Το τελευταίο που περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου, στην εκπνοή του 2022, ήταν να ανακοινωθεί αλλαγή εκπροσώπου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το νέο πρόσωπο να είναι μια γνωστή δημοσιογράφος με μεγάλη τηλεοπτική εμπειρία. Η υποδοχή της Πόπης Τσαπανίδου από τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου ήταν κακή εξέλιξη για το επιτελείο του πρωθυπουργού και οι λόγοι είναι αρκετοί:

Ads

-Ανεβαίνει ο πήχης για την εκπροσώπηση της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο. Εκεί που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν αποφασίσει να αναλάβουν το ρόλο εκ περιτροπής όσοι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα πολιτευτούν σε κάποια εκλογική περιφέρεια (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Τσιόδρας, Πελώνη) με τη συνδρομή της εκπροσώπου της ευρωομάδας Α.Μ.Ασημακοπούλου, βρίσκονται στην ανάγκη να αναζητήσουν πρόσωπο που θα κάνει εντύπωση όση έκανε και η ανακοίνωση με το όνομα της Π. Τσαπανίδου.

-Αποδυναμώνονται τα αντιΣΥΡΙΖΑ επιχειρήματα για την ομηρία του Αλ. Τσίπρα από το κόμμα, για το 3% που κάνει κουμάντο, για την αδυναμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σπάσει τα κομματικά τείχη και να ανοιχτεί στην προοδευτική κοινωνία, για την προσήλωσή του στην τήρηση ισορροπιών με την “Ομπρέλα”. Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σοβαρές εσωκομματικές αντιδράσεις γι αυτή την επιλογή ξάφνιασε δυσάρεστα την κυβέρνηση.

-Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει φαντασία, μπορεί να προσελκύει λαμπερές προσωπικότητες, παίρνει ρίσκα και κάνει εκπλήξεις, με αποτέλεσμα να μην είναι προβλέψιμος. Επιβεβαιώνονται, δηλαδή, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που του επέτρεψαν να μετατρέψει ένα μικρό κόμμα σε κόμμα εξουσίας.

Ads

-Γίνεται σαφές ότι αλλάζει η στάση της Κουμουνδούρου απέναντι στα ΜΜΕ προς την κατεύθυνση μεγαλύτερου ανοίγματος και μεγαλύτερης ευελιξίας. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι ο Αλ. Τσίπρας έκανε σκληρή κριτική στην επιλογή της εφημερίδας “Το Βήμα” να στηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη γράφοντας άρθρο στην εφημερίδα είναι μια ένδειξη για πιο τολμηρή αντιμετώπιση των ΜΜΕ στο εξής.

-Καθίσταται προφανές ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απευθυνθεί με νέο τρόπο σε νέα κοινά, πέρα από τα παραδοσιακά, δηλαδή σε γυναίκες που παρακολουθούν συστηματικά τηλεόραση, έχουν lifestyle παραστάσεις και συμπαθούν την Πόπη Τσαπανίδου για λόγους που δεν έχουν σχέση με τις πολιτικές της απόψεις.

-Δημιουργείται η αίσθηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να κάνει και άλλες τολμηρές κινήσεις στο δρόμο προς τις κάλπες, αρνητικές για την προεκλογική προσπάθεια της ΝΔ που έχει επενδύσει στην εικόνα ενός ΣΥΡΙΖΑ που δεν αλλάζει. Ο μεγαλύτερος φόβος στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας θα εμφανίσει μια ηγετική ομάδα ενδιαφέρουσα και πειστική που θα ανατρέψει την προπαγάνδα ότι “η δεύτερη φορά θα είναι όπως η πρώτη και λίγο χειρότερη”.