Όχι με μία αλλά με επτά δεσμεύσεις για τη χώρα συνοδεύεται τελικά η απόφαση για την αποδέσμευση των κερδών από τα προγράμματα ομολόγων, ύψους 748 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση που έγινε δεκτή με πανηγυρικούς τόνους από την κυβέρνηση – αλλά χωρίς να γνωστοποιηθούν οι όροι – περιλαμβάνει κι έναν εξαιρετικά σημαντικό αστερίσκο, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους άρα δεν θα είναι διαθέσιμα για επενδύσεις.

Ads

Η ίδια η εκταμίευση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια και επομένως η αποδέσμευση των χρημάτων ήταν τελικά πολιτική απόφαση. Είναι εμφανές ότι υπουργοί του Eurogroup άσκησαν πιέσεις και για την ίδια την εκταμίευση και για τις δεσμεύσεις που θα την ακολουθήσουν οι οποίες τελικά και έγιναν δεκτές από την ελληνική πλευρά.  

Έτσι από το σχετικό ανακοινωθέν λείπει η διατύπωση ότι τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εγχώριες επενδύσεις – πράγμα που είχε εγκριθεί προ μηνών από το Eurogroup – και μάλιστα έχει αντικατασταθεί από την δέσμευση της κυβέρνησης τα χρήματα να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

Εκτός αυτού στο σχετικό ανακοινωθέν αναφέρονται επτά δεσμεύσεις που η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει άμεσα. Είναι οι εξής:

Ads
  1. Να περάσει ο νέος Πτωχευτικός Νόμος.
  2. Να προχωρήσει η κατάργηση του ισχύοντος συστήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας από το τέλος Ιουλίου 2020. Με τη σημείωση μάλιστα ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η κατάλληλη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων (collaterals). 
  3. Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν και για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης.
  4. Να προωθηθούν οι δημόσιες επενδύσεις.
  5. Να προχωρήσει η τραπεζική εξυγίανση με έμφαση στα κόκκινα δάνεια.
  6. Να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.
  7. Να προχωρήσει η Αθήνα αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Το ανακοινωθέν μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι η έκθεση των θεσμών και η εκταμίευση των 748 εκατομμυρίων, καλωσορίζεται με βάση τους πιο πάνω όρους, ενώ η Ελλάδα «καλείται να προχωρήσει αποφασιστικά» στις πιο πάνω μεταρρυθμίσεις.