Φωτογραφία του Δημήτρη Θεοδόση

Ads

Στο ίδιο και χειρότερο έργο θεατές βρέθηκαν χθες τη νύχτα οι κάτοικοι της Αθήνας και κυρίως οι διαδηλωτές οι οποίοι προσήλθαν απ’ όλο το λεκανοπέδιο για να διαδηλώσουν κατά των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών. Η Αστυνομία επικαλείται το μεγάλο πλήθος και τα ταυτόχρονα πολυάριθμα μέτωπα επιθέσεων ως ανασχετικά της επιχειρησιακής προσπάθειας. Το ΚΚΕ μιλά για προβοκάτσιες. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει αντιφατική συμπεριφορά των αρχών, οι οποίες «χτυπούσαν ειρηνικούς διαδηλωτές, ενώ άφηναν ανενόχλητες δυνάμεις παρακρατικές να καίνε την Αθήνα». Μπροστά σε όλα αυτά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στηλιτεύει, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν εμποδίζει τη «δράση των άκρων».

Άγονη καταστροφή
 
Οι τηλεοπτικές κάμερες και οι φωτογραφικοί φακοί απαθανάτιζαν επί ώρες τα έντονα επεισόδια και τις εκτεταμένες φθορές στην πόλη. Είναι χαρακτηριστική η καταγραφή περισσότερων από 90 καμένων και κατεστραμμένων καταστημάτων και κτιρίων εν γένει, πολλά από τα οποία αποτελούν ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Ασφαλώς, δεν έλειψαν οι τραυματισμοί πολιτών και αστυνομικών, οι οποίοι ευτυχώς αυτή τη φορά δεν εξελίχθηκαν μοιραία.
 
Ο αντίκτυπος των χθεσινών επεισοδίων είναι πολυδιάστατος και αποκαρδιωτικός. Πέραν από τις εύλογες συνέπειες για το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και των εμπόρων, για την οικονομία, για τον τουρισμό και για τη φυσική και αισθητική υπόσταση της πόλης, η ανεξέλεγκτη δράση εκείνων -«ένας θεός ξέρει» ποιοι- οι οποίοι τα έκαναν γυαλιά καρφιά φορώντας κουκούλα προκάλεσαν τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ έξω από τη Βουλή, με αποτέλεσμα να την «πληρώσουν» οι χιλιάδες πολίτες – διαδηλωτές που επιχείρησαν ειρηνικά να ασκήσουν πίεση για μία άλλη πολιτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, παρεμποδίστηκε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, στην αντιπρόταση, στη -μαζική εν προκειμένω- έκφραση την οποία κάλλιστα θα μπορούσε να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνδιαλλαγής της με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
 
Αντίθετα, οι μόνοι που δεν την «πλήρωσαν» ήταν οι φυσικοί αυτουργοί αυτής της ακατάπαυστης καφρίλας, γεγονός το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα, έως και για τα κίνητρα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας, ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Τις πταίει;
 
Άνθρωποι οι οποίοι παρακολουθούν στενά και επί χρόνια τις αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, διατείνονται ότι σαφώς χθες οι αρχές εστίασαν αποκλειστικά στην προστασία της Βουλής, του Μεγάρου Μαξίμου και του Προεδρικού Μεγάρου. Σε αυτό το πλαίσιο, τους διευκόλυναν οι -από νωρίς- επιθέσεις ατόμων με μολότοφ και πέτρες στη λεωφόρο Αμαλίας, καθώς επενέβησαν «καθαρίζοντας» την περιοχή μπροστά από τη Βουλή.
 
Ωστόσο, η παρουσία και κυρίως η προετοιμασία και αποφασιστικότητα τουλάχιστον 2.000 ανθρώπων με συγκεκριμένες διαθέσεις οδήγησε σε ανεξέλεγκτες εστίες έντασης οι οποίες ευθέως παρέπεμψαν στα γεγονότα του 2008.
 
Πηγές της ΓΑΔΑ απαντούν στο tvxs.gr ότι η επιχειρησιακή δυνατότητα της Αστυνομίας ήταν περιορισμένη λόγω της πολυπληθούς παρουσίας πολιτών στην ευρύτερη περιοχή, τους οποίους απαριθμούν σε 80-100.000.
 
«Αυτός ο κόσμος χρησιμοποιήθηκε ως ‘ασπίδα’ από τους χούλιγκανς, τους πλιατσικολόγους -ληστείες σε 30 μαγαζιά- κλπ. Ταυτόχρονα, πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ αφιερώθηκαν στην προστασία των πυροσβεστικών κλιμακίων, τα οποία δέχονταν επιθέσεις κατά τη μετάβασή τους στα συμβάντα, τα οποία εκτυλίσσονταν την ίδια ώρα σε πολλά μέτωπα (Αιόλου, Ερμού, Αμαλίας, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου κλπ). Γενικότερα, καθ’ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων, πριν από κάθε κίνηση, οφείλαμε να λαμβάνουμε υπόψη την ασφάλεια των χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών. Δεν μπορούσαμε να δράσουμε αδιακρίτως μέσα σ’ όλον αυτόν τον κόσμο. Σκεφτείτε ότι μόλις άναψαν οι φωτιές στην πλατεία Κοραή, οι Σταδίου και Πανεπιστημίου ήταν γεμάτες από διαδηλωτές. Και όλα αυτά όταν είχαμε να κάνουμε με αποφασισμένους: έριχναν λάδι στο οδόστρωμα για να γλιστρούν οι αστυνομικοί, τέντωναν σκοινιά για να πέφτουν οι μοτοσικλετιστές και πετούσαν πάρα πολλές μολότοφ».
 
Άλλωστε, η νέα παράμετρος των αλλεπάλληλων πυρκαγιών στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί τη βάση του ισχυρισμού της Αστυνομίας για οργανωμένο σχέδιο βανδαλισμού και πλιάτσικου στην πόλη. Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν επέτρεψε στο δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα και να συνδράμει στο γενικότερο συντονισμό. Οι ίδιες πηγές της ΓΑΔΑ δηλώνουν: «Δεν προβλέπεται. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων επιτρέπεται δια του κανονισμού μόνο η παρουσία ένστολων και εισαγγελέων. Ουδείς πολιτικός έχει ποτέ παραστεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων».

Ads

Πολιτικές ευθύνες
 
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα των πυρπολημένων κτιρίων, των λεηλατημένων μαγαζιών και κυρίως της διαλυμένης πλην πολυπληθούς, δυναμικής και νομιμοποιημένης διαδήλωσης προκαλεί εύλογες αντιδράσεις και θέτει προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας. Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο κ. Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε παραπολιτική τις όποιες φήμες περί παραίτησης και απλώς κατέγραψε την έκταση και τον αντίκτυπο των καταστροφών.
 
«Δυστυχώς, και πάλι τα άκρα έδρασαν (…) ορισμένοι είναι αδιόρθωτοι. Συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο είτε να χαϊδεύουν αυτιά, είτε να συγκαλύπτουν, είτε να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό αποπροσανατολίσουν τους πάντες και δεν επιτρέπουν στην Πολιτεία να αντιμετωπίσει με οργανωμένο τρόπο φαινόμενα ακραία», ανέφερε.
 
Σημείωσε δε πως ελπίζει «στην πράξη οι πάντες να αντιληφθούν ότι η υπόθεση της ασφάλειας στη χώρα μας είναι υπόθεση του κάθε πολίτη ξεχωριστά». «Οι βανδαλισμοί, η βία και η καταστροφή δεν έχουν θέση στη δημοκρατία και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές», δήλωνε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, την ώρα που ήδη είχαν γίνει ανεκτές.

«Πυρά» από την Αριστερά
 
Το ΚΚΕ κατήγγειλε «κρατικό σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης του λαού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», εκφράζοντας την πεποίθηση πως «τα ΜΑΤ και κουκουλοφόροι έδρασαν συντονισμένα ενάντια στις μεγαλειώδεις λαϊκές διαδηλώσεις για να τις διαλύσουν».
 
«Οι δυνάμεις της κρατικής καταστολής χτυπούσαν ειρηνικούς διαδηλωτές ενώ άφηναν ανενόχλητες δυνάμεις παρακρατικές να καίνε την Αθήνα. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουν να μεταφέρουν τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Όχι η εικόνα ενός λαού που αγωνίζεται για το δίκιο του αλλά η εικόνα του παρακράτους και της καταστροφής», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.