Σε συνάντηση εκπροσώπων αμερικανικών εταιρειών που διοργάνωσε η Goldman Sachs συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μίλησε για «μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν στη χώρα ένα φιλικό περιβάλλον για επενδυτές». 

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και του Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συζητήθηκαν και οι περιπτώσεις της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ «με τους επενδυτές να δείχνουν ενδιαφέρον». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τώρα είναι ευκαιρία να επενδύσουν» στην Ελλάδα, κάτι που επανέλαβε και στη συνέχεια σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στο πλαίσιο του Global Business Forum, που διοργανώνει το οικονομικό πρακτορείο. «Ο στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ισχυρή εντολή να φέρουμε την ανάπτυξη και το επενδυτικό κλίμα είναι σε θετική πορεία», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας με πιο επιθετικό τρόπο». 

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου και στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αν και πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση πως μπαίνει στον «πάγο» το ζήτημα. Μάλιστα η ενημέρωση από τις Βρυξέλλες ήταν πως ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το εν λόγω ζήτημα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «φυσικά και το θέσαμε το θέμα». «Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ουσιαστικά ένα απομεινάρι του παρελθόντος. Τα εφάρμοσαν σε μια εποχή που υπήρχε λίγη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα νομίζω ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους», πρόσθεσε.