H πρώην υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, δεν θα παρευρεθεί την Τετάρτη στη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των καλλιτεχνών με αφορμή το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της διαβάθμισης των πτυχίων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του tvxs (τις οποίες επιβεβαιώνει στο tvxs ο πρώην διευθυντής του υπουργικού της γραφείου), η κ. Κονιόρδου, θα αποφύγει με αυτή της την κίνηση, απόπειρα επικοινωνιακής παγίδευσής της από την πλευρά της κυβέρνησης.
Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη, της έχουν πετάξει ήδη το μπαλάκι λέγοντας πως το Προεδρικό Διάταγμα που ξεσήκωσε αντιδράσεις ήταν η επισφράγιση των δικών της πολιτικών. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
«Όχι» απαντά στο tvxs ο πρώην διευθυντής του γραφείου της κ. Κονιόρδου Βαγγέλης Πολίτης, ο άνθρωπος που είχε χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν αρνείται ωστόσο, ότι ένας από τους λόγους που δεν δόθηκε οριστική λύση, ήταν η σθεναρή αντίσταση των θεατρολόγων και η έλλειψη χρόνου. Όμως διερωτάται με νόημα «… τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το θέμα; Τίποτα. Τι έγινε μετά; Ήρθε το προεδρικό διάταγμα. Τουλάχιστον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποκατέστησε μια αδικία εις βάρος πτυχιούχων και άνοιξε με αυτόν τον τρόπο τη συζήτηση».
Η διαβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων αποτελεί μια μόνιμη εκκρεμοτητα από 2003 που τα ΤΕΙ έγιναν ανώτατα ιδρύματα και οι καλλιτεχνικές σχολές των οποίων το πτυχίο συνδεόταν επαγγελματικά με εκείνο των ΤΕΙ, έμειναν μετέωρες.
«Μέχρι τότε, οι καλλιτεχνικές, ήταν ανώτερες σχολές δημόσιες και ιδιωτικές. Τα ΤΕΙ, έγιναν ανώτατα χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη για τις καλλιτεχνικές σχολές κι έτσι έμειναν αδιαβάθμητες» λέει ο Β. Πολίτης. Τι συνέβαινε όμως στην πράξη; Γιατί κάποια πανεπιστήμια στο εξωτερικό και κάποιοι φορείς αναγνώριζαν το πτυχίο και άλλοι όχι;
«Στην πράξη, κάποιοι φορείς αποδέχονταν τους πτυχιούχους από κεκτημένη ταχύτητα ως κατόχους πτυχίου ανώτερων σπουδών» απαντά.
Πήρε τελικά πρωτοβουλίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να λυθεί το θέμα;
Το 2017, ήρθαν και μας είπαν υπάρχει πως μια μερίδα πτυχιούχωνν που δεν πρόλαβαν να ισοτιμήσουν τα πτυχία τους με την προηγουμενη ρύθμιση, ώστε να θεωρηθουν ισότιμα των ΤΕΙ. Αυτοί θεώρησαν αδικία το ότι δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν εκ των υστέρων ενώ τους περιλαμβάνει ο νόμος. Θεωρήσαμε δίκαιο το αίτημα τους και αναγνωρίσαμε τα πτυχία έως το 2003. Φτιάξαμε το άρθρο 79 του νόμου για πνευματικά δικαιώματα, που ψηφίστηκε το 2017, το οποίο έλεγε πως δύναται να γίνει ισοτίμηση, αλλά για τις λεπτομέρειας θα βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας.
Έτσι έγινε η ΚΥΑ που έθεσε τη βάση να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό έγινε Ιούλιο του 2018. Μετά φύγαμε από το υπουργείο, ανέλαβε άλλη υπουργός.
Ποιες βάσεις είχαν τεθεί ώστε να δοθεί μια οριστική λύση;
Στο υπουργείο υπήρχε επιτροπή που συζητούσε το θέμα γενικότερα, αλλά εμείς βγάλαμε την ΚΥΑ. Από τότε δεν έγινε καμία άλλη κίνηση από κανέναν. Θυμίζω σε ποιες συνθήκες έγιναν όλα αυτά. Τι να πρωτολύσουμε; Τους οργανισμούς που είχαν διαλύσει; Το Μέγαρο Μουσικής; Δώσαμε λύση με τον νόμο για πνευματικά δικαιώματα και πολλά άλλα. Ωστόσο υπήρχαν αντιδράσεις.
Από ποιους;
Αντιδρούσαν οι καθηγητές θεατρικών σχολών, οι θεατρολόγοι. Φοβόντουσαν πως θα άνοιγε έτσι η πύλη να διδάσκουν κι άλλοι και δεν ήθελαν ούτε την ισοτιμία με τα πτυχία των ΤΕΙ.
Όταν λοιπόν βγάλαμε την ΚΥΑ, έγινε προσφυγή στο ΣτΕ από τους θεατρολόγους του ΕΚΠΑ από την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.
Τι αποφάσισε το ΣτΕ;
Αυτή η απόφαση του ΣτΕ, δεν έχει βγει ποτέ είναι σε εκκρεμότητα. Κι ενώ υποτίθεται ότι πρέπει να βγει αυτή η απόφαση κάποια στιγμή, είμαστε εν αναμονή, βγαίνει το Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο καταργεί την ΚΥΑ και προκαταλαμβάνει και την όποια απόφαση του ΣτΕ! Βγαίνει το προεδρικό διάταγμα, το οποίο τους κατατάσει όλους σε ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και στερεί την ισοτιμία και σε αυτούς που τη δικαιούνταν και περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου. Αντί να εξετάσει η κυβέρνηση πως θα γίνουν πάλι ανώτερες σχολές, τους βάζει ταφόπλακα.
Για ποιο λόγο προχώρησε η κυβέρνηση στο Προεδρικό Διάταγμα κατά τη γνώμη σας;
Καταρχήν δεν αφορά μόνο τις καλλιτεχνικές σχολές. Θα μπορούσαν όμως να τις εξαιρέσουν. Δεν το έκαναν όμως και ρωτάτε γιατί. Αυτό μπορεί να έγινε υπό την πίεση των θεατρολόγων. Αυτή την πίεση όμως εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση γιατί η απόφαση δίνει αβαντάζ στα κολέγια. Αν μείνουν αδιαβάθμητες οι σχολές, θα πρέπει να συμπράξουν με κολέγια για να δώσουν αναγνωρισμένα πτυχία.
Τι πρέπει να γίνει τώρα κατά τη γνώμη σας;
Πρέπει να γίνει άμεση αναγνώριση με την πρόβλεψη μιας διαδικασίας ΤΕ και να υπάρξει σοβαρή διαβούλευση η οποία θα δώσει διέξοδο όσοι θέλουν να πάρουν πτυχίο πανεπιστημίου να μπορούν να το πάρουν. Μπορεί να λέγεται ΚΕ (καλλιτεχνικής εκπαίδευσης) αντί για ΤΕ (τεχνολογικής). Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναγνωριστεί το στάτους που υπήρχε πριν το 2003 που ήταν ισοδύναμο με τα ΤΕΙ. Και τώρα, με τη δυναμική που έχει αναπτύξει το κίνημα, είναι εφικτό να παρακαμφθούν οι όποιες ατιδράσεις υπήρχαν παλιότερα.
Ισχύουν οι πληροφορίες μας ότι η κ. Κονιόρδου δεν θα παρευρεθεί αύριο στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό;
Ναι. Απ’όσο γνωρίζω δεν θα πάει για να αποφύγει να διαστρεβλωθούν τα λόγια της.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >