Την ώρα που ο Στέλιος Πέτσας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στήσει «παρακράτος» που «προσπαθούσε να αλώσει τα ΜΜΕ», ο Βαγγέλης Μαρινάκης του επέστρεφε, με θόρυβο, το περίπου 1 εκατομμύριο που του αναλογούσε από την αμαρτωλή λίστα του «Μένουμε Σπίτι». Το λες και πολιτική ειρωνεία, το λες και πολιτικό τρολάρισμα– δεν το λες όμως αχαριστία. Διότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν θεωρεί ότι χρωστάει στην κυβέρνηση – αντιθέτως, θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που μπορεί να του χρωστάει. Και φρόντισε να το καταστήσει σαφές με την ανακοίνωση της Alter Ego Media με την οποία γνωστοποίησε ότι έχει ήδη επιστρέψει (που ακριβώς άραγε, στο υπουργείο Οικονομικών, στην εταιρία Initiative ή στο… υπουργείο του κυρίου Πέτσα;) τα ποσά που είχαν λάβει τα media του ομίλου του.

Ads

«Επειδή δεν συντασσόμεθα», γράφει η ανακοίνωση, «με τη μέθοδο, τα μέτρα και τα σταθμά διανομής των διαφημιστικών κονδυλίων της καμπάνιας «Μένουμε στο σπίτι» και επιπροσθέτως, επειδή θέλουμε να δηλώσουμε με ευθύ και καθαρό τρόπο την ανεξαρτησία μας από κρατικούς πόρους και αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές, επιστρέψαμε από το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου – τα ποσά που προέκυψαν για τον όμιλό μας από τις σχετικές κρατικές διαφημίσεις».

Και, κλείνοντας, προέτρεψε την κυβέρνηση «να διαθέσει το επιστραφέν ποσό στις οικογένειες των άνεργων εργαζομένων στα ΜΜΕ».

Εάν δεν το κάνει η κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να βγει ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης και να…  μοιράσει ισόποσα κονδύλια, από τα δικά του και όχι από τα κρατικά ταμεία, στους ανέργους των media. Για να ολοκληρώσει το τρολάρισμα και, κυρίως, για να υπενθυμίσει στο Μαξίμου ποιος είναι ο πραγματικός ισχυρός της υπόθεσης. Διότι το μήνυμα «θέλουμε να δηλώσουμε με ευθύ και καθαρό τρόπο την ανεξαρτησία μας από κρατικούς πόρους και αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές» δεν σήμαινε μόνον «δεν μπορείτε να μας αγοράσετε». Σήμαινε και ότι εκείνοι που διανέμουν το κρατικό χρήμα κατά το δοκούν μπορεί ενίοτε να είναι εκείνοι που προσφέρονται προς εξαγορά.

Ads

Κατόπιν τούτων η κίνηση της Alter Ego δημιουργεί στην κυβέρνηση μείζον πολιτικό πρόβλημα. Σε πρώτο επίπεδο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου καθώς συμπίπτει με ένα κύμα είτε κι άλλων επιστροφών, είτε μηνύσεων και αγωγών. Η «Αυγή» και το «Κόκκινο» ζητούν ήδη με εξώδικο τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκαν τα 20 εκατομμύρια του δημοσίου χρήματος, μηνύσεις και αγωγές προανήγγειλε και η «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ και το cretalive ανακοίνωσε ότι επιστρέφει τα χρήματα που πήρε από την καμπάνια: «Μπροστά σε αυτήν τη λίστα της ντροπής που έχει την υπογραφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του cretalive, «και που αποτελεί μνημείο διασπάθισης και κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος η ιδιοκτησία του cretalive αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε, μη θέλοντας να συμμετάσχει σε αυτό το πάρτι , που όχι μόνο δεν βοηθά τα μέσα αλλά κυρίως τα εκθέτει και που γίνεται την ώρα που πολλοί συμπολίτες αδυνατούν να ζήσουν έστω και με τα στοιχειώδη!»

Σε δεύτερο επίπεδο ο Βαγγέλης Μαρινάκης «καίει» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και εκθέτει προσωπικά τον πρωθυπουργό. «Οι πληρωμές έγιναν με γνώμονα τη διαφάνεια και τον σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων» διακήρυττε μέχρι προχθές ο Στέλιος Πέτσας, χαρακτήριζε «αστείες» τις καταγγελίες περί «μαγειρέματος» της λίστας, και έλεγε ότι οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική «εκτίθενται διότι συγχέουν την διαφήμιση με τον χρηματισμό». Εχει ενδιαφέρον εάν σήμερα θα πει ότι εκτίθεται και ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά την καταγγελία της Alter Ego για «αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές».

Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόλις προχθές δήλωνε στον Σκάι για την «λίστα Πέτσα»: «Δε θεωρώ ότι εδώ έγινε κάτι λάθος,,, Η μόνη δικαιολογημένη κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε από την αρχή ότι αναθέσαμε σε μια εταιρεία να μοιράσει τα ποσά. Δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση».

Όταν όμως σε «αδειάζει» και σε καταγγέλλει ακόμη κι ο πιο ισχυρός υποστηρικτής σου στα media, τότε μπορεί και να «έχει γίνει κάτι λάθος» στο ευρύτερο πλέγμα της διαπλοκής. Πόσο μάλλον, όταν επιλέγει να το κάνει μετά την δημόσια τοποθέτηση – υπεράσπιση της λίστας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.