Με “κινούμενη άμμο” μοιάζει το πολιτικό έδαφος για την κυβέρνηση με φόντο τον καταιγισμό αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Μάλιστα, και μόνο το γεγονός στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την πραγματική δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα φλέγοντα ζητήματα σε εσωτερικό (ακρίβεια) αλλά και σε διεθνές επίπεδο (ελληνοτουρκικά). Εκείνο δε που ανησυχεί έτι περαιτέρω αρκετούς έχει να κάνει με τον απρόβλεπτο παράγοντα το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, αυτό που προβληματίζει αρκετούς από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι εάν μπορεί να ανακοπεί η δημοκοπική φθορά, η οποία γίνεται εμφανής ακόμα και στις πιο ευνοϊκές για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις.
Κι αυτό γιατί τα ποιοτικά στοιχεία αναδεικνύουν τον έντονο προβληματισμό των πολιτών για την αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των σημαντικότερων θεμάτων της επικαιρότητας. Ακόμα και αν στην κυβέρνηση εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν ενδιαφέρει τους πολλούς, βλέπουν οι δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν ξεκάθαρα τον προβληματισμό του κόσμου αναφορικά με τους χειρισμούς στο μέτωπο της οικονομίας και της ενεργειακής κρίσης.
Σε αυτό το κλίμα όλο και πληθαίνουν οι εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες. Και μπορεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιμένει δημοσίως την άποψή του για ολοκλήρωση της τετραετίας, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως τυχόν νέες εξελίξεις δεν θα αλλάξουν ριζικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Οι παράμετροι για το Μαξίμου
Από την άλλη, οι όποιες αποφάσεις προφανώς θα λάβουν υπόψη και ένα ακόμη παράγοντα, το ενδεχόμενο δηλαδή να χρειαστεί να στηθούν “διπλές” κάλπες, εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να τοποθετούν τον χρόνο των τελικών επιλογών επί του ζητήματος τον ερχόμενο Γενάρη.
Κι αυτό γιατί εκτιμούν πως μέχρι τότε οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας θα έχει ξεκινήσει να αποδίδει, ενώ δείχνουν να ποντάρουν και στα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του ερχόμενου έτους, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι αυξήσεις στις συντάξεις.
Επιπλέον, ρόλο στις αποφάσεος θα παίξουν και τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.
Οι πιθανότερες ημερομηνίες
Με αυτά τα δεδομένα, το βασικό σενάριο στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου, εφόσον προκριθούν τελικά οι πρόωρες εκλογές, αφορά στο στήσιμο κάλπης μέσα στην άνοιξη.
Ένα βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί επ’ αυτού πάντως, είναι αν οι κάλπες θα στηθούν πριν ή μετά το Πάσχα που πέφτει φέτος στις 16 Απριλίου.
Επιπλέον, υπόψη θα ληφθεί η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την 1η Ιουνίου και διαρκούν μέχρι τις 16 Ιουνίου.
Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται να προκύπτουν δυο βασικά σενάρια:
- Το πρώτο αφορά την διεξαγωγή εκλογών την Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου, προκειμένου να στηθούν επαναληπτικές κάλπες μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου
- Το δεύτερο σενάριο προβλέπει διεξαγωγή εκλογών στις 23 Απριλίου ή στις 30 Απριλίου, με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να τοποθετείται μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Σημειώνεται πάντως πως το δεύτερο σενάριο φαίνεται να “προσκρούει” πάνω στις πανελλαδικές, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων οι πρόωρες κάλπες στις 9 Απριλίου να φαντάζουν τπ πιο πιθανό σενάριο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >