Με μία παραβολή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, διαμήνυσε παραστατικά ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στα «βασανιστήρια» της. Η Αθήνα θέλει «να σταματήσει να μιμείται τον Σίσυφο», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, επιχειρώντας να συνοψίσει τη στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Ads

«Η ορθή στρατηγική για τον Σίσυφο είναι να σταματήσει να σπρώχνει τον βράχο του, όχι να έχει στόχο να τον ανεβάσει στην κορυφή του λόφου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Σχολιάζοντας δε την τακτική που μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως οι εταίροι της χώρας δέχθηκαν να δανείσουν στην Ελλάδα μεγάλα ποσά για να αποπληρώσει τα χρέη της, ζητώντας της να περιορίσει τα έσοδά της. «Αυτή δεν ήταν καλή ιδέα», είπε ο υπουργός Οικονομικώ, επισημαίνοντας πως πρέπει να ενεργήσουμε κατά πιο έξυπνο τρόπο βρίσκοντας ένα σχέδιο που λειτουργεί προς όφελος της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας..

Για άλλη μία φορά ο Γιάννης Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεργασθεί με τους εταίρους της και δεν θα ενεργήσει με μονομερή τρόπο. Στόχος είναι «η”επανεκκίνηση” του προγράμματος που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα και στηριζόταν σε μία εσφαλμένη λογική», σημείωσε.

Ads

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, τα δύο κύρια σφάλματα των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες είναι η διαρκής προσφυγή στον δανεισμό χωρίς σκέψη για το μέλλον και η απουσία μεταρρυθμίσεων. «Αυτό θα το σταματήσουμε», τόσε ο νέος υπουργός Οικονομικών.