Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση του βασανισμού του Βασίλη Μάγγου από αστυνομικούς στις 13 Ιουνίου του 2020, έξω από τα δικαστήρια του Βόλου – ο οποίος πέθανε έναν μήνα μετά – γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο πατέρας του, Γιάννης, που αγωνίζεται έκτοτε για την τιμωρία των ενόχων και την δικαίωση της μνήμης του παιδιού του.

Ads

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η υπόθεση αναβαθμίστηκε ποινικά, καθώς, με Διάταξη του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Βόλου κατηγορούνται έξι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας (τέσσερεις της ΟΠΚΕ και δύο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας) για τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

  1. των βασανιστηρίων κατά συναυτουργία και κατά συρροή
  2. της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή
  3. της έκθεσης κατά συναυτουργία και 4) της παράνομης κατακράτησης κατά συναυτουργία. (Η κατά συρροή κατηγορία αφορά τους τέσσερεις πρώτους).

Όπως αναφέρεται στη Διάταξη, την οποία επικαλείται ο Γιάννης Μάγγος στην ανάρτησή του, «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων για τις πράξεις που κατηγορούνται, εκ των οποίων η πρώτη είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί η εμφάνισή τους στο ακροατήριο του Δικαστηρίου, επιβλήθηκαν εις βάρος τους περιοριστικοί όροι ήτοι: 1) απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα και 2) την παροχή εκ μέρους τους εγγυοδοσίας ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού».

Τι λέει ο Γιάννης Μάγγος στο tvxs.gr

«Είναι σημαντική εξέλιξη διότι, καταρχήν, η υπόθεση ήταν υποβαθμισμένη» λέει ο Γιάννης Μάγγος στο tvxs.gr. «Η υπόθεση βρισκόταν στο μονομελές πλημμελειοδικείο Βόλου και μόνο για “επικίνδυνες σωματικές βλάβες”. Έγινε μια τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης και γι’ αυτό φωνάζω εδώ και τέσσερα χρόνια. Όμως με τον αγώνα τον δικό μας, των δικηγόρων μας και τον αγώνα του κινήματος, δημοσιογράφων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διότι η κοινωνία στηρίζει την υπόθεσή μας, δεν σταματήσαμε. Είχαμε κάνει μια πρώτη μήνυση, η οποία πήγε στο μονομελές πλημμελειοδικείο. Κάναμε μια δεύτερη μήνυση ζητώντας, ανάμεσα στα άλλα, να μπουν στο κατηγορητήριο, με τις κατηγορίες που τους αναλογούν, και άλλα πρόσωπα και απορρίφθηκε με ανεμάρτιστα επιχειρήματα. Όμως εμείς επιμείναμε και απευθυνθήκαμε στη Λάρισα, όπου, η εισαγγελέας που την ανέλαβε, την μελέτησε πραγματικά και κατάλαβε ότι έχουμε δίκιο. Διότι έχουμε αδιάσειστα ντοκουμέντα,. Υπάρχει το βίντεο, οι φωτογραφίες, ο φάκελος του νοσοκομείου, το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο είναι καταπέλτης σε βάρος των αστυνομικών.».

Ο Γιάννης Μάγγος τονίζει ότι από την προσφυγή του στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, προέκυψε, εδώ και περίπου έναν χρόνο, μια Διάταξη η οποία βάζει την υπόθεση στις πραγματικές διαστάσεις της.

Ads

«Η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας παρήγγειλε ανακριτικές πράξεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από περίπου ένα μήνα και μας κοινοποιήθηκε Ανακριτή Πλημμελειοδικών Βόλου. Τώρα η υπόθεση τοποθετείται σε μια άλλη διάσταση».

«Θεωρώ ότι είναι θετική εξέλιξη. Εγώ πια δεν περιμένω τίποτα. Αλλά αυτό που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω και με την στήριξη του κόσμου, είναι να μην ξαναγίνουν τέτοια πράγματα. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτή η αλόγιστη αστυνομική βία», καταλήγει ο Γιάννης Μάγγος, μιλώντας στο tvxs.gr.