«Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, πεθαίνει» είπε ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Ξεκινώντας ρεπορτάζ για το πώς θα καλυφθεί το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος θέρμανσης στα σχολεία τον «δύσκολο» χειμώνα που έρχεται, διαπιστώσαμε ότι αρμόδιος υπουργός για να δοθούν επιπλέον χρήματα στις σχολικές επιτροπές είναι… ναι, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ads

Μάθαμε ακόμα από την αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, κα. Κοσμοπούλου ότι τα χρήματα από το Κράτος δεν αρκούν για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των σχολείων και πως ο δήμος βάζει σε διακανονισμό τα χρέη του στους παρόχους φυσικού αερίου, με την ελπίδα ότι οι τελευταίοι δεν θα το κόψουν. Η ΚΕΔΕ πιέζει την κυβέρνηση αλλά προς το παρόν, μέσα Σεπτεμβρίου, υπάρχουν μόνο υποσχέσεις για επιπλέον χρηματοδότηση κι ενώ κάθε πιθανή ρύθμιση εκταμιεύεται με καθυστέρηση περίπου ενάμιση μήνα. Θα… σώσει η κυβέρνηση μαθητές και καθηγητές από το κρύο;

Δήμος προς τα σχολεία της Νέας Σμύρνης: Καλοριφέρ μόνο τις πολύ πρωινές ώρες

Με επιστολή του προς τις σχολικές επιτροπές και τους διευθυντές των σχολείων, ο αντιδήμαρχος Παιδείας της Νέας Σμύρνης απευθύνει σύσταση «να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις πρωινές ώρες καθώς και η χρήση του φυσικού αερίου κατά τις κρύες ημέρες και πολύ πρωινές ώρες».

Ads

Κι ενώ στους χώρους των σχολείων τις απογευματινές ώρες φιλοξενούνται συχνά δραστηριότητες που διοργανώνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, ο κ. Συρίγος γράφει στην επιστολή ότι «οι παραχωρήσεις σχολικών χώρων για εξωσχολικές δραστηριότητες για γίνονται κατά προτίμηση σε πρωινές ώρες και όπου αυτό είναι αδύνατο, δε θα γίνεται χωρίς χρήση φυσικού αερίου για τη θέρμανση των χώρων». 

image

«Αυτό που ζητάμε από εκπαιδευτικούς και γονείς είναι να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις σπατάλες», λέει ο κ. Συρίγος στο tvxs.gr. «Η σπουδή μας για το θέμα όμως δεν εξαντλείται στις συστάσεις αυτές, ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση μέσω της ΚΕΔΕ για να δοθούν επιπλέον χρήματα και να καλυφθεί η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους που θα προκύψει στα σχολεία αυτόν το χειμώνα», προσθέτει ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Νέας Σμύρνης.

Θα έρθουν επιπλέον χρήματα για θέρμανση; Και θα έρθουν εγκαίρως;

Κάθε ημερολογιακό έτος οι δήμοι λαμβάνουν από το κράτος ένα σταθερό ποσό για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνουν ύδρευση, ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση, τηλέφωνο-ίντερνετ, μικροσυντηρήσεις, μικροεπισκευές και αγορές συσκευών. Καθώς τα κόστη είχαν ήδη ανέβει κατά πολύ από τον περασμένο χειμώνα, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε τον περασμένο Μάρτιο ένα επιπλέον κονδύλι που όμως ήταν διαθέσιμο στους δήμους τον Μάιο.

Στην συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με τους κ.κ. Βορίδη και Πέτσα στο περιθώριο της ΔΕΘ, οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να συζητήσουν το θέμα με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια επιπλέον χρηματοδότησης αυτό το φθινόπωρο. Εφόσον όμως η εκταμίευση των χρημάτων φτάνει τον ενάμιση μήνα και τα κρύα στη βόρεια Ελλάδα και τις ορεινές περιοχές ξεκινούν από τα μέσα Οκτώβρη, γίνεται σαφές πως η κατάσταση είναι ήδη επείγουσα. 

Με την ελπίδα οι πάροχοι να μην κόψουν το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη

«Το ποσό που λαμβάνουμε κάθε χρόνο από το κράτος για όλες τις λειτουργικές δαπάνες των 218 σχολικών μονάδων είναι 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Ακριβώς αυτό ήταν το ποσό που χρεώθηκαν οι σχολικές επιτροπές τον περασμένο χειμώνα, μόνο για φυσικό αέριο», τονίζει στο tvxs.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου.

«Όμως η θέρμανση είναι μία μόνο από τις ανάγκες που καλούμαστε να καλύψουμε με αυτά τα χρήματα. Εκτός από όλα τα άλλα, σκεφτείτε ότι πρέπει να γίνει συντήρηση στους καυστήρες, για να λειτουργήσουν σωστά μόλις πιάσουν τα κρύα», συμπληρώνει.
 
Μπορεί ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας να δεσμεύθηκε τη Δευτέρα ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα επιτρέψει καμία έκπτωση στην ποιότητα μέσα στα σχολεία», όμως δεν εξήγησε πώς ακριβώς θα το καταφέρει. Όπως προκύπτει από την συζήτηση που είχαμε με την κα. Κοσμοπούλου, η κατάσταση είναι οριακή και αν η κυβέρνηση δεν δώσει άμεσα επιπλέον ενίσχυση, η θέρμανση των μαθητών θα επαφίεται στην καλή προαίρεση των προμηθευτών φυσικού αερίου.

«Από πέρυσι έχουμε τοποθετήσει σε όλα τα σχολεία θερμοστάτες και χρονοδιακόπτες, έχοντας απευθύνει ισχυρή σύσταση προς τους διευθυντές να μην γίνονται επεμβάσεις στις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει. Όμως και πάλι τα χρήματα δεν επαρκούν και γι’ αυτό έχουμε κάνει διακανονισμούς με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, στους οποίους προσπαθούμε να πληρώνουμε εμπρόθεσμα. Οι ανάγκες είναι πολλές και δεν το καταφέρνουμε πάντα. Θέλω να πιστεύω ότι οι πάροχοι δε θα κόψουν την παροχή», υπογραμμίζει η κα. Κοσμοπούλου.

Στο πλαίσιο της έκτακτης ενίσχυσης την περασμένη άνοιξη, ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε 300.000 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που ενδέχεται να λάβει και αυτό το φθινόπωρο. «Αυτό είναι περίπου το κόστος για τη θέρμανση των σχολείων ενός μήνα όπως ο Νοέμβριος, χωρίς δηλαδή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες», μας εξηγεί η αντιδήμαρχος.

Είναι σαφές πως δεν υπάρχει σαφές σχέδιο από την Πολιτεία για το πώς θα ζεσταθούν μαθητές και καθηγητές αυτόν τον χειμώνα. «Εμείς κάνουμε ό, τι μπορούμε αλλά αν η κεντρική διοίκηση δεν χαράξει στρατηγική, δεν μπορούμε και εμείς να χαράξουμε τη δική μας. Για παράδειγμα πέρυσι, λόγω κορονοϊού, ακόμα και με τον παγετό είχαμε ανοιχτά παράθυρα. Αυτό αλλάζει σημαντικά τις ανάγκες για θέρμανση. Τί θα γίνει φέτος, κανείς δεν ξέρει ακόμα», παρατηρεί η κα. Κοσμοπούλου.

Τί έχουν κάνει για το θέμα Αθήνα και Ιωάννινα

Από τα μεγάλα αστικά κέντρα, χαμηλές θερμοκρασίες και αυξημένη υγρασία αντιμετωπίζει επίσης και η πόλη των Ιωαννίνων. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του tvxs.gr, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ μας ενημέρωσε ότι έχει ορισθεί υπάλληλος του Δήμου ως υπεύθυνος ενεργειακών υποδομών-εγκαταστάσεων, έχει ανατεθεί στις σχολικές επιτροπές και στους διευθυντές των σχολικών μονάδων η λήψη των αναγκαίων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Από τις συναντήσεις της δημοτικής αρχής με τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών και τους διευθυντές, αποφασίστηκε η λήψη μέτρων τα οποία θα εξειδικευθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για τα σχολεία της Αθήνας, από το περιβάλλον του Κώστα Μπακογιάννη μας μεταφέρθηκε ότι ο δήμος Αθηναίων δεσμεύεται για την πλήρη κάλυψη των επιπλέον δαπανών για θέρμανση, ακόμα και αν χρειαστεί έκτακτη χρηματοδότηση. «Έχουμε καλοσυντηρημένους όλους τους καυστήρες και εξετάζουμε την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με λάμπες led. Αν αποφύγουμε την σπατάλη, θα περάσουμε τον χειμώνα χωρίς προβλήματα», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης. Διαβεβαίωσε ότι ο δήμος Αθηναίων συντάσσεται με το αίτημα της ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση για επιπλέον χρηματοδότηση.