Έχοντας γνωρίσει άγρια καταστολή, ξυλοδαρμούς, στοιβαγμένοι σε ένα κελί για ώρες, χωρίς ούτε καν νερό, οι 25 φοιτητές  των Ιωαννίνων, θα βρεθούν την ερχόμενη Τρίτη στο δικαστήριο, ως κατηγορούμενοι.

Ads

Μιλώντας στο Tvxs.gr, ο Γρηγόρης, φοιτητής τότε στα Γιάννινα και θύμα της βίας των αστυνομικών το 2020, κατά την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ξεκινά από τη μεγάλη εικόνα.

Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση είχε καταλάβει τότε πως ο κόσμος είχε ήδη αγανακτήσει, έπειτα από περίπου 8 μήνες πανδημίας. Χαρακτηρίζει τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση «εγκληματική», υπενθυμίζοντας τις ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ και γιατρούς, αλλά και γενικότερα την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ. Ακόμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονταν, «όχι φυσικά στον Μητσοτάκη που πήγαινε εκδρομές ή στους αρίστους του επιτελικού κράτους» όπως λέει, είχαν εξοντωτικό χαρακτήρα.

Ο Γρηγόρης μάλιστα αναφέρει πως η κυβέρνηση είχε ουσιαστικά ποινικοποιήσει τις εκδηλώσεις εορτασμού της εξέγερσης, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις και βγάζοντας στους δρόμους χιλιάδες αστυνομικούς. Ο ίδιος δεν μπορεί να ξεχάσει άλλωστε και το περιστατικό με μια κυρία που πήγε να αφήσει απλά ένα λουλούδι στο μνημείο και έφαγε πρόστιμο.

Ads

«Εμείς στα Γιάννινα, ως φοιτητές και συγκεκριμένα στις εστίες, δηλαδή από τα πιο πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, αντιληφθήκαμε ότι έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε αυτή την επέτειο, και σε σχέση με την τότε χρονική στιγμή, αλλά και συνολικά, για αυτά που εκείνη έφερε: Την περίοδο της μεταπολίτευσης, την κατάκτηση πολλών δικαιωμάτων, την πρόσβαση κατώτερων στρωμάτων σε μια σειρά από τομείς όπως η δημόσια και δωρεάν υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση κλπ», λέει ο Γρηγόρης στο Tvxs.gr.

Διαβάστε επίσης: «Ήταν ενέδρα»: Οι φοιτητές που ξυλοκοπήθηκαν από την Αστυνομία στα Γιάννενα μιλούν στο Tvxs.gr [Εικόνες]

Όπως ενημερώνει, έπειτα από γενική συνέλευση, οι φοιτητές αποφάσισαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου αλλά και όσων αγωνίστηκαν, τηρώντας όλα τα μέτρα. Αφού συγκεντρώθηκαν, η απόσταση που έπρεπε να διανύσουν ήταν περίπου 100 μέτρα.

«Ξαφνικά, εμφανίστηκαν πολλοί αστυνομικοί μπροστά μας. Όταν σταματήσαμε, μας περικύκλωσαν. Τους είπαμε ότι είμαστε φοιτητές, κρατούσαμε τις δέουσες αποστάσεις ασφαλείας, φορούσαμε μάσκες, ήμασταν σε 3άδες, είχαμε 1μιση μέτρο απόσταση. Οι αστυνομικοί έσφιξαν ωστόσο τον κλοιό, χωρίς καμία σύσταση ή προειδοποίηση, για παράδειγμα να διαλυθούμε, και όταν τους δόθηκε η εντολή να μας ρίξουν κάτω, ξεκίνησαν να μας χτυπούν αλύπητα και αναίτια. Εμείς ήμασταν 30 φοιτητές συνολικά, κι αυτοί ήταν γύρω στους 50. Μας ξυλοκόπησαν πολύ βίαια και με λύσσα, δείχνοντας ουσιαστικά και το έργο που τους είχε ανατεθεί. Αφού έριξαν και δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κατάφεραν να μας ρίξουν κάτω», περιγράφει ο ίδιος.

Μεταξύ των φοιτητών, δύο ήταν πολύ βαριά τραυματισμένοι. Ο ένας είχε αίματα στο κεφάλι, «και παρά τις εκκλήσεις από πλευράς μας να σταματήσει αυτό το όργιο καταστολής, εκείνοι συνέχιζαν να τον χτυπάνε στο κεφάλι με τα γκλοπ. Ακόμα και περαστικός κόσμος τους φώναζε να σταματήσουν. Υπήρχε μάλιστα και μια περαστική γιατρός, η οποία προσφέρθηκε να έρθει να βοηθήσει και δεν την άφησαν, ενώ άργησαν να καλέσουν ασθενοφόρο, την ώρα που ένα άτομο ήταν λιπόθυμο».

«Εκείνη τη στιγμή βλέπαμε το πόσο αποφασισμένοι ήταν να κάμψουν οποιοδήποτε ψήγμα αντίστασης από πλευράς μας, όπως έγινε άλλωστε και σε άλλες πόλεις. Φοβήθηκα και για τη ζωή μου, όταν έβλεπα αυτή τη μανία, αλλά και το πόσο στενά ήμασταν. Αν για παράδειγμα είχαν ρίξει χημικά θα μας είχαν σκοτώσει», προσθέτει.

«Αφού μας στοιβάξανε στα μεταγωγικά οχήματα, χωρίς φως και εξαερισμό, μας πήγαν στο τμήμα. Εκεί στη συνέχεια μας στοιβάξανε επίσης μέσα στα κελιά, που προφανώς δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ δεν μας έδιναν ούτε νερό. Επίσης, αρχικά δεν μας έδωσαν το δικαίωμα να καλέσουμε δικηγόρο».

Στο αστυνομικό τμήμα έφτασαν στις 6 το απόγευμα. Μέχρι τις 12 το βράδυ, δεν γνώριζαν για ποιο λόγο βρέθηκαν εκεί. Κάποια στιγμή, μια συμφοιτήτριά τους πήγε στο γραφείο, αφού ξεκίνησαν οι προανακριτικές εξετάσεις. Όταν γύρισε, τους είπε πως της απαγγέλθηκαν ορισμένες κατηγορίες.

Η Αστυνομία τους κατηγορεί για αντίσταση κατά της Αρχής, οπλοκατοχή, άσκηση βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξη κοινής ειρήνης και παραβίαση της απαγόρευσης συναθροίσεων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση εκείνες τις ημέρες. Επιπρόσθετα, τους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 900 ευρώ στον καθένα για παραβίαση μέτρων (μη χρήση μάσκας, παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας και κατά της πρόληψης ασθενειών).

Γενικότερα, όπως επισημαίνει κι ο Γρηγόρης, η διαδικασία καθυστερούσε πάρα πολύ, «με προφανή σκοπό να μας δείξουν ότι “μπλέξαμε”». Κάποια στιγμή καταφέραν να επικοινωνήσουν με δικηγόρο, στον οποίο ωστόσο οι αστυνομικοί απαγόρευαν την είσοδο, λέγοντας πως «δεν είναι κανείς εδώ». Αξίζει να σημειωθεί πως ο τελευταίος φοιτητής έφυγε από το τμήμα στις 9 το πρωί, ενώ σχετικά με τους τραυματίες που βρίσκονταν στο τμήμα, όταν ζήτησαν να πάνε στο νοσοκομείο, οι αστυνομικοί τους απάντησαν «διαλέξτε ποιοι δύο θα πάνε».

Έπειτα από αυτό το τραυματικό γεγονός ωστόσο, οι φοιτητές έμειναν ενωμένοι. Συστάθηκε η Επιτροπή Υπεράσπισης για τη δημοσιοποίηση και την ανάδειξη του γεγονότος, η οποία ήρθε σε επαφή με σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και φορείς, οι οποίοι εξέδωσαν ψηφίσματα συμπαράστασης.

Περίπου ένα χρόνο μετά, απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στους δύο φοιτητές που τραυματίστηκαν πιο σοβαρά, ενώ υποστηρίζεται πως ο τραυματισμός τους προήλθε από την προσπάθειά τους να χτυπήσουν τους αστυνομικούς. Ότι δηλαδή τραυματίστηκαν μόνοι τους…

Όπως προαναφέρθηκε, την Τρίτη το πρωί δικάζεται η υπόθεσή τους στο δικαστικό μέγαρο, όπου αναμένεται κόσμος από την πόλη.

Τα αιτήματά τους είναι τα εξής: διαγραφή των προστίμων και απόσυρση των «κατασκευασμένων» όπως καταγγέλλουν κατηγοριών.

Το κείμενο της Επιτροπής

Στις 17 Νοεμβρίου, εμείς, φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσπαθήσαμε να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973 και να διαμαρτυρηθούμε για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για να προβάλλουμε ξανά το επιτακτικό αίτημα για άμεση ενίσχυση και χρηματοδότηση της υγείας με προσλήψεις, νέες ΜΕΘ, τεστ, άμεση επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας. Για να διεκδικήσουμε «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Ενάντια σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη και στους χιλιάδες νεκρούς εκτός ΜΕΘ κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ως απάντηση πήραμε: τον άγριο ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 6 φοιτητών, 30 προσαγωγές, 23 συλλήψεις, κατασκευασμένες και ψεύτικες κατηγορίες, εξοντωτικά πρόστιμα (900 € έκαστος, 20.700 € συνολικά). Ένα χρόνο αργότερα η «δικαιοσύνη» απήγγειλε κατηγορίες σε ακόμα δύο φοιτητές που διαδήλωσαν εκείνη τη μέρα και -όλως τυχαίως- ήταν αυτοί που τραυματίστηκαν πιο βάναυσα από την αστυνομία! 2 χρόνια μετά, με πρωτοφανή καθυστέρηση, αντί να καταπέσει το χαλκευμένο κατηγορητήριο, ορίστηκε δικάσιμος για τις 6/6/2023.

Τρομοκρατούν, ξυλοκοπούν, συλλαμβάνουν όποιον αγωνίζεται!

Η βίαιη καταστολή και η αστυνομοκρατία συνεχίστηκε αμείωτη από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, δικαστήρια προσπαθούν να σπείρουν την τρομοκρατία ορθώνοντας ένα σιδηρόφρακτο αστυνομικό κράτος. Καθημερινά εργαζόμενοι και νέοι γινόμαστε μάρτυρες/θύματα τέτοιων επιθέσεων: α) καταστολή διαδηλώσεων για τα Τέμπη, β) δολοφονία του Φραγκούλη για 20 ευρώ, γ) εξώσεις και διακοπές ρεύματος φτωχών με τα ΜΑΤ κ.ά. Την ίδια στιγμή το άθλιο πολιτικό προσωπικό, βουτηγμένο στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, απολαμβάνει ένα πλαίσιο πλήρους ατιμωρησίας (Λιγνάδης, Πάτσης, Τέμπη, παρακολουθήσεις κ.ά.).

Μέσα σε μια περίοδο, όπου οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και η νεολαία συνθλίβονται κάτω από το αβάσταχτο βάρος της ακρίβειας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανεργίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθ’ όλη τη θητεία της επένδυε ολοένα και πιο πολύ στην καταστολή για να επιβάλει την νεοφιλελεύθερη πολιτικής της. Οι συνεχείς προσλήψεις αστυνομικών, η ίδρυση της ΟΠΠΙ (πανεπιστημιακή αστυνομία) , οι αγορές οχημάτων για την ΕΛΑΣ, αποτελούν κεντρικό στόχο της ΝΔ και των ομοίων της για να αποσιωπήσει κάθε αντίδραση.

Δεν τρομοκρατούμαστε! Αλληλεγγύη στους 25, σε κάθε διαδηλωτή και αγωνιστή!

Η μοναδική λύση βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, στον δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Μόνο με τους μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες μας, με ένα μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών, μπορούμε να αντισταθούμε στην αστυνομική βαρβαρότητα και στην κρατική καταστολή. Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του Νοέμβρη. Καλούμε τη νεολαία, τους εργαζόμενους, σωματεία και συλλόγους, κόμματα και οργανώσεις, κάθε πολίτη που θέλει να συμβάλλει έμπρακτα στην υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, κάθε αλληλέγγυο, να στηρίξουν τον αγώνα μας.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ,

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!

*Η φωτογραφία από παλαιότερο ρεπορτάζ του Tvxs.gr για την υπόθεση