Την ανάγκη συμμετοχής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στη διενέργεια τεστ για τον κοροναϊό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στη δήλωση – παρέμβαση του ο Ανδρέας Ξανθός, καθώς τα εργαστήρια αναφοράς δυσκολεύονται να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από την επιδημία του SARS-COV 2.

Ads

Με ανακοίνωσή του την ημέρα της Εθνικής Επετείου, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση, λέγοντας πως «το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν κάνουν ούτε όσα μπορούν ούτε όσα χρειάζονται σε αυτή τη φάση» και επαναλαμβάνει τα σοβαρά προβλήματα στα ζητήματα των ΜΕΘ, των διαγνωστικών τεστ και της κατ’ οίκον φροντίδας, ενώ καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποτελεσματική ενίσχυση Δημόσιου τομέα με προσωπικό και μέσα, για να στηριχθούν οι «άνθρωποι της πρώτης γραμμής».

Ο πρώην υπουργός Υγείας προτείνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κοροναϊό, με την αξιοποίηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με ενίσχυση και αξιοποίηση όλων των δημόσιων εργαστηρίων των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων,  των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, του ΕΚΕΑ (Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας).

Τα εργαστήρια αυτά – σημειώνει – έχουν πιστοποιημένη εμπειρία  στις μοριακές τεχνικές (real time PCR). Με την ενίσχυσή τους θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διενέργεια αξιόπιστων  εξετάσεων, μέσα από το δημόσιο σύστημα και πάντα με βάση την κλινική κρίση του θεράποντος γιατρού. 

Ads

Ειδικά για την περίπτωση του Εθνικό Κέντρου Αιμοδοσίας, αναφέρει τα εξής:

«Διαθέτει εξοπλισμό και τεχνολογία συγκεντρωτικού μοριακού ελέγχου του αίματος για ιούς με μεγάλη δυναμικότητα, η αξιοποίησή του για ταχύ και μαζικής κλίμακας έλεγχο του κοροναϊού (περίπου 1.000 δείγματα την ημέρα).

Υπάρχει και σχετικό σχέδιο, το οποίο είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί. 

Αντίστοιχα, για όσες εξετάσεις πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να συνταγογραφούνται με το ίδιο πρωτόκολλο που ισχύει και στο ΕΣΥ και φυσικά να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση την κοστολόγηση που έχει γίνει από το ΚΕΣΥ (και όχι όπως σήμερα να γίνονται ανεξέλεγκτα και να πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες)».