Την ώρα που εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το θέμα της απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον Σταθμό «Βενιζέλου» της Θεσσαλονίκης, πληροφορούμαστε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 23 του μήνα, εισάγεται το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πίσω από αυτήν την εσπευσμένη διαδικασία, οι αρχαιολόγοι βλέπουν «βιασύνη να ξηλωθούν οι αρχαιότητες πριν αποφανθεί το ΣτΕ» την ώρα μάλιστα που διεθνείς Βυζαντινολόγοι έχουν πάρει θέση ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων.
Πέραν τούτου όμως, επιστήμονες και γνώστες της υπόθεσης, αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης της κυβέρνησης, καθώς η μελέτη που κατέθεσε τον περασμένο μήνα η «Αττικό Μετρό» είχε τη σφραγίδα, του τεχνικού γραφείου του Δημήτρη Κορρέ, αδελφού του καθηγητή και μέλους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου Μανόλη Κορρέ, του οποίου την εξαίρεση από τη λήψη απόφασης επί του θέματος είχαν ζητήσει γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο Σύλλογοι Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ αλλά και Κινήσεις πολιτών. Ο Μ. Κορρές δεν εξαιρέθηκε, συμμετείχε στη διαδικασία με αποτέλεσμα σήμερα να αμφισβητείται από επιστήμονες, η νομιμότητα της απόφασης.
Το χρονικό μιας εξαίρεσης που δεν έγινε δεκτή
Για τα μέλη του ΚΑΣ Μανόλη Κορρέ και Μιχάλη Τιβέριο, είχε κατατεθεί ένσταση εξαίρεσης σε συνεδρίαση του ΚΑΣ (2019) από τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης επί του θέματος, από την πλευρά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής-Στερεάς και Νήσων, της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων και της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι παραπάνω ζητούσαν την εξαίρεση του Μ. Τιβέριου και του Μ. Κορρέ από την συνεδρίαση. Η εξαίρεση του Μ. Κορρέ ζητήθηκε με το επιχείρημα ότι η μελέτη και το έργο της απόσπασης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου επανειλημμένως έχει δηλωθεί δημοσίως ότι θα αναληφθούν από τον μηχανικό Δημήτριο Κορρέ και εταιρεία που σχετίζεται με τα συμφέροντά του, ο οποίος τυγχάνει αδελφός του ως άνω μέλους του ΚΑΣ Εμμανουήλ Κορρέ, κάτι που δεν επιτρέπει το άρθρο 7 του Β’ Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
Οι συλλογικότητες, επικαλέστηκαν τη διάταξη του Αρθρου 7 παρ. 2 εδ. Β’ του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που ορίζει ότι πρέπει να εξαιρεθεί από τη συνεδρίαση το μέλος εφόσον συνδέεται με στενή συγγένεια με πρόσωπο το οποίο θα έχει άμεση ωφέλεια από την απόφαση που θα παρθεί.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης, ο κ. Διδασκάλου εξέφρασε, ως Πρόεδρος των Συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ, τη λύπη του για την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση όλων αυτών που προέβησαν στη συγκεκριμένη ένσταση εξαίρεσης μελών του ΚΑΣ, ιδιαιτέρως δε για τα συγκεκριμένα μέλη του Συμβουλίου.
«Τα δύο μέλη, για τα οποία διατυπώθηκε η ένσταση εξαίρεσης από τη διαδικασία συζήτησης και λήψης απόφασης, είναι διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι έχουν την προσωπική τους επιστημονική άποψη. Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι το σύνολο των μελών του Συμβουλίου έχει, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο αυτό μείζον θέμα που έχει απασχολήσει δεκαπέντε χρόνια τη χώρα μας, ωστόσο κανένα μέλος του Συμβουλίου δεν έχει προσωπικό συμφέρον από την υπό εξέταση υπόθεση.»
Όταν το ΚΑΣ αποφάσιζε ότι ο Δ. Κορρές δεν έχει οικονομική σχέση με την Αττικό Μετρό
Στην εν λόγω συνεδρίαση, κλήθηκε ο κ. Νίκος Ταχιάος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε. και ερωτήθηκε από τον πρόεδρο αν είχε η εταιρεία την οποιαδήποτε οικονομική σχέση με τον Δ. Κορρέ. Απάντησε πως δεν αμειβόταν ποτέ από την Αττικό Μετρό Α.Ε. απευθείας, οπότε δεν είχε σχέση με την εταιρεία. Η σχέση την οποία είχε πάντοτε ήταν μια σχέση επιλογής από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο του ανέθετε τις εργασίες. Ο κ. Ταχιάος τόνισε ότι δεν υπήρχε κανενός είδους εργασιακή σχέση ή σχέση οικονομικής εξάρτησης του κ. Κορρέ από την εταιρεία. Ο Πρόεδρος επανέλαβε διευκρινιστικά το ερώτημα αν επί του παρόντος υπάρχει κάποια σύμβαση ή άλλη οικονομική σχέση της εταιρείας με τον κ. Κορρέ. Ο κ. Ταχιάος ήταν κατηγορηματικός ως προς αυτό, αναφέροντας ότι ο κ. Δ. Κορρές είχε κληθεί αποκλειστικά και μόνο ως εμπειρογνώμων, υπό την έννοια ότι είχε κάνει τις πρότερες αποσπάσεις που έχουν γίνει στο έργο, τόσο στον Σταθμό Βενιζέλου, όσο και στον Σταθμό Αγία Σοφία. Η ένσταση των Συλλόγων και της Κίνησης απορρίφθηκε και η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά.
Κι όμως, η Μελέτη που θα συζητηθεί στο ΚΑΣ της Τετάρτης, έχει ανατεθεί από την Αττικό Μετρό στον μηχανικό Δημήτρη Κορρέ και έχει κατατεθεί στο ΥΠΠΟΑ με την υπογραφή του ίδιου μηχανικού για τον οποίο ο κ. Ταχιάος διαβεβαίωνε ότι “δεν είχε σχέση με την εταιρεία”! Τελικά επιβεβαιώνεται η ένσταση που είχαν καταθέσει οι Σύλλογοι και η Κίνηση, αφού ο Δημήτρης Κορρές ανέλαβε την εκπόνηση της Μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι στην συνεδρίαση του ΚΑΣ της 18/12/2019 παραβιάστηκε ευθέως ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, με ευθύνη του ΓΓ του ΥΠΠΟΑ κ. Γ. Διδασκάλου και του προέδρου της Αττικό Μετρό Ν. Ταχιάου, που έδιναν διαβεβαιώσεις για τα… αντίθετα από αυτά που θα συνέβαιναν στην συνέχεια.
Ενδιαφέρον θα έχει η συνέχεια. Αν δηλαδή την Τετάρτη τα μέλη του ΚΑΣ θα θυμηθούν τι συνέβη στην προηγούμενη συνεδρίαση και πώς θα κρίνει το ΣτΕ τις τόσο προφανείς παραβιάσεις της νόμιμης διαδικασίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >