Η ιστορία της Σοφίας Νικολάου δεν είναι εύκολη υπόθεση για την ΝΔ. Η πολιτική καριέρα της πρώην γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής χτίστηκε με τις απευθείας ευλογίες και την στήριξη του Μαξίμου, η υποψηφιότητά της προαναγγέλθηκε πανηγυρικά με την ίδια στο πλάι του πρωθυπουργού, και στους γαλάζιους κύκλους της Εύβοιας είναι κοινό μυστικό πως υπάρχει «κεντρική γραμμή» υπέρ της Νικολάου και σε βάρος των τριών νυν βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Με το ΣΔΟΕ όμως να την εγκαλεί για υπερτιμολογήσεις απευθείας αναθέσεων που ζημίωσαν με 2 εκατομμύρια το ελληνικό δημόσιο, μάλλον είναι δύσκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει το πολιτικό κόστος διατήρησης αυτής της γραμμής στήριξης. Και, όπως λένε, γαλάζιοι παράγοντες της περιφέρειάς της το ίδιο δύσκολο θα είναι να σταθεί και η υποψηφιότητά της στα «καμένα» της Εύβοιας όπου η ΝΔ δίνει μάχη για να μην χάσει την μία από τις τρεις έδρες που διαθέτει.

Η ίδια υποστηρίζει πως κανένα πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει και πως οι εναντίον της κατηγορίες της βασίστηκαν σε ένα «πρώιμο έγγραφο» με στόχο να πληγεί πολιτικά και να καεί η υποψηφιότητά της.

Υποστηρίζει επίσης ότι το ΣΔΟΕ κινήθηκε κατά παραγγελία… Βαξεβάνη και Πολάκη, πως η ίδια πληρώνει την αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική της δράση και την «αποκάλυψη» των σχέσεων Κουμουνδούρου και… Κουφοντίνα και απειλεί με ποινικές διώξεις και με άρση τηλεφωνικού απορρήτου δύο στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που έκαναν την έρευνα. Χθες μάλιστα πήγε στο ΣΔΟΕ και, όπως έγραψε αμέσως μετά στο Facebook, προσκόμισε όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλα όσα έπραξε στην Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ήταν σύννομα.

Ads

Η επιχειρηματολογία της όμως δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να αλλάζει το κακό κλίμα που υπάρχει στην ΝΔ. Το πρώτο στίγμα αποστασιοποίησης έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αποφεύγοντας να καλύψει την Σοφία Νικολάου και αρκούμενος να πει πως «έδωσε τις δικές της εξηγήσεις».

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως η διέξοδος που προκρίνεται είναι να μπει η υποψηφιότητά της στον «πάγο» μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του ΣΔΟΕ, τα στοιχεία όμως που φθάνουν και στα κυβερνητικά γραφεία δείχνουν πως η υπόθεση έχει βάθος.

Στο Μαξίμου, παρά την εύνοια προς την φιλόδοξη Γενική Γραμματέα, δεν θέλουν να ξεκινήσουν την προεκλογική περίοδο απολογούμενοι στο καθημερινό σφυροκόπημα του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα – ένα θέμα που προκαλεί βρασμό και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Πολλά στελέχη και βουλευτές του κόμματος έβλεπαν εξαρχής με καχυποψία την ιλιγγιώδη πολιτική της ανέλιξη, ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που διαμηνύουν πως μετά τον Πάτση και τον Χειμάρα δεν θα πάρουν, προεκλογικά, στην πλάτη τους και την Νικολάου και οι συνυποψήφιοί της στην Εύβοια στέλνουν σήματα «τέλους ανοχής».

Η, δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε κατέβει για πρώτη φορά υποψήφια με την ΝΔ το 2019 στην Α’ Αθήνας, δεν κατάφερε όμως να εκλεγεί και «μετακόμισε» στον τόπο καταγωγής της, την Εύβοια.

Ήταν μια υποψηφιότητα όμως που είχε προκαλέσει από την αρχή αντιδράσεις και από τους τρεις νυν βουλευτές της ΝΔ στον νομό, τους Χρήστο Πνευματικό, Σίμο Κεδίκογλου και Θανάση Ζεμπίλη.

Οι κομματικοί παράγοντες στην Εύβοια μιλούν για μια υποψηφιότητα «φυτευτή», κάποιοι λένε πως μαζί με την κεντρική γραμμή στήριξης της Σοφίας Νικολάου δόθηκε και γραμμή να «κόβεται» ο νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητη η πλουσιοπάροχη προεκλογική εκστρατεία που κάνει ήδη εδώ και μήνες σε όλο τον νομό. Το πολυπληθές πολιτικό της γραφείο έχει στηθεί σε ιστορικό νεοκλασσικό κτίριο της Χαλκίδας, πολλές από τις προεκλογικές της συνάξεις παραπέμπουν σε πολυτελή κοσμικά events και η ίδια χτίζει στενές σχέσεις με την Εκκλησία.

Αρκετοί επίσης θέτουν ερωτήματα και για τις επαγγελματικές της δραστηριότητες της δικηγόρου Σοφίας Νικολάου πριν ασχοληθεί με την πολιτική και θυμούνται ότι είχε διατελέσει και εκδότης εφημερίδας, αγνώστου χρηματοδότησης, με διάρκεια ζωής ολίγων μηνών.

Χθες, τo documento.gr ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη ερώτημα για τους τρόπους με τους οποίους χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της, αποκαλύπτοντας ότι το 2019 πλήρωνε τις διαφημιστικές καταχωρήσεις της εκστρατείας της στο Facebook, όχι σε ευρώ, αλλά σε δολάρια Καναδά.

Πρόκειται για πρακτική που δεν ακολούθησε κανένας άλλος υποψήφιος, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα η πλατφόρμα της Meta δεν δέχεται γενικά πληρωμές πολιτικών διαφημίσεων με νόμισμα τρίτης χώρας.