Την Ολομέλεια της Βουλής ενημερώνει σήμερα στις 11 το πρωί για όλες τις εξελίξεις πάνω στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσιπρας.

Ads

Το Κυπριακό βρέθηκε, άλλωστε, στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Κατά τη συνομιλία τους, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι Τσίπρας και Πέινς επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη την Ελλάδα για την πρόοδο των τελευταίων μηνών στην οικονομία της, προσκαλώντας παράλληλα τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

Ads

Για το Κυπριακό «οι ηγέτες εξέφρασαν λύπη για το ότι η Σύνοδος για την Κύπρο ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα χωρίς να υπάρξει μια συμφωνία επίλυσης, ενώ ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς μια ευρεία συμφωνία για την επανένωση της νήσου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Το Κυπριακό βρέθηκε και στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Σε δήλωσή του μετά από τη συνάντηση, ο Α. Κυπριανού σημείωσε ότι η επόμενη μέρα για το Κυπριακό είναι αρκετά δύσκολη γιατί στην Ελβετία δεν έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα και με αφορμή την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κλιμακώνει την ένταση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να υποστηρίζει ότι ο έλεγχος των ενεργειακών κοιτασμάτων ανήκει και στις δυο πλευρές και ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Κύπρου.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επέρριψε και πάλι τη ευθύνη του ναυαγίου στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας πως η αδιαλλαξία τους δεν επέτρεψε να υπάρξει αποτέλεσα στην Ελβετία.

Παράλληλα, εξαπέλυσε και έμμεσες απειλές προς τις πετρελαϊκές εταιρίες καλώντας τις «να μην συνεργαστούν με τους ελληνοκύπριους γιατί θα χάσουν ένα φίλο και συνεργάτη, την Τουρκία.

«Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την έλευση του τρυπανιού της ΤΟΤΑΛ στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης πάντως στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα, ότι «δεν θα υπάρξει αναβολή στους ενεργιακούς σχεδιασμούς«.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ο Ν. Αναστασιάδης ανέπτυξε το ιστορικό της Διάσκεψης για το Κυπριακό τονίζοντας πως για την κατάρρευση των συνομιλιών ευθύνεται απόλυτα η τουρκική πλευρά.

Παράλληλα, ο Ν. Αναστασιάδης αποκάλυψε πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανέλαβε το βάρος της ευθύνης, δηλώνοντας πως τελούσε υπό την εντύπωση ότι η Τουρκία αποδεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων, ενώ δεν συνέβαινε αυτό.

Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπό τρεις προϋποθέσεις:

Πρώτον: Να τερματιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης οι συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος επέμβασης.

Δεύτερον: Να εξευρεθεί αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης υλοποίησης της λύσης, με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει υποβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τρίτον: Να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων με βάση την ελληνοκυπριακή πρόταση.

«Μακάρι να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις» ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλώντας τους Τουρκοκυπρίους να αποφασίσουν, «εάν θα είναι μέρος της Τουρκίας ή του κυπριακού κράτους, όπως αυτό θα μετεξελιχθεί».

«Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς τη συμφωνία;», ανταπάντησε στις προκλήσεις της Άγκυρας ο Ν. Κοτζιάς.