Με ανασφάλεια και αβεβαιότητα θα πρέπει να πορευτούν για το επόμενο διάστημα γονείς ασθενών και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού εξαιτίας του νομοσχεδίου που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή και με το οποίο επικυρώνεται η μετατροπή του Παιδοογκολιγκού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων σε Ογκολογικό Κέντρο.

Ads

Όλοι οι φορείς αγωνιούν για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δεν τους δόθηκε επαρκής χρόνος για να το μελετήσουν πριν πάει σε διαβούλευση στη Βουλή, όπως καταγγέλλουν, και για την εφαρμογή του οποίου δεν υπάρχει ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτε είναι ξεκάθαρο πώς θα λειτουργήσει.

«Δεν μας δόθηκε χρόνος για να μελετήσουμε τις διατάξεις του νομοσχεδίου πριν την ψήφιση του και έτσι είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Δεν μας φτάνει μια γενική εικόνα όπως αυτή περιγράφεται στο νομοσχέδιο» αναφέρεται από το «Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασφένεια «Φλόγα».

Προσθέτουν πως η σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» «δημιουργεί ανασφάλεια σε όλους μας. Ναι μεν έχει διευκρινιστεί ότι δεν θα υπάρχουν χρεώσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα».

Ads

Αυτό που υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας είναι ότι «η Ογκολογική Μονάδα αναβαθμίζεται σε Ογκολογικό Κέντρο ώστε να μπορεί να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος των ασθενών χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας του. Ο έλεγχος του ΝΠΙΔ ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στους ασθενείς».

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επικυρώνεται η σύσταση του Ογκολογικού Τμήματος Παίδων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) υπό την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδυνογιάννη – ΕΛΠΊΔΑ». Αυτή ακριβώς η μετατροπή σε ΝΠΙΔ είναι που γεννάει πολλές αμφιβολίες σε εργαζόμενους και γονείς, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι στο μέλλον θα υπάρξουν χρεώσεις στις οικογένειες των ασθενών για τη νοσηλεία τους.

Ακόμα και η διευκρίνιση του υπουργείου Υγείας, δεν δείχνει να πείθει τους εργαζόμενους, πάντως.

Μιλώντας στο TVXS ο Νίκος Δίπλας, ο οποίος είναι μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τόνισε ότι «το συγκεκριμένο κτίριο, του «ΕΛΠΙΔΑ» έχει γίνει με τις δωρεές όλης της κοινωνίας και λειτουργούσε με έξοδα του ελληνικού δημοσίου. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, τα μηχανήματα, όλα. Εκείνοι, φτιάξανε μόνο το κουτί για τις δωρεές. Γιατί το μετατρέπουν σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δεν ξέρω. Πάντως, το χαρίζουν. Υπάρχει αναταραχή στον κόσμο, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά μιλάμε για τους γονείς που έχουν το παιδί τους εκεί. Θα έχει επιπτώσεις σε εκείνους. Έχουν αναστατωθεί, γιατί τι θα γίνει αν αύριο χρειαστεί να πληρώσουν για τη νοσηλεία των παιδιών τους;».

Στο TVXS μίλησε και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στο Αγία Σοφία και μέλος του τεχνολογικού προσωπικού του Βιοχημικού τμήματος, ο οποίος επανέλαβε την άποψη που επικρατεί, ότι, δηλαδή, η ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. «Εάν γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε προκειμένου να μην επιτρέψουμε την απώλεια του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας» επεσήμανε.

Μεγάλη αβεβαιότητα δημιουργεί και η μεταφορά τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Αγία Σοφία» και του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» στο «ΕΛΠΙΔΑ». Συγκεκριμένα, από το «Αγία Σοφία» μεταφέρονται τα τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, ενώ από το «Αγλαΐα Κυριακού, το Ογκολογικό Τμήμα.

«Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα γίνεται η διασύνδεση μεταξύ των παιδολογικών κέντρων. Το «Ελπίδα» δεν είναι νοσοκομείο. Στο «Αγία Σοφία» και στο «Αγλαΐα Κυριακού», γίνονται όλες οι εξετάσεις και γι’ αυτά τα νοσοκομεία δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση» αναφέρεται από το «Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασφένεια «Φλόγα».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Νίκος Δίπλας, ο οποίος σχολίασε πως «οι ίδιοι εργαζόμενοι τον Ιούλιο θα κληθούν να διαλέξουν αν θα μείνουν στο νοσοκομείο που εργάζονται τώρα ή αν θα πάνε στο κεντρικό κτίριο. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, δημιουργεί ανασφάλεια στο προσωπικό». Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πως το «ΕΛΠΙΔΑ» διαθέτει τις υποδομές ώστε να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων από το σημερινό.

Το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει «εμβληματικό» τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας σε Ογκολογικό Κέντρο. Χαρακτηριστικά υποστηρίζει ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, η Πολιτεία επιχειρεί, με ένα εμβληματικό τρόπο, να ενισχύσει και αναβαθμίσει την υφιστάμενη σήμερα, ως απλή μονάδα, Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», στην οποία προσέρχεται για θεραπεία ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών παιδιών και εφήβων, της τάξεως του 80% σε ένα συνολικό αριθμό 300-350 ετησίως».

Σύμφωνα, πάντως, με τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο το Ογκολογικό Παίδων «είναι μια πρότυπη ογκολογική μονάδα με διεθνή αναγνώριση και η οποιαδήποτε μετατροπή του σε Ογκολογικό Κέντρο διακινδυνεύει τη συνέχιση του έργου που παρέχει μέχρι σήμερα».