Για «δέκα προκλήσεις» έκανε λόγο στη συνέντευξή Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά και τη δεύτερη «επιθεώρηση» από την τρόικα. Περιορισμός των δαπανών και της φοροδιαφυγής, παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, νέες εγγυήσεις για τις τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις είναι μερικοί από τους στόχους που θέτει το υπουργείο σε ένα μπαράζ νέων μέτρων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Ads

«Η πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ο,οτιδήποτε άλλο» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι υπάρχει δέσμευση για την τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών στους πιο σημαντικούς φορείς της κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι προωθείται ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για τον περιορισμό των δαπανών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών εντός του Δεκεμβρίου θα κατατεθούν δυο νομοσχέδια για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στη φοροδιαφυγή, ενώ την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο θα ανακοινώσει συγχωνεύσεις ΔΟΥ. Η αναδιάρθρωση του ίδιου του υπουργείου τοποθετείται στις αρχές του 2011.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε οριζόντιες παρεμβάσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ από τις αρχές του 2011 η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προτάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. Ο υπουργός επανέλαβε πως από το 2011 θα ισχύει «χωρίς εξαιρέσεις» ο κανόνας με τον οποίο μια πρόσληψη θα αντιστοιχεί σε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Στον κανόνα εντάσσονται και οι μετατάξεις, ενώ κάθε υπουργείο θα πρέπει να εκπονήσει πρόγραμμα προσλήψεων. Επιπλέον στο πρώτο μισό του ερχόμενου έτους θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί το ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο.

Ads

Αναφορικά με τον κλάδο της υγείας ο υπουργός τόνισε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σταδιακά θα επεκταθεί ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν ελεγκτές στα νοσοκομεία για τον έλεγχο των δαπανών.

Στα εργασιακά, ο υπουργός εξήγγειλε αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα «σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους». Επιπλέον αλλάζει το πλαίσιο για τη διαιτησία και τις συμβάσεις αφού οι επιχειρησιακές θα υπερισχύουν των κλαδικών.

Σύμφωνα με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως το τέλος του έτους θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση σειράς κλειστών επαγγελμάτων, ενώ εξήγγειλε μέτρα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην οργάνωση νέου πλαισίου για τον τουρισμό και το εμπόριο.

Επιπλέον προχωρά η αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας σε συμφωνία με την τρόικα και, κυρίως, τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ταυτόχρονα προχωρά ο λειτουργικός διαχωρισμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα μέτρα για τη διάθεση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Τέλος η κυβέρνηση θα προχωρήσει η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας που, όπως σημείωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2011. Συνολικά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για έσοδα 7 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Εν το μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι αυτό προβλέπεται στο Σύνταγμα σε περιπτώσεις κατάργησης θέσεων. Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει κατάργηση οργανικών θέσεων του Δημοσίου, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τη λήξη συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στο στενό δημόσιο τομέα και τόνισε ότι το 2011 θα γίνουν 40.000 αποχωρήσεις και 8.000 προσλήψεις συνυπολογίζοντας και τις μετατάξεις. «Το θέμα είναι να μην ξεχειλώσει το πέντε προς ένα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις εργασιακές συμβάσεις, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι στο μνημόνιο γίνεται λόγος για απόκλιση από τις κλαδικές και όχι από την εθνική γενική σύμβαση εργασίας, γι΄αυτό και όπως είπε,«δε θα πέσουμε κάτω από 740 ευρώ».

Νωρίτερα, οι επικεφαλής της τρόικα σε συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας παραμένει, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο. Ωστόσο, υποστήριξαν ότι συμφωνήθηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2011 προκειμένου το έλλειμμα να περιοριστεί στο 7,5% του ΑΕΠ, ενώ άλλο ένα πακέτο μέτρων που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ ή περίπου σε 12-15 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να εφαρμοστεί για την περίοδο 2012-2014. Το περιεχόμενο του, θα εξειδικευτεί μέσα στο 2011 όπως ανέφεραν.

Δείτε επίσης: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το επικαιροποιημένο μνημόνιο
Στο επίκεντρο και του ξένου Τύπου η συνέντευξη της τρόικα