Αναμφίβολα το ζήτημα της απλής αναλογικής θα αποτελέσει ένα από κυριότερα πεδία πολιτικής σύγκρουσης κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Άλλωστε είναι ένα ζήτημα που φαίνεται να έχει «φέρει κοντά» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά, καθώς αμφότεροι προσανατολίζονται στην επαναφορά του μπόνους για το πρώτο κόμμα.
Μάλιστα τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και το ΚΙΝΑΛ δείχνουν διατεθειμένοι να αναζητήσουν τρόπο, ώστε η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεση, με άλλα λόγια να εφαρμοστεί από την επόμενη φορά που θα στηθούν κάλπες. Σύμφωνα όμως με τη συνταγματική πρόβλεψη, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η συγκεκριμένη πρόταση να συγκεντρώσει 200 ψήφους στη Βουλή, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί δεδομένων των κοινοβουλευτικών συσχετισμών που προέκυψαν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή όμως κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες προσεγγίσεις που προκαλούν ερωτηματικά σε ό,τι αφορά τις υπόγειες συνεννοήσεις των ηγεσιών κάποιων κομμάτων , όπως η κατά Αλιβιζάτο «σύννομη ντρίμπλα» της αλλαγής του εκλογικού νόμου με άμεση εφαρμογή με τις 180 και μόνο ψήφους που διαθέτουν από κοινού ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο
Μιλώντας στο Τvxs.gr για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με βαθιά γνώση των δεδομένων επί του θέματος, σημειώνει πως «κινείται εκτός ορίων των συνταγματικών προβλέψεων». «Η υφιστάμενη ρύθμιση δεν μπορεί να αλλάξει από αυτή τη Βουλή, καθώς κανείς δεν το είχε θέσει στην προηγούμενη Βουλή. Είναι απαραίτητο να υπάρχει σύμπτωση των δύο Βουλών επί τέτοιων ζητημάτων» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει δε με νόημα ότι ακόμη κι αν προχωρούσε μέσω μια τέτοιας διαδικασίας η εν λόγω ρύθμιση, θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στην σχεδόν βέβαιη περίπτωση προσφυγής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την τήρηση της νομιμότητας αναφορικά με τη διεξαγωγή εκλογών.
Μιλώντας για το σημερινό εκλογικό σύστημα, χαρακτηρίζει πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα το «θηριώδες» μπόνους των 50 εδρών που δίνεται στο πρώτο κόμμα. «Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ένα πλειοψηφικό σύστημα, το οποίο ούτως άλλως βρίσκεται στη διαδικασία αλλαγής. Ανάλογο παράδειγμα πριμοδότησης του πρώτου κόμματος έχουμε και με κάποιους εκλογικούς πειραματισμούς στην Ιταλία, αλλά δε φτάνουν στο δικό μας σημείο».
Αντίθετα, αναφέρει μια σειρά χωρών της Ευρώπης που εφαρμόζουν την απλή αναλογική. «Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν σταθερά απλή αναλογική, όπως και το Ισραήλ. Η Γερμανία από τη μεριά της δεν εφαρμόζει καθαρή απλή αναλογική, αλλά έχει ένα σίγουρα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Σε ανάλογη κατεύθυνση κινούνται και η Ισπανία αλλά και η Πορτογαλία» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Στις χώρες που αναφέραμε παραπάνω δεν βλέπω να υπάρχει κυβερνητική αστάθεια. Άλλωστε είναι δεδομένο πως περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής, ο προγραμματικός διάλογος μεταξύ όμορων χωρών θα διεξάγεται με πολύ διαφορετικούς όρους, καθώς θα υπάρχουν άλλα διακυβεύματα», αναφέρει με νόημα. Χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας την εφαρμογή της απλής αναλογικής, καθώς όπως αναφέρει «οφείλουμε να εξασφαλίζουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη αρμονία μεταξύ της βούλησης του ελληνικού λαού και των πολιτικών συσχετισμών». Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω εκλογικό σύστημα αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου εν γένει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >