Συνεχίζει να καίει για πέμπτη μέρα η φωτιά στα Βίλια που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας, κάνοντας στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Ads

13.22

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι αυτή την ώρα η φωτιά στα Βίλια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε όλη την περίμετρο ενώ το νότιο τμήμα έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του.

Επιπλέον γίνονται ενέργειες σε όλα τα σημεία που εκδηλώνονται καπνοί όπως Αγ. Τριάδα, Καντήλι και Καστανάβα.

Ads

Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται όλη την ημέρα στην περίμετρο και στο εσωτερικό της πυρκαγιάς για την αποφυγή αναζωπυρώσεων.
 

11.30

Στο ενεργό μέτωπο του όρους Πατέρας και συγκεκριμένα σε μια χαράδρα προς το Καντήλι Μεγάρων, επιχειρούν εναέρια μέσα, 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο και ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν μπορούν να παρέμβουν επίγειες δυνάμεις.

Στο υπόλοιπο πύρινο μέτωπο μετά από πέντε ημέρες κατάφεραν να οριοθετήσουν μερικές εστίες με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων να είναι περισσότερο από ορατός.

Στην τεράστια έκταση παραμένουν επίγειες δυνάμεις ενώ για την επιτήρηση και φύλαξη της πυρκαγιάς έχουν ενεργοποιηθεί και τα drone της Πυροσβεστικής που πετούν συνεχώς και δίνουν εικόνα από κάθε σημείο.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το μεσημέρι φαίνεται πως η πυρκαγιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρας και κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανέφεραν στελέχη του ΠΣ, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.

Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.

Αυτό που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι τις απογευματινές ώρες προβλέπεται από την ΕΜΥ ασθενής βροχή, που όμως θα συνοδεύεται από ανέμους, οι οποίοι θα φουντώσουν τις ήδη ενεργές εστίες στην περιοχή.

7.30

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, οι δυνάμεις  της έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν ένα μικρό κομμάτι της πυρκαγιάς, η οποία τις τελευταίες ώρες κινείται νότια προς το όρος Κανδήλι.

Το πύρινο μέτωπο δεν βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή παραμένουν αντίξοες. Η εικόνα της πυρκαγιάς σε όλη την έκταση που κάλυψαν οι φλόγες από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε, είναι κατά τα ¾ βελτιωμένη συγκριτικά με την Τετάρτη ενώ δεν απειλούνται οικισμοί.

Σημειώνεται πως οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι 2-3 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη και χωρίς βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Φωτιά και στη Λαυρεωτική

Φωτιά ξέσπασε το πρωί και στην περιοχή της Λαυρεωτικής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα. Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα ανάμεσα σε οικοπεδικούς χώρος, στο Δασκαλειό της Κερατέας, καίει χαμηλή βλάστηση κοντά σε οικιστικό ιστό και γίνονται προσπάθειες να κρατηθούν οι φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε προειδοποίηση για προληπτική εκκένωση μέσω του μηνύματος από το 112. Δεν χρειάστηκε πάντως ο κόσμος να απομακρυνθεί αφού ευτυχώς η φωτιά αντιμετωπίστηκε πριν επεκταθεί.