκτυα
 

Η γραφειοκρατία της σχεδόν απαρχαιωμένης δημόσιας διοίκησης με τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις και τα μπαλώματα πορεύεται εν έτει 2016 με ελάχιστες από τις δομές της να έχουν προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, ενώ παρεμποδίζει την ψηφιακή ανάπτυξη στο σύνολό της, καθώς δεν μπορεί να προσαρμόσει τις υπηρεσίες της στους σύγχρονους ρυθμούς. 

Η αδυναμία της διοίκησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για τις απαραίτητες άδειες για κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ώστε να δίκτυα να προσφέρουν πλήρη κάλυψη 4G σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και να προετοιμαστούν για το 5G αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, γρήγορο και φθηνό ίντερνετ και ψηφιακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, προκαλείται σύμφωνα με τους οικονομολόγους ένας φαύλος κύκλος αλληλοτροφοδοτούμενης στασιμότητας.

 

Τεχνοφοβικοί γκατσετάκηδες οι Έλληνες
 

Σύμφωνα με έρευνες, προκύπτει ότι στη χώρα μας, δεν τίθεται μόνο θέμα γραφειοκρατίας, αλλά και τεχνοφοβίας που τροφοδοτείται από την άγνοια και παράλληλα αντιπαραγωγικές πολιτικές που προωθούνται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις. Οι Έλληνες χαρακτηρίζονται ως γκατζετάκηδες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ωστόσο η ελλιπής ενημέρωση και η παραπληροφόρηση θολώνουν την αντίληψη των χρηστών για την πραγματική αναγκαιότητα ύπαρξης των κατάλληλων τεχνολογικών υποδομών.

Όπως σκωπτικά σχολιάζουν οι τεχνολογικοί συντάκτες, θέλουμε τελευταίας τεχνολογίας κινητό και τάμπλετ με άπειρες δυνατότητες και πλήθος apps, αλλά αδιαφορούμε για το πώς θα λαμβάνει σήμα η συσκευή μας αγνοώντας ότι οι πομποί και τα επαρκή δίκτυα είναι αυτά που το μεταδίδουν.

 

Υπερφορολόγηση τροχοπέδη στην ψηφιακή ανάπτυξη
 

Σε ό,τι αφορά την υπερφορολόγηση, συμβαίνει ό,τι περίπου στο σύνολο της οικονομίας. Επιβάλλεται ιδιαίτερα υψηλή φορολογία με νέους φόρους σε όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών, αυξάνοντας το κόστος των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και δημιουργώντας εμπόδια στην επέκταση της ευρυζωνικότητας σε όλον τον πληθυσμό.

 

 Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μελέτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις Ψηφιακές Επικοινωνίες στην Ελλάδα (2016), εάν το ειδικό τέλος μειωθεί κατά 50% από το σημερινό του επίπεδο, δεν θα επωφεληθούν μόνο οι χρήστες, αλλά και τα συνολικά δημόσια έσοδα που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά €12 εκ.

Κάτι που σημαίνει ότι όπως σε όλη την οικονομία, η υπερφορολόγηση προκαλεί τελικά μείωση και όχι αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Επιμελητήρια και επαγγελματικές ενώσεις έχουν εκφράσει την αντίδρασή τους σε όλους τους τόνους επισημαίνοντας ότι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και για απλές, αλλά απαραίτητες ψηφιακές υπηρεσίες που θα ενίσχυαν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.