«Από τα λεφτά υπάρχουν… στο μαζί τα φάγαμε, από το απόλυτο ψέμα στον υπέρτατο κυνισμό». Αυτή ήταν η φράση στην οποία ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, συμπύκνωσε την κριτική του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Ads

Ο πρόεδρος της ΝΔ, έκανε λόγο για βαρύτατα σφάλματα που «βύθισαν» τη χώρα και πρόσθεσε ότι «οι θυσίες του λαού πάνε χαμένες». Εξαπέλυσε μάλιστα προσωπική επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου, κατηγορώντας τον για πολιτική εξαπάτησης των πολιτών, ενώ επανέλαβε ότι «εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ».

«Στο λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ εμείς αντιτάσσουμε την ελπίδα, χειροπιαστή και ρεαλιστική», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Παρουσιάζοντας το δικό του «μείγμα πολιτικής» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την κρίση του ελλείμματος σε κρίση δανεισμού και σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έκανε όλα τα πιθανά και απίθανα σφάλματα, δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα όταν έπρεπε και πήραν πολύ περισσότερα όταν πια ήταν αργά».

Στο επίκεντρο της κριτικής του κ. Σαμαρά βρέθηκε φυσικά και η πολιτική του μνημονίου, που «έδεσε χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό». «Το μνημόνιο συντρίβει την οικονομία με συνεχείς φοροεπιδρομές. Όλοι το βλέπουν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει».

Ads

«Τους ξέφυγαν τα έσοδα, τους ξέφυγαν οι δαπάνες και ο προϋπολογισμός» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ οικονομικής αναποτελεσματικότητας» τόνισε.

Της κριτικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξέφυγαν οι εξεταστικές επιτροπές. «Έκαναν εξεταστικές, γιατί μόνο με εξεταστικές μπορούν να κυβερνήσουν, αλλά και εκεί ατύχησαν γιατί δεν προέκυψε τίποτα επιβαρυντικό για στελέχη της ΝΔ αλλά αντίθετα ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση, επισήμανε ότι θα είναι «χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους» και πρόσθεσε ότι θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές της Ελλάδας ότι δεν γίνεται αλλιώς, ότι το μνημόνιο δεν περπατάει. «Δεν θα εκτροχιάσουμε τη μείωση του ελλείμματος, αλλά δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν το λογαριασμό οι χαμηλοσυνταξιούχοι» ξεκαθάρισε.

Στις δεσμεύσεις του σε περίπτωση επανόδου της ΝΔ στο τιμόνι της χώρας, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η ΝΔ θα λειτουργήσει με επιτελικό και ευέλικτο σχήμα, θα καταργήσει το νόμο για τη μετανάστευση και το Πανεπιστημιακό άσυλο ενώ θα αποκαταστήσει τον εθνικό χαρακτήρα του υπουργείου Παιδείας.

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην κριτική του Αντώνη Σαμαρά, έρχεται μέσω κυβερνητικών κύκλων οι οποίοι σημειώνουν πως η ΝΔ φυγομάχησε, άφησε τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας και τώρα θέλει να «δώσει μαθήματα», επισημαίνοντας ότι ως κυβέρνηση το 2009 έκανε λόγο για έλλειμμα 3% το οποίο μετά πενταπλασιάστηκε.

«Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ανέλαβαν να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα και το αδιέξοδο που μας οδήγησε η ΝΔ και απέναντι στις “χειροπιαστές ελπίδες” του κ. Σαμαρά προτάσσουν ρεαλιστικές, συνεπείς και αποτελεσματικές πολιτικές» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Σαμαράς απέδειξε στους πολίτες πως δεν έχει αντιληφθεί – ή δεν θέλει να αντιληφθεί – την κατάσταση, στην οποία άφησε η παράταξή του τη χώρα, φυγομαχώντας από τα προβλήματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι το άλλο μείγμα πολιτικής που προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι τόσο αόριστο και γενικό που το αντιλαμβάνεται μόνο ο ίδιος.

Για άσφαιρα πυρά κατά της κυβερνητικής πολιτικής κατηγορεί από την πλευρά του το ΚΚΕ τον Αντώνη Σαμαρά. «Η ομιλία του Α. Σαμαρά επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της ΝΔ είναι “σε δουλειά να βρισκόμαστε”. Και αυτό, γιατί η αντιπολιτευτική επίθεση της ηγεσίας της ΝΔ ρίχνει άσφαιρα πυρά κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και του μνημονίου» σημειώνεται χαρακτηριστικά.