Παραπέμπονται με έγγραφό της υπουργού Πολιτισμού στο Πειθαρχικό τα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, στελέχη των διοικήσεων του ταμείου, μετά από πέντε χρόνια από την υποβολή μηνυτήριων αναφορών από 22 υπαλλήλους που εμφανίζονταν ως δήθεν δανειολήπτες αλλά και το πρόσφατο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, που παραπέμπει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 14 εμπλεκόμενους για την υπόθεση των πλαστών και αγύριστων δανείων.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του kosmodromio, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πράττοντας έστω καθυστερημένα το αυτονόητο, παραπέμπει με έγγραφό της στις 29/6, στο Πειθαρχικό τα εννέα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για τα παρακάτω πειθαρχικά αδικήματα:

α) παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, εντολές και οδηγίες (άρθρο 107 παραγ. 1, εδάφιο β του ν. 3528/2007 όπως ισχύει),

β) απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ αφορμής αυτών (άρθρο 107 παραγ. 1, εδ. δ του ν. 3528/2007 όπως ισχύει) και

Ads

γ) αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας (άρθρο 107 παραγ 1, εδ. ε του ν. 3528/2007 όπως ισχύει).

Σημειώνεται ότι οι κατηγορουμένοι έχουν ήδη παραπεμφθεί στο ακροατήριο για αδικήματα κατά περίσταση σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και υπεξαίρεση.

Η Λίνα Μενδώνη για το θέμα της πειθαρχικής δίωξης των συγκεκριμένων υπαλλήλων, είχε δηλώσει στη Βουλή (Συνεδρίαση Ολομέλειας ΛΖ΄ 20/11/2020) πως: «Αναφορικά με το θέμα των πειθαρχικών διώξεων έχω πει πολλές φορές ότι οι υποθέσεις βρίσκονται στη φάση της κύριας ανάκρισης. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 114 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, ανεστάλη η πειθαρχική διαδικασία μέχρι το πέρας της κύριας ανάκρισης. Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκηθεί στο μέλλον. Όμως θα ασκήσω τα πειθαρχικά μου καθήκοντα, όταν και εφόσον εκδοθούν τα παραπεμπτικά βουλεύματα μετά το πέρας της κύριας ανάκρισης».

Ωστόσο, δυνατότητα τέτοιας αναστολής δεν προβλέπεται στον Υπαλληλικό Κώδικα, ο οποίος ορίζει ρητά πως τυχόν αναστολή της πειθαρχικής διαδικασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα έτος, με απόφαση πλήρως αιτιολογημένη, αποκλειομένων ρητώς των περιπτώσεων που η υπόθεση αφορά δημόσιο σκάνδαλο ή θίγει σοβαρά το κύρος της υπηρεσίας.

Μάλιστα, η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ΝΣΚ 27/2018 έχει ξεκαθαρίσει ότι: «Η πειθαρχική δίωξη είναι υποχρεωτική όχι μόνο επί καταδικαστικών αποφάσεων, όπως εσφαλμένα διαλαμβάνει η Υπηρεσία (…), αλλά σε κάθε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένες ενδείξεις ή αναφορές τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος, οι δε πειθαρχικοί προϊστάμενοι οφείλουν (και δεν εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια), εντός της προθεσμίας των 20 ημερών της παρ. 6 του άρθρου 114 του Ν. 3528/2007 αφότου λάβουν ενημέρωση κατά τα ανωτέρω να αποφανθούν αιτιολογημένα για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης εις βάρος υπαλλήλου τους διά την συμπεριφορά των, η οποία διώκεται ποινικώς».

Ανάμεσα στους παραπεμπόμενους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι, βέβαια, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, επικεφαλής της ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚ) υπουργείου Πολιτισμού και επί 15 συναπτά έτη πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, Γιάννης Τσακοπιάκος και το επίσης στέλεχος της ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚ) υπουργείου Πολιτισμού και επί 15ετία Διευθυντής του Ταμείου, Γιώργος Βλαντής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Κοσμοδρομίου», για την ίδια υπόθεση, μαζί με τους Τσακοπιάκο και Βλαντή, παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη πρώτης γραμμής, όπως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), επίσης στέλεχος της ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚ), αλλά και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ υπουργείου Πολιτισμού.

Πέραν αυτών, για τα ίδια πειθαρχικά αδικήματα παραπέμπονται και άλλα μέλη της διοίκησης του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ της περιόδου 2012-2014, στα οποία περιλαμβάνονται και τρεις προϊστάμενοι περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου.