Τη διάλυση της παλαιστινιακής αρχής, ανακοίνωσε ο Μαχμούντ Αμπάς, αν δεν επιτευχθεί ειρηνική συμφωνία με το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα δεν προχωρήσει σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Ads

«Εάν το Ισραήλ συνεχίζει να χτίζει οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα να καταρρέουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), η οποία κατέχει περιορισμένη αυτονομία στην περιοχή, θα πρέπει να διαλυθεί», δήλωσε ο Αμπάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Δεν μπορώ να δεχτώ να παραμείνω πρόεδρος μιας αρχής που δεν υπάρχει. Δεν μπορώ να παραδεχτώ ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει», συμπλήρωσε.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με διαμεσολαβητή τις ΗΠΑ, έχουν φτάσει σε αδιέξοδο από το Σεπτέμβριο, λόγω των παλαιστινιακών αιτημάτων να σταματήσει η ανέγερση ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Αμπάς επανέλαβε την έκκληση να ανασταλεί η ανέγερση οικισμών για τρεις μήνες και δήλωσε ότι αν αυτό δε συμβεί, θα επιδιώξει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, παρακάμπτοντας ουσιαστικά, τις ειρηνευτικές διαδικασίες. Η ικανοποίηση του παλαιστινιακού αιτήματος για παύση της ανέγερσης ισραηλινών οικισμών θα είναι μια προσπάθεια για να τεθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα αναγνώρισε την Παρασκευή την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους με σύνορα όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί το 1967, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Η εν λόγω κίνηση ήρθε έπειτα από προσωπικό αίτημα που του υπέβαλε ο Αμπάς την 24η Νοεμβρίου, ανέφερε η επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας.

Ads

«Θεωρώντας ότι το αίτημα που υπέβαλε η εξοχότητά του είναι δίκαιο και συνεπές με τις αρχές που τηρεί η Βραζιλία όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα, η Βραζιλία, με την επιστολή της αυτή, αναγνωρίζει ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967», αναφέρει στην επιστολή ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.