Την Τρίτη, 8 Ιουλίου, εκδικάζεται στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης η υπόθεση της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕ) και ειδικότερα το αίτημα της σύνδικου, που διαχειρίζεται την πτωχευτική διαδικασία, για επιστροφή της πρώην εργοδοσίας στη διοίκηση του εργοστασίου ως προσωρινή διοίκηση. Εδώ και δυόμισι χρόνια οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, μετά την πτώχευση της μητρικής εταιρείας και την εξαφάνιση της εργοδοσίας, έχουν δώσει τη δική τους μάχη για να στήσουν και να επαναλειτουργήσουν ένα αυτοδιαχειριζόμενο πλέον εργοστάσιο με κεντρικό σύνθημα «Δεν μπορείτε εσείς… Μπορούμε εμείς». Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ μιλάει στο Tvxs.gr για τους πραγματικούς λόγους που η πρώην διοίκηση επιχειρεί να επιστρέψει δυόμιση χρόνια μετά. 

Ads

Σημειώνεται πως η πρώην διοίκηση της Χριστίνας Φιλίππου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έχει καταδικαστεί πρωτόδικα 23 και 123 μήνες αντίστοιχα με δύο δικαστικές αποφάσεις, σε φυλάκιση λόγω χρεών προς τους εργαζόμενους (δεδουλευμένα ετών). «Στόχος την πτωχευμένης μητρικής εταιρείας Φίλκεραμ Τζόνσον, είναι να πτωχεύσει και την θυγατρική της, τη ΒΙΟΜΕ, για να μπορέσει να πουλήσει στη συνέχεια το οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται σήμερα η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ. Και φυσικά έτσι δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και η εταιρεία δεν θα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τα χρέη της», δηλώνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ο Αλέξανδρος Σιδερίδης, στο Tvxs.gr.

«Ο λόγος που η σύνδικος προτείνει την προηγούμενη ιδιοκτήτρια για να αναλάβει την προσωρινή διοίκηση είναι για να προχωρήσει η πτώχευση της ΒΙΟΜΕ, για κανέναν άλλο λόγο», προσθέτει. Όπως αναφέρει, «εμείς κατηγορούμε ανοιχτά τη σύνδικο για αυτή την κατάπτυστη πρόταση να επαναφέρει την πρώην ιδιοκτησία, αυτή που κατέστρεψε ολόκληρο τον κόσμο του εργοστασίου και τις οικογένειές τους». Δίνοντας μια άλλη διάσταση του ζητήματος, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ, σημειώνει ότι «η λύση ίσως ξεκινήσει από πολιτική απόφαση. Διότι το δημόσιο έχει δικαίωμα να πάρει το κτίριο της ΒΙΟΜΕ και θα μπορούσε να αποδοθεί για χρήση στους εργαζόμενους. Άρα πέρα της δικαστικής είναι και θέμα πολιτικής βούλησης».

Την Τρίτη 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, στις 9 το πρωί. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους στόχος είναι «να απορριφθεί ως απαράδεκτη η προσπάθεια της πρώην εργοδοσίας να πατήσει ξανά πόδι στο εργοστάσιο». «Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών. Άμεση δημοκρατία στη βάση. Αυτοδιαχείριση στην παραγωγή», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα και μετά την κατάθεση του αιτήματος της σύνδικου έχουν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας με στόχο την ενημέρωση του κοινού. Τελευταία διαδήλωση πριν από αυτήν των δικαστηρίων έχει προγραμματιστεί στο Ηράκλειο της Κρήτης από την τοπική πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τη ΒΙΟΜΕ, τη Δευτέρα στις 19:00, στα Λιοντάρια.

Ads

«Η εργοδοσία μαζί με το κράτος αλλά και κάποιους από τους εργαζόμενους  που τάχθηκαν στο πλευρό των πρώην αφεντικών τους κυνηγούν δικαστικά το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. Την Τρίτη 8 Ιουλίου σέρνουν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια. Απαιτούν να καταδικαστεί το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση. Ζητούν να πάψει ο αγώνας και κλείσει το εργοστάσιο. Επιδιώκουν να φιμώσουν ένα ζωντανό παράδειγμα εργατικής χειραφέτησης», αναφέρει η Πρωτοβουλία μεταξύ άλλων και ζητά «να απορριφθεί η κατάπτυστη αίτηση».

Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς – Ντοκιμαντέρ από τους DiakoptesAthens