Κυβερνητική αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τα έργα που είτε τροποποιούνται, είτε απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης καταγγέλλει ο Παύλος Γερουλάνος, παρουσιάζοντας την πλήρη λίστα με όλα τα σχετικά έργα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει επίσης κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα.

Ads

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 με επίκαιρη ερώτηση το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση πλήρη ενημέρωση για την πορεία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα (ποια έργα συνεχίζονται, ποια έργα εντάσσονται, ποια έργα απεντάσσονται και γιατί) καθώς και δύο πολύ συγκεκριμένα έγγραφα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

  1. Το πλήρες κείμενο της πρότασης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπέβαλε η ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Αυγούστου, και
  2. Το πλήρες κείμενο της πρότασης της ελληνικής Κυβέρνησης για την διεκδίκηση νέων πόρων από την Ε.Ε. μετά τα πρόσφατα πλήγματα στον εθνικό παραγωγικό ιστόαπό τις θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα.

«Η κυβέρνηση, στις απαντήσεις της, στάθηκε αδύνατο να δώσει κάτι περισσότερο από απαντήσεις σε τίτλους και γενικόλογες αναφορές στα συγκεκριμένα μας ερωτήματα, ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2023 αρνήθηκε να προσκομίσει τα συγκεκριμένα έγγραφα που της είχαν ζητηθεί, αναφέροντας μόνο το εξής: “Όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και το κείμενο της πρότασης Αναθεώρησης οριστικοποιηθεί και εγκριθεί, θα είναι στη διάθεση της Βουλής και των Ελλήνων πολιτών”» δηλώνει ο κ. Γερουλάνος.

Όπως σημειώνει, ενώ η αναθεώρηση εγκρίθηκε από την αρμόδια σύνθεση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. στις 8 Δεκεμβρίου 2023, το μόνο που έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» της εκτελεστικής Απόφασης του Συμβουλίου. Συνολική ενημέρωση για το ποια συγκεκριμένα έργα -και γιατί- απεντάσσονται από το Εθνικό Σχέδιο ή αναθεωρείται το εύρος ή το χρονοδιάγραμμά τους δεν υπήρξε ποτέ.

Ads

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν μπήκε καν στον κόπο να πάρει πραγματικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης, αλλά έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να εμποδίσει την έρευνα του κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη, προκειμένου οι αρνητικές ειδήσεις να διαρρέουν με το σταγονόμετρο και να προωθείται μόνο το θετικό κυβερνητικό μήνυμα. Ακόμα και εις βάρος της Διαφάνειας» τονίζει.

Δείτε εδώ τη λίστα που παραθέτει ο κ. Γερουλάνος.

«Η κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη για τις χρεώσεις στο Iris»

«Από το ύφος σας και μόνο, είναι φανερό ότι στο ζήτημα των χρεώσεων στο Iris πιαστήκατε με τη γίδα στην πλάτη», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στον Κωστή Χατζηδάκη, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του για τις χρεώσεις στο Iris.

Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Γερουλάνος σημείωνε ότι σε δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έκαναν λόγο για ένα σύστημα συναλλαγών χωρίς καμία χρέωση, αναφερόμενοι στο Iris. Ωστόσο, όπως πρόσθετε ο κ. Γερουλάνος, οι τράπεζες προχώρησαν σε επιβολή χρεώσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Γερουλάνος υπενθύμισε στον υπουργό Οικονομικών ότι ανέφερε συνέχεια το Iris όταν το ΠΑΣΟΚ υπογράμμιζε το αυτονόητο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με POS, ότι «αφού η κυβέρνηση στέλνει χιλιάδες επαγγελματίες υποχρεωτικά ως πελάτες στις τράπεζες, τουλάχιστον ρυθμίστε δίκαια τι θα τους χρεώνουν για να μην εκμεταλλευτούν οι τράπεζες την υποχρεωτικότητα που τους χαρίζεται».

«Και εσείς τι λέγατε;», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Ότι δεν χρειάζεται. Διότι αυτά τα θέματα τα λύνει ο ανταγωνισμός. Και ότι, άλλωστε, υπάρχει και το Iris χωρίς καμία χρέωση. Ερώτημα πρώτο: Ποιος ανταγωνισμός; Με τέσσερεις συστημικές τράπεζες; Είναι τυχαίο ότι ο κ. Στουρνάρας έχει βάλει στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού στις τράπεζες; Και για ποιες τράπεζες μιλούμε; Αυτές που έχουν, ένα από τα μεγαλύτερα spread επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ευρώπη; Αν όχι ακόμα το μεγαλύτερο; Και τι έκαναν οι τράπεζες μόλις εσείς κάνατε το Iris υποχρεωτικό; Βάλανε χρεώσεις. Πού; Στον επαγγελματία».

Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε σε διαρροή «κύκλων του ΥΠΟΙΚ» εναντίον του όταν δημοσιοποιήθηκε η επίκαιρη ερώτησή του για το Iris: «Από τότε φάνηκε ότι πιαστήκατε με τη γίδα στην πλάτη. Γιατί, αντί να πάρετε τις τράπεζες και να τους ρωτήσετε με ποιο δικαίωμα βγάλανε και εσάς και τον πρωθυπουργό ψεύτη, τα βάλατε μαζί μου. Και μάλιστα όχι εσείς. Κύκλοι σας».

«Μία είναι η αλήθεια» συνέχισε ο κ. Γερουλάνος και κατέληξε. «Οι τράπεζες σάς κάνουν ό,τι θέλουν. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Εσείς καλύπτετε τις τράπεζες. Εγώ υπηρετώ αυτό που θεωρώ δίκαιο. Και το δίκαιο είναι ότι όταν κάνετε κάτι υποχρεωτικό, όταν στέλνετε χιλιάδες ανθρώπους πελάτες στην τράπεζα, βάζετε και όρια».