Τις αναφορές των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. I.Διώτη και Γ.Καπελέρη ότι κατά τη θητεία τους οι ίδιοι δεν γνώριζαν για κατηγορίες περί πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Καρούζου επικαλέστηκε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης προκειμένου να επιστρέψει πλήρως στα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής, από τα οποία αρχικά απείχε μερικώς με δική του απόφαση για λόγους ευθιξίας. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση συμφώνησαν με την επιστροφή Μεϊμαράκη στο έδρανο του προέδρου μέχρι αποδείξεως του εναντίον, την ώρα που η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι offshore ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση εξακολουθεί να ζητά ο δημοσιογράφος – εκδότης της εφημερίδας RealNews Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος προαναγγέλλει ότι την ερχόμενη Κυριακή θα αποκαλύψει το «χάρτη με τη διαδρομή του μαύρου χρήματος» το οποίο όπως καταγγέλλει διακινήθηκε στην υπόθεση μέσω 12 offshore εταιρειών.

Ads

«Με ποιον τρόπο δικαιωθήκατε; Άνοιξαν λογαριασμοί; Άνοιξε καμιά offshore;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηνικολάου στο βασικό σχόλιο της σημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής του, επισημαίνοντας ότι αυτό που ουσιαστικά δήλωσαν οι κ.κ. Διώτης και Καπελέρης ήταν ότι οι ίδιοι, όταν ήταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ, δεν γνώριζαν και άρα δεν ερεύνησαν περί κατηγοριών σε βάρος πολιτικών προσώπων. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα αποκαλύψει τις «12 offshore εταιρείες που δεν άνοιξαν οι αρχές» και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί κάποιος που διατηρεί μια δική του εταιρεία να έχει και 12 offshore; Τι έχει να κρύψει;».
 
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μεϊμαράκης αποφάσισε ότι δικαιώθηκε: «Είναι τέτοια τα προβλήματα αυτή την ώρα, που θεωρώ πολυτέλεια να απασχολήσω την κοινή γνώμη για τέτοιο θέμα στο οποίο θεωρώ, όμως, ότι πλέον υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Κατέπεσε η αστήρικτη καταγγελία. Θεωρώ ότι επιβάλλεται, μέσα σε αυτή την πολιτική αναστάτωση ο πρόεδρος της Βουλής να είναι στη θέση του. Το αισθάνομαι πολιτικά μέσα μου ότι πρέπει να ανέβω στην έδρα».
 
Στην ουσία, παρά το γεγονός ότι για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, ο πρόεδρος της Βουλής αρκείται στις αναφορές των δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Μου ζήτησαν οι αντίδικοι της υπόθεσης Καρούζου, οι κύριοι Ζωγραφάκης και Λιβανός, να με δουν. Τους δέχθηκα στο γραφείο μου. Ήξερα ότι διενεργείται εισαγγελική έρευνα. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, ενώ υπήρχε σωρός αιτιάσεων των χειριστών για πολλούς, δεν μου είπαν τίποτα για πολιτικό πρόσωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Διώτης.
 
Ως εκ τούτου, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι θεωρούσε πολιτική του υποχρέωση να ανέβει ξανά στο έδρανο του προέδρου, ευχαριστώντας το σύνολο των πολιτικών κομμάτων για τη στάση τους: «Μέσα στη Βουλή αισθάνομαι καθαρός και ευχαριστώ όλους τους βουλευτές και τα κόμματα που έδειξαν μια συμπεριφορά πολιτισμένη, σε μια τέτοια περιπέτεια και μια καταγγελία που τάραξε το πανελλήνιο και κόντεψε να ταράξει όλη την Ευρώπη. Όταν βλέπεις τα ξένα Μέσα να λένε ότι ο πρόεδρος της Βουλής της Ελλάδας, την ώρα που πάει η χώρα να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση, κατηγορείται για ξέπλυμα καταλαβαίνετε τι εικόνα στέλνεται για την Ελλάδα».
 
Ικανοποίηση για την επιστροφή Μεϊμαράκη εξέφρασε ακόμη και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας: «Χαίρομαι που τον βλέπω στην έδρα. Ο πρόεδρος της Βουλής με ρώτησε αν θα κάνουμε πρόταση μομφής και του απάντησα πως είμαστε μια σοβαρή πολιτική δύναμη για να κάνει κάτι τέτοιο, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία». «Να’ ρθει η δικογραφία και θα το ξαναδούμε», έλεγαν στο tvxs.gr κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εμφανίστηκαν περισσότερο προβληματισμένοι για την υπόθεση της λίστας Φαλσιανί:
 
«Σκεφτείτε ότι με αυτήν τη λίστα μπορεί να εκβιάζει η Λαγκάρντ. Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ομηρία από ξένα κέντρα λόγω της ενδεχόμενης εμπλοκής πολιτικών προσώπων;». Όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κάνουν λόγο για αντιφατικές καταθέσεις ανάμεσα στους κ.κ. Διώτη – Καπελέρη και Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλο.