«Θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση όχι κατάργηση των ΜΑΤ. Θα ονομαστούν αλλιώς, αλλά Μονάδες Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα υπάρχουν» δηλώνει στην Καθημερινής της Κυριακής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Ads

Ο Γιάννης Πανούσης τονίζει ότι «τα χημικά τελείωσαν, εκτός αν πάμε σε πόλεμο», και προαναγγέλλει την ενοποίηση των μηχανοκίνητων μονάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.

Αναφερόμενος στα Εξάρχεια, υπογραμμίζει ότι πρέπει να φύγουν οι κλούβες από την περιοχή, γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει «δεν μπορεί ο παππούς που βγάζει τον εγγονό του βόλτα να ζει σε μία κλουβοποιημένη πλατεία».

Αναφορικά με το ζήτημα της οπλοφορίας των αστυνομικών στις διαδηλώσεις, ο υπουργός τονίζει ότι στη διαταγή του 1995 διευκρινίζει ότι το μέτρο της μη οπλοφορίας δεν αφορά τα ΜΑΤ «γιατι μιλάμε για Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης».

Ads

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Πανούσης προαναγγέλλει μετονομασία και αλλαγή προσανατολισμού της ΕΥΠ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ΕΥΠ θα ασχολείται στο εξής με την εξωτερική και όχι την εσωτερική ασφάλεια της χώρας».

Τέλος, εκφράζει την αντίθεσή του στις φυλακές τύπου Γ’, την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι οι κρίσεις θα γίνουν κανονικά το Μάρτιο, καθώς και την πρόθεσή του να επανέλθουν οι πεζές περιπολίες και ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς.